Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Φάε παιδί μου… Βασιλικό Πολτό!

Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει την εφαρμογή των προϊόντων της μέλισσας τόσο σε παραδοσιακά όσο και σε σύγχρονα φάρμακα. Πολλές μελέτες στοχεύοντας στην προαγωγή και διατήρηση της καλής σωματικής και ψυχικής υγείας, διερευνούν τις ιδιότητες των προϊόντων αυτών. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν και προσθήκες σε απλά τρόφιμα, προκειμένου να αναβαθμίσουν την θρεπτική τους αξία, αποτελώντας με αυτόν τον τρόπο τα λειτουργικά τρόφιμα. Σε τρόφιμα δηλαδή που έχουν την ικανότητα να προάγουν καλύτερα την φυσιολογική ή ψυχολογική υγεία σε σύγκριση με τα παραδοσιακά. Αυτό συμβάλλει θετικά για την άριστη διατήρηση της υγείας, την ευημερία, και την μείωση της χρόνιας ασθένειας.

Φάε παιδί μου… Βασιλικό Πολτό!

Ο βασιλικός πολτός είναι ένα από αυτά τα προϊόντα της μέλισσας. Εκκρίνεται κυρίως από τους υποφάρυγγικούς και τους γναθικούς αδένες των εργατριών μελισσών (Apis mellifera) μεταξύ της έκτης και της δωδέκατης ημέρας της ζωής τους και είναι ένα βασικό φαγητό για την ανάπτυξη της βασίλισσας των μελισσών. Τόσο βασικό όσο το μητρικό γάλα για το βρέφος! Είναι κρεμώδες, κιτρινόλευκος και ισχυρά όξινος (pH 3,4 – 4,5), με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση. Το χρώμα του αποτελεί σημάδι φρεσκάδας. Όσο πιο λαμπερό είναι τόσο πιο φρέσκος και χωρίς σημάδια οξείδωσης, αφού είναι ένα προϊόν ευαίσθητό στο οξυγόνο, τον αέρα και το φως. Περιέχει πολλές σημαντικές ενώσεις με βιολογική δραστικότητα, όπως ελεύθερα αμινοξέα, λιπαρά οξέα, σάκχαρα, μεταλλικά στοιχεία, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Περίπου το μισό του ξηρού βάρους του αποτελείται από πρωτεΐνες. Συγκεκριμένα περιέχει ένα μοναδικό συνδυασμό πρωτεϊνών (12-15%), σακχάρων (10-12%), λιπιδίων (3-7%), αμινοξέων, βιταμινών και μετάλλων.

Συγκεκριμένα περιέχει Β1, Β2, Β3, Β5, Β9 και σε μικρότερες ποσότητες υπάρχουν και οι Β12, C και Ε ενώ απουσιάζουν πλήρως οι βιταμίνες Α και Κ. Ακόμη περιέχει ιχνοστοιχεία όπως νάτριο, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, χαλκό και μαγγάνιο Στην σύσταση του βασιλικού πολτού εκτός από τα παραπάνω συστατικά περιλαμβάνονται η χολίνη, ακετυλοχολίνη, χοληνεστερονάση, φωσφατάση, αδενοσίνη και γ – γλοβουλίνη. Σε σύγκριση με την ζωή των εργατριών μελισσών η οποία είναι σύντομη και στερείται γονιμότητας, αντιθέτως η βασίλισσα, η οποία τρέφεται αποκλειστικά με τον βασιλικό πολτό που οι εργάτριες παράγουν για αυτήν, χαρακτηρίζεται από την εκτεταμένη διάρκεια ζωής της και την πλούσια γονιμότητά της, αφού βρίσκεται πάντα με πιο ανεπτυγμένα αναπαραγωγικά όργανα σε σχέση με αυτα των εργατριών. Ως εκ τούτου, ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται μακράν ως συμπλήρωμα για την αναβάθμιση της διατροφής, την καλή υγεία, την αντιγήρανση, την μακροζωία και την γονιμότητα.

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Απόρριψη