Cavino

Γέφυρα Μεγανίτη - Αίγιο 25100 - ΕΛΛΑΔΑ +30. 26910 72003 +30. 26910 72004 cavino@otenet.gr exports@cavino.gr
Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Λίγα λόγια για τον παραγωγό

Η Cavino ιδρύθηκε το 1958 στο Αίγιο από τους Κωνσταντίνο Αναστασίου και Ιωάννη Δούσκα. Αρχικά ως οινοποιητική αλλά πολύ σύντομα και ως αποσταγματοποιίο.

Το Αίγιο, η πόλη που γεννήθηκε το όραμα της δημιουργίας μιας σύγχρονης οινοποιίας – αποσταγματοποιιας, βρίσκεται σ ένα μοναδικό αμπελουργικό τοπίο. Οι πλαγιές Αιγιάλειας, συνδυάζουν με μοναδικό τρόπο το βουνό και η θάλασσα διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερο μικροκλίμα .

Η Cavino αξιοποιεί κατά κύριο λόγο τις αυτόχθονες ποικιλίες σταφυλιών όπως ο Ροδίτης, το Λαγόρθι, ο Σιδερίτης , το Αγιωργήτικο, το Μαύρο Καλαβρυτινό και φυσικά η ξακουστή Μαυροδάφνη. Ωστόσο καλλιεργούνται με μεγάλη επιτυχία οι διεθνείς ποικιλίες όπως το Sauvignon blanc, το Chardonnay, το Riesling, το Merlot, το Syrah και το Cabernet Sauvignon.

Σήμερα η Cavino εξάγει περισσότερο από 75% της παραγωγής της σε κρασί και ούζο. Η εταιρεία παρακολουθώντας από κοντά τις τεχνολογικές εξελίξεις πραγματοποίησε τα τελευταία 10 χρόνια σημαντικές επενδύσεις εκσυγχρονισμού του παραγωγικού εξοπλισμού, των εμφιαλωτικών γραμμών καθώς και σημαντική αύξηση των κλιματιζόμενων αποθηκευτικών χώρων.

Έτσι σήμερα διαθέτει 2 γραμμές παραγωγής οίνων και άλλες 2 εμφιάλωσης οινοπνευματωδών ποτών (ούζο, τσίπουρο, brandy), υπερσύγχρονο εξοπλισμό παραλαβής και επεξεργασίας σταφυλιών , καθώς και κλιματιζόμενους αποθηκευτικούς χώρους 5.000 τμ.

Η εταιρεία είναι πιστοποιημένη με ISO και IFS highest level διασφαλίζοντας έτσι το υψηλό ποιοτικό της επίπεδο.

Το 1999 οι βασικοί μέτοχοι Γιάννης και Θόδωρος Αναστασίου έκαναν πράξη ένα εξίσου σημαντικό όραμα, την δημιουργία ενός κτήματος που παράγει κρασιά πολύ υψηλού ποιοτικού επιπέδου και παγκόσμιάς κλάσης.

Έτσι γεννήθηκε το Κτήμα ΜΕγΑ ΣΠΗΛΑΙΟ με έναν αμπελώνα 100 στρεμμάτων που σύντομα έδωσε στις αγορές της Ελλάδας και του εξωτερικού μοναδικά κρασιά υψηλής ποιότητας από τον αμπελώνα του Μοναστηριού του Μεγάλου Σπηλαίου (Grand Cave).

Ο αμπελώνας βρίσκεται σ ένα μοναδικό terroir της αμπελουργικής περιοχής της Αιγιάλειας , στα 800 μέτρα υψόμετρο πάνω από τη Θάλασσα μέσα στο φαράγγι των Καλαβρύτων.

H Cavino τοποθετώντας τον πήχη της ποιότητας και της συνέπειας πολύ υψηλά αποδεικνύει καθημερινά ότι δικαίως κατέχει ηγετική θέση στον οινοποιητικό κλάδο.

Οι εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών , το Οινολογικο – αμπελουριγικό team υψηλών αξιώσεων, το έμπειρο προσωπικό της παραγωγής , οι άρτιες υποδομές logistics καθώς και το ισχυρό τμήμα πωλήσεων και μάρκετινγκ , επιτρέπουν στην Cavino, να κοιτάζει με εμπιστοσύνη και σιγουριά το μέλλον, σε απόλυτη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων.

Η Cavino διακρίθηκε το 2009 ως το καλύτερο Ελληνικό οινοποιείο από το έγκριτο International Wine & spirits UK.

Το Οινολογικό και αμπελουργικό team με συνεχείς πειραματισμούς πάνω σε ποικιλίες, οινοποιήσεις , παλαιώσεις κλπ δίνει συνεχώς νέα ώθηση στην εταιρεία και σχεδιάζει το οινικό της μέλλον.

 

Βασικός μας στόχος και όραμα είναι η ανάδειξη του Ελληνικού αμπελώνα , και ιδιαίτερα του αμπελώνα της Αιγιάλειας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό και η προσήλωση μας στην παραγωγή ποιοτικών οίνων.

Στην Cavino παράγουμε κρασιά που διανέμονται στην Ελλάδα και σε 40 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο.

Κρασιά τα οποία έχουν βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς από καταξιωμένους οινοκριτικούς και γευσιγνώστες.

 

 

Ιστορικό

Από το 1550 υπάρχουν επίσημα αναφορές για την ύπαρξη του μοναστηριακού αμπελώνα.

Το μετόχι και οινοποιείο ως κτίσμα με την προσθήκη κοιτώνα και ξωκλησιού, χρησιμοποιείτο από τους μοναχούς για την καλλιέργεια και τον τρυγητό των σταφυλιών.

Ο μούστος στη συνέχεια μεταφερόταν με μουλάρια έως το Μέγα Σπήλαιο, όπου στο περίφημο υπόγειο κελάρι του μεταγγιζόταν σε βαρέλια 500lt. Στην όλη διαδικασία βοηθούσαν και εργάτες λαϊκοί ορισμένοι δε από αυτούς εν ζωή περιγράφουν και αναπολούν τη Μεγάλη Άμπελο.

Περί τα τέλη της δεκαετίας του 1980 σταμάτησε η καλλιέργεια του κτήματος λόγω της σταδιακής αποχώρησης των μοναχών από το Μέγα Σπήλαιο και της έλλειψης φροντίδας.

 

Τοποθεσία

Το Μεγάλο Αμπέλι βρίσκεται στο 21ο χλμ της επαρχιακής οδού Διακοφτού – Καλαβρύτων στης Λώβας το λαγκάδι, με την επιβλητική χαράδρα του Βουραϊκού να χάνεται από κάτω του.

 

Καλλιέργεια

Η αναμπέλωση του εγκαταλειμμένου αμπελώνα έγινε το 1999 με μακροχρόνια μίσθωση από τη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου. Γραμμικοί αμπελώνες όψιμου βλαστικού κύκλου με τις εξής ποικιλίες: Μαυροδάφνη, Μαύρο Καλαβρυτινό, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Λαγόρθι, Aσύρτικο, Μαλαγουζιά, Riesling. Πυκνότητα φύτευσης: 4100 φυτά ανά ha.

Έδαφος: Αμμοαργιλοχαλικώδες.

Υψόμετρο: 780 – 880m

 

Oινοποίηση

Προζυμωτικές εκχυλίσεις σε χαμηλές θερμοκρασίες (24 – 48 ώρες), ακολουθεί κλασική ερυθρά οινοποίηση με μακρές εκχυλίσεις. Μηλογαλακτική ζύμωση και ωρίμανση σε καινούργια δρύινα βαρέλια (85% γαλλική δρυς – 15% αμερικανική) για περισσότερο από 24 μήνες. Αναγωγική παλαίωση στη φιάλη τουλάχιστον 24 μήνες.

Διαβάστε Περισσοτερα

Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Η επικοινωνία γίνεται απευθείας με τον παραγωγό.
Όνομα *
Επώνυμο *

Email *
Τηλέφωνο