Domaine Monsieur Nicolas

Μεσενικόλας - Καρδίτσα 43067 - ΕΛΛΑΔΑ E: info@domainemessenicolas.gr http://domainemessenicolas.gr
Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Λίγα λόγια για τον παραγωγό Domaine Monsieur Nicolas

Ιστορία

ΜΕΣΕΝΙΚΟΛΑΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

ΠΕΝΤΕ ΑΙΩΝΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ & ΕΠΙΓΕΥΣΗ ΚΑΛΗΣ ΖΩΗΣ

Ένα τοπίο με εμβληματική ομορφιά, ένα αληθινό παραμύθι και άνθρωποι που αφηγούνται την ιστορία τους, από τον Μεσαίωνα έως τις μέρες μας, μέσα από την Τέχνη του Κρασιού. Καστανιές και βελανιδιές «βάφουν» τον ορίζοντα του ματιού. Η «Κοιμωμένη των Αγράφων»– η θρυλική γυναικεία μορφή που, αν κλείσεις λίγο τα μάτια, σχηματίζεται στην οροσειρά των Αγράφων – ρίχνει τη σκιά της στον κάμπο. Σκεπάζει τα μικρά χωριά που είναι σκαρφαλωμένα στη φιλόξενη αγκαλιά της και τα προστατεύει από τους κατακτητές. Άνθρωποι μεγαλωμένοι με ουρανό και χώμα, με πρόσωπα και χέρια αργασμένα από την σκληρή δουλειά, με πρωινά νοτισμένα απ’ τη βροχή, με μεσημέρια καυτά από τον ήλιο.

ΤΟ ΜΑΚΡΥ ΤΑΞΙΔΙ ΜΕ ΤΙΣ ΒΑΘΙΕΣ ΡΙΖΕΣ

Σ΄ αυτήν την φιλόξενη αγκαλιά βρίσκεται φωλιασμένος ο Μεσενικόλας. Ένα μικρό χωριό με μεγάλη ιστορία, προικισμένο με μία αναπάντεχη κληρονομιά: ένα γοητευτικό παραμύθι. Το παραμύθι αυτό δεν αρχίζει με το «Μια φορά και ένα καιρό» αλλά με έναν ερχομό. Αυτόν του Monsieur Nicolas (Μεσιέ Νικολά), ενός Φράγκου ευγενικής καταγωγής που βρέθηκε στην περιοχή το 1455, μετά τη διάλυση του Τάγματός του. Σε αυτό το χωριό, μαγεμένος από το τοπίο, έστησε τη νέα του ζωή.

Ο Monsieur Nicolas έφερε μαζί του τη γαλλική οινική κουλτούρα και την αγάπη του για την καλλιέργεια της αμπέλου. Αυτή τον οδήγησε στο να αναπτύξει συστηματικά την αμπελουργία στην περιοχή και να αναδείξει την ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα», μια μοναδική ποικιλία, που υπήρχε από την αρχαιότητα στην περιοχή αυτή.

Ο απλός κόσμος στη συνέχεια έδωσε το όνομά του, παραφράζοντάς το από «Μεσιέ Νικόλα» σε «Μεσενικόλα», στο χωριό αλλά και στην ποικιλία, ως ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς του στην παραγωγική ανάπτυξη και οινική ιστορία της περιοχής.

Οινοποιείο

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΜΑΣ

“Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΣΙΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ”

“Το όνειρό μου είναι να κάνω την ιστορία του Μεσενικόλα, τις ντόπιες ποικιλίες και ιδιαίτερα την ομώνυμη ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα», γνωστά σε ολόκληρο τον κόσμο”.

Οικογένεια Καραμήτρου. Τέσσερις γενιές αφιερωμένες στο κρασί.

Πάνω από έναν αιώνα πριν, τα θεμέλια για το μέλλον ρίζωσαν γερά σε χώμα γόνιμο. Έβγαλαν κορμούς και σήκωσαν ύψος για αγναντεύουν το μέλλον.

Ένα μέλλον που βρίσκει σήμερα το WINERY MONSIEUR NICOLAS του Γιώργου Καραμήτρου, 4ης γενιάς Οινοποιού, να αποτελεί το εφαλτήριο για την πρωτοπορία και τη διεθνή αναγνώριση των κρασιών του. Για το ταξίδι των τοπικών ποικιλιών και του Μεσενικόλα Καρδίτσας σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας, ο Γιάννης Καραμήτρος αρχίζει να εμπορεύεται ανταλλακτικά τους καρπούς των αμπελιών του μετατρέποντας το σταφύλι, το μούστο, το κρασί και το τσίπουρο σε στάρι και καλαμπόκι, προϊόντα απαραίτητα για την επιβίωση.

Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι βρίσκουν τον προπάππου Γιώργο Καραμήτρο να πολεμάει για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας.

Με τη λήξη του πολέμου, το 1913, επιστρέφει στον Μεσενικόλα, αναλαμβάνει την καλλιέργεια των αμπελιών και την οινοτεχνία, συνεχίζοντας την ιστορία στη θέση του πατέρα του.

Αφού λήξει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, η οικογένεια Καραμήτρου προσπαθεί να ανασυντάξει τις δυνάμεις της. Στις δύσκολες αυτές στιγμές – που ζει όλη η Ελλάδα – το μόνο που μπορεί να κάνει είναι όνειρα για το μέλλον.

Το 1959 είναι μια από τις σημαντικότερες χρονιές στην ιστορία του Μεσενικόλα αλλά και της ευρύτερης περιοχής.  

Είναι η χρονιά που ολοκληρώνεται η ιδέα του Ν. Πλαστήρα με την υλοποίηση της ομώνυμης τεχνητής λίμνης, γεγονός που επιδρά ευεργετικά στο μικροκλίμα της περιοχής, μια που αυτός ο «υδάτινος γίγαντας» θα φέρει νέο αέρα, κάνοντας τις συνθήκες για την αμπελουργία ιδανικές.  

Ο Γιάννης Καραμήτρος (ο νεότερος) πιάνει τον μίτο της ιστορίας της οικογένειας γύρω στο 1960 και αρχίζει να τον ξετυλίγει με δικό του τρόπο.

Με νέες ιδέες, που γεννιούνται χάρη στην ικανότητά του να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς, προχωρά στην απόκτηση νέων αμπελώνων, στην αντικατάσταση των γερασμένων κλημάτων με νέα, και στη δοκιμή νέων ποικιλιών.

Οι δεκαετίες του 1970 και 1980, βρίσκουν αυτόν και τη γυναίκα του Γιαννούλα, σε πλήρη ανθοφορία! Το κρασί και το τσίπουρο που παράγουν βρίσκουν πλήρη αποδοχή και επιτυχία στο οινόφιλο κοινό, μέσα και πέρα από τα «σύνορα» της περιοχής.

Ο Γιάννης και η Γιαννούλα Καραμήτρου, θα παραδώσουν τα ηνία της επιχείρησης το 1990 στον γιο τους, Γιώργο Καραμήτρο, αλλά δεν θα αποσυρθούν. Θα παραμείνουν εκεί, κάθε μέρα, από το χάραμα μέχρι τη νύχτα, να νοιάζονται για τα αμπέλια, να ελέγχουν  τις ζυμώσεις, να μεταδίδουν τη γνώση τους αλλά και να ενημερώνονται διαρκώς από το γιό τους το Γιώργο για κάθε νέα εξέλιξη και τάση στην κατανάλωση, στο εμπόριο και στην τεχνολογία του κρασιού.

ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΣΗ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΝΕΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Για να συνεχιστεί η ιστορία, πρέπει να κάνει βήματα μπροστά. Να δημιουργεί νέα παράδοση.

Αυτό ακριβώς κάνει ο Οινοποιός Γιώργος Καραμήτρος. Μεγαλωμένος στο Μεσενικόλα, «ζυμωμένος» στην Οινοτεχνία και «ώριμος» πια, χρησιμοποιεί τις παιδικές του μνήμες ως εφαλτήριο δημιουργικότητας.

ΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΕ ΧΡΟΝΟ ΜΕΛΛΟΝΤΑ

Ο Γιώργος Καραμήτρος ιδρύει το Οινοποιείο το 2000 θέλοντας να δώσει το δικό του στίγμα στην ιστορία της οικογένειας.

Ποιο είναι αυτό;

Ο εκσυγχρονισμός, ο οποίος σέβεται την παράδοση, την προσωπικότητα του Οινοποιού, την ιστορία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τόπου.

Με νέες ιδέες και ανεξάντλητο πάθος για τελειότητα και καινοτομία, δημιουργεί το μοναδικό, σύγχρονο και πλήρως καθετοποιημένο Οινοποιείο, μέσα στη ζώνη Π.Ο.Π (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) Μεσενικόλα του Δήμου Πλαστήρα, δυναμικότητας 500.000 φιαλών ετησίως.

Το Οινοποιείο διαθέτει 70 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων και συνεργάζεται με περίπου 100 αμπελοκαλλιεργητές της περιοχής.

Ο τεχνολογικός εξοπλισμός επιλέχθηκε προσεκτικά και τηρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές ενώ όλες οι δεξαμενές είναι ανοξείδωτες, με οινοποιητές ελεγχόμενης θερμοκρασίας ζύμωσης.

Προϊόντα του παραγωγού Domaine Monsieur Nicolas θα βρείτε στις κατηγορίες: ΕρυθράΛευκάΡοζέ
Διαβάστε Περισσοτερα

Σημεία Πώλησης

Μια πολυπρόσωπη ιστορία εκτυλίσσεται μπροστά σου. Σου διηγείται ιστορίες παλιές, ιστορίες τωρινές, ιστορίες που γράφονται τώρα και θα διαβαστούν στο μέλλον. Εκατοντάδες φιάλες φρέσκου και παλαιωμένου κρασιού, συλλεκτικές ετικέτες, τσίπουρο μικρής παραγωγής και ειδικής παλαίωσης… Βάζα με το τοπικό σπιτικό γλυκό Ρετζέλι, που φτιάχνεται από την οικογένεια Καραμήτρου από κολοκύθα που καλλιεργείται στα κτήματα, βρασμένη σε μούστο και φυσικά το πετιμέζι, αγνό και πολύτιμο αγαθό, που δίνει η παραγωγή της κάθε χρονιάς… Ένας espresso ή ένας ελληνικός καφές με πετιμέζι αντί για ζάχαρη… Μουσικές βραδιές που φέρνουν κοντά τους φίλους όχι μόνο του κρασιού αλλά και της καλής μουσικής… Όλα αυτά σε ένα χώρο που έχει επιμεληθεί προσωπικά ο Γιώργος Καραμήτρος και που είναι ανοιχτός στο κοινό, σχεδόν όλες τις ώρες της ημέρας, μέχρι αργά το βράδυ.

Ο Γιώργος Καραμήτρος και οι συνεργάτες του είναι πάντα εκεί για να μοιραστούν τις γνώσεις τους στο κρασί, να σας συμβουλέψουν για τις ποικιλίες και τους γευστικούς συνδυασμούς. Να σας βοηθήσουν να ανακαλύψετε τα αρώματα, τις γεύσεις, τις επιγεύσεις… Να μοιραστούν μαζί σας τα μυστικά της τέχνης καλού κρασιού.

Διεύθυνση: Πλαστήρα 58, Καρδίτσα.
Τηλέφωνο & Fax: 24410 70871
Κινητό: 6937 153 183

Διαβάστε Περισσοτερα

Για πληροφορίες ή παραγγελίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Εμπορικού

    Όνομα *
    Επώνυμο *
    Email *
    Τηλέφωνο
    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.