Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

Μαμά, πότε είναι η εποχή του κάθε λαχανικού;

Από το faepaidimou

Μαμά, πότε είναι η εποχή του κάθε λαχανικού;

Προτιμάμε φρούτα και λαχανικά στην εποχή τους ντομάτες και πιπεριές μέσα στο χειμώνα; μήλα, πορτοκάλια και αχλάδια όλο το χρόνο; Όταν βρίσκουμε φρούτα και λαχανικά εκτός εποχής, αυτό μπορεί να σημαίνει 3 πράγματα:

  • Τα φυτά έχουν αναγκαστεί να παράξουν εκτός εποχής και ενάντια στη φύση τους, σε θερμοκήπια η συγκομιδή τους έχει γίνει πολύ καιρό πριν και έχουν συντηρηθεί σε ψυγεία για μήνες μέχρι να τα αγοράσουμε.
  • Ποικιλίες που δεν διατηρούνται σε ψυγεία, έρχονται από το Νότιο ημισφαίριο αφού έχουν καλλιεργηθεί κάτω από άγνωστες συνθήκες, ίσως μάλιστα με φυτοφάρμακα τα οποία απαγορεύονται στην ΕΕ και στη χώρα μας.
  • Ένα φυτό που μεγαλώνει στις αγαπημένες του συνθήκες, έχει λιγότερες ανάγκες για φυτοφάρμακα. Επίσης, το εποχικό προϊόν δεν θα έχει συντηρηθεί για μήνες, θα είναι φρέσκο. Η εποχικότητα δεν μας εξασφαλίζει απολύτως. Ακόμα και στα εποχικά, γίνεται χρήση φυτοφαρμάκων. Φανταστείτε, όμως τι συμβαίνει σε ένα καλοκαιρινό είδος το οποίο αναγκάζεται να μεγαλώσει το χειμώνα ή σε ένα είδος που καλλιεργείται σε χώρα όπου δεν απαγορεύονται πολύ επικίνδυνα φυτοφάρμακα. Ας ξαναγνωρίσουμε, λοιπόν, τις εποχές φρούτων και λαχανικών.

Προτιμάμε τοπικά είδη

Ξέρετε με ποιο τρόπο καλλιεργήθηκαν τα εισαγόμενα φρούτα και τα λαχανικά από μακρινές χώρες, εκτός ΕΕ; Η πιο πιθανή απάντηση είναι όχι. Διαλέγοντας τοπικά είδη μπορούμε να αποφύγουμε τα τοξικά φυτοφάρμακα που επιτρέπονται σε κάποιες άλλες χώρες, παρόλο που απαγορεύονται στην ΕΕ. Ταυτόχρονα, στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες και την ελληνική οικονομία.

 

Η ομορφιά δεν είναι κριτήριο

Τα φρούτα και τα λαχανικά που διαλέγετε είναι συμμετρικά, αψεγάδιαστα, γυαλιστερά αλλά απολύτως άνοστα; Μετά από ένα μήνα στο ψυγείο, μοιάζουν σαν να μην πέρασε μια μέρα; Αυτό σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η φύση δεν παράγει ολόιδια φρούτα, όλο το χρόνο. Αντιθέτως, μερικά από τα πιο νόστιμα, αληθινά λαχανικά και φρούτα της Ελλάδας μπορεί να φανούν παράξενα στα μάτια των περισσότερων, πχ ντομάτα Μπατάλα. Με πλούσια χρώματα, αρώματα και γεύσεις, ανόμοια μεταξύ τους, νόστιμα και θρεπτικά, εξελίχθηκαν για αιώνες και έφτασαν μέχρι τις μέρες μας, επιβιώνοντας χωρίς να χρειάζονται τοξικά φυτοφάρμακα και λιπάσματα.

Μαμά, πότε είναι η εποχή του κάθε λαχανικού;

Βάλτε ποικιλία στη διατροφή σας, όχι υβρίδια

Η ‘όμορφη’ και ομοιόμορφη εμφάνιση όλο το χρόνο, μπορεί να σημαίνει πως το προϊόν είναι υβρίδιο. Οι σπόροι των υβριδίων ‘κατασκευάζονται’ από τις πολυεθνικές εταιρείες σποροπαραγωγής και προωθούνται στους αγρότες ως ικανά για μεγαλύτερη παραγωγή, όσο πιο γρήγορα γίνεται, ασχέτως καιρικών συνθηκών. Είναι ‘σπόροι μιας χρονιάς’ δηλαδή αν ο αγρότης κρατήσει σπόρο για την επόμενη χρονιά, όπως συνέβαινε για αιώνες, αυτό που θα φυτρώσει δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του φυτού από το οποίο πήρε τους σπόρους. Έτσι, υποχρεώνεται να αγοράσει κάθε χρόνο καινούργιο σπόρο, κατασκευασμένο από κάποια πολυεθνική.

Μαμά, πότε είναι η εποχή του κάθε λαχανικού;

Τα υβρίδια πάνε χέρι-χέρι με τα φυτοφάρμακα που κατασκευάζουν οι ίδιες εταιρείες και είναι προπομπός των μεταλλαγμένων. Όσο συνηθίζουμε να καταναλώνουμε προϊόντα εργαστηρίου, τόσο πιο εύκολα θα μας επιβληθούν και τα μεταλλαγμένα. Τα εργαστηριακά κατασκευάσματα κλέβουν τη θέση των παραδοσιακών, νόστιμων και θρεπτικών ποικιλιών στα χωράφια και στο πιάτο μας, ακόμα και σε πολλές από τις βιολογικές καλλιέργειες. Δεν χάνουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να απαιτούμε αληθινές ποικιλίες είτε ψωνίζουμε από παραγωγούς, είτε από μεσάζοντες.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε

Στους πάγκους των παραγωγών της λαϊκής βρίσκουμε συνήθως φρέσκα, εποχικά προϊόντα. Είναι ένας σχετικά καλός δείκτης για να μάθουμε τι είναι στην εποχή του. Αν όμως δούμε είδη εκτός εποχής στους πάγκους τους, τότε μάλλον πρόκειται για προϊόντα θερμοκηπίου ή προϊόντα τα οποία βιάστηκαν για να μεγαλώσουν γρήγορα και που καλό είναι να τα αποφύγουμε, μέχρι να έρθει πραγματικά η ώρα τους.

Ζητήστε από παραγωγούς και εμπόρους να σας προμηθεύσουν με ντόπιες, αληθινές ποικιλίες. Μερικά παραδείγματα υπέροχων, ελληνικών ποικιλιών που εξαφανίζονται είναι ντομάτα Βραυρώνας γνωστή και ως Μπατάλα, η άσπρη μελιτζάνα Σαντορίνης, η τσακώνικη μελιτζάνα, το Αργίτικο ή το Θρακιώτικο πεπόνι. Δημιουργήστε ζήτηση και θα βγείτε κερδισμένοι!

  Αναζητούμε προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης διότι τουλάχιστον σε αυτά χρησιμοποιούνται νόμιμα χημικά σκευάσματα και στις συνιστώμενες δόσεις. Κανονικά, όλα τα προϊόντα στην Ελλάδα θα έπρεπε να καλλιεργούνται με αυτό τον τρόπο. Είναι απαράδεκτο να πρέπει να τα αναζητήσετε με ‘εδικό όνομα’ σαν να ψάχνετε για κάποιο σπάνιο είδος. Δυστυχώς, όμως, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όταν και όσο μπορούμε, επισκεπτόμαστε λαϊκές αγορές βιολογικών προϊόντων. Ζητάμε αληθινές ποικιλίες και από τους καλλιεργητές βιολογικών, οι οποίοι πρέπει να είναι οι τελευταίοι που θα υποκύψουν στην καλλιέργεια υβριδίων.

Αφού ψωνίσουμε

Αν δεν έχουμε επιλέξει ήδη σωστά όταν αγοράζουμε τα τρόφιμά μας, θα έχουμε ελάχιστο ή μηδενικό όφελος με το ξεφλούδισμα και τα λοιπά μέτρα ‘προστασίας’ γιατί πολλά φυτοφάρμακα ‘μπαίνουν’ στο εσωτερικό των φρούτων και των λαχανικών. Τελικά, ξεφλουδίζοντας τα φρούτα δεν γλιτώνουμε από τα χημικά ενώ κάνουμε διπλή ζημιά, χάνοντας και τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες της φλούδας. Οι κίνδυνοι των φυτοφαρμάκων είναι πολύ σημαντικοί και ο μόνος τρόπος για να τους αποφύγουμε είναι να κάνουμε όσο καλύτερες επιλογές μπορούμε την ώρα που αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά. Η Greenpeace έχει φτιάξει έναν χρηστικό πίνακα στον οποίο εμφανίζονται  τα λαχανικά και αντίστοιχα οι μήνες κατά τους οποίους είναι προτιμότερο να καταναλώνονται – πάντα βέβαια με μια μικρή απόκλιση καθώς όπως επισημαίνεται υπάρχει ο αστάθμητος παράγοντας των καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τον χρόνο καλλιέργειας και συγκομιδής. Συμβουλευτείτε τον  πίνακα και απολαύστε ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική γη, όταν πραγματικά αξίζει τον κόπο να το κάνετε

Μαμά, πότε είναι η εποχή του κάθε λαχανικού;

Οι εποχές των Λαχανικών

Η εποχη των λαχανικων
Η εποχη των λαχανικων
Η εποχη των λαχανικων
Η εποχη των λαχανικων

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Απόρριψη