Evonymon

Βαράκες-Καινούριο Χωριό, Μεθώνη - Μεσσηνία 24006 - ΕΛΛΑΔΑ +30. 694 4608 111 info@evonymon.gr
Επικοινωνήστε
με τον παραγωγό

Λίγα λόγια για τον παραγωγό

Η εταιρεία
Με έδρα τις Βαράκες Μεσσηνίας, η εταιρεία «Ευώνυμον» παράγει αυθεντικά ελληνικά προϊόντα, όπως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και αρωματικά βότανα της ελληνικής υπαίθρου, από ανθρώπους που αγαπούν τη φύση και σέβονται την παράδοση της ελληνικής γεωργίας.

Το κλίμα της περιοχής είναι μεσογειακό και ευνοεί την καλλιέργεια της κορωνέικης ποικιλίας. Η εναλλαγή των πεδιάδων και των λόφων έχει ως αποτέλεσμα το διαφορετικό υπέδαφος και το μικροκλίμα να δίνουν ελαιόλαδα με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι ξερικές συνθήκες καλλιέργειας δίνουν ελαιόκαρπο με πλούσιο περιεχόμενο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, το χαμηλό υψόμετρο, λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών που επικρατούν, συμβάλλει στο σχηματισμό μεγαλύτερου φαινολικού φορτίου, δηλαδή μεγαλύτερης περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικές ενώσεις (Κυριτσάκης, 2007).

Το κάθε βήμα στη διαδικασία παραγωγής, από την καλλιέργεια και τη συγκομιδή, την έκθλιψη, έως την τυποποίηση και τη συντήρηση γίνεται με τρόπο που να εξασφαλίζει τη διατήρηση των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του ελαιόλαδου. Αυτό απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό όλων των σταδίων, από το δέντρο έως την τυποποίηση. Το ελαιόλαδο παράγεται με ψυχρή έκθλιψη εντός λίγων ωρών από τη συγκομιδή, από 100% κορωνέικη ποικιλία, γνωστή ως η πιο πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Με την ψυχρή έκθλιψη παραλαμβάνεται εξαιρετικής ποιότητας παρθένο ελαιόλαδο που διατηρεί τα ωφέλιμα διατροφικά χαρακτηριστικά του. Με το μικρό χρόνο αναμονής μεταξύ της συγκομιδής και της έκθλιψης ελαχιστοποιείται η αλλοίωση του καρπού που ξεκινά από τη στιγμή που απομακρύνεται από το δέντρο.

Ο στόχος της εταιρείας είναι η αλλαγή παγιωμένων λανθασμένων τεχνικών, η συνεχής βελτίωση και εφαρμογή ορθών καλλιεργητικών συνηθειών και συλλογής του ελαιοκάρπου, καθώς και η προστασία του προϊόντος σε όλη τη διαδρομή του από το δέντρο έως τον τελικό περιέκτη. Το επιστημονικό υπόβαθρο των ιδρυτών της επιχείρησης (Σταυρούλα Ρόζου, φαρμακοποιός με μεταπτυχιακό και διδακτορικό στην φαρμακευτική ανάλυση και Νικόλαος Κρικέλης, χημικός με μεταπτυχιακό στην αναλυτική χημεία και οργανολογία) καθώς επίσης και τα σεμινάρια* που παρακολούθησαν βοήθησαν στην αξιολόγηση και την εκτίμηση των παραμέτρων που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.

Η εταιρεία παράγει επίσης, βότανα της ελληνικής γης, όπως ρίγανη, δυόσμο, δενδρολίβανο, δάφνη, ματζουράνα, βασιλικό, μέντα, φασκόμηλο και λουίζα. Τα αρωματικά βότανα που χαρακτηρίζουν την ελληνική μας παράδοση καλλιεργούνται, συλλέγονται με το χέρι, πλένονται, ξηραίνονται προστατευμένα σε κλειστό χώρο με αφύγρανση και συσκευάζονται σε μεταλλικούς περιέκτες, οι οποίοι είναι ασφαλείς και διατηρούν αναλλοίωτα τα αρώματά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα.

*16-24/11/2012:
 Calibrating Panelists’ Minds and Palates, Εργαστήριο Γευσιγνωσίας Ελαιολάδου Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας

08+09/06/2013:
Συνέδριο: Εξαγωγές ελαιολάδου, προοπτικές και δυνατότητες, Ελαιοτεχνία 2013

14/09/2013:
Συνέδριο: Εξαγωγές ελαιολάδου-Ανταγωνισμός- Marketing-Τιμολόγηση, Ελαιοτεχνία 2013

02/2015
Olive oil seminars.com: «Παραγωγή ποιοτικού Εξαιρετικού Παρθένου Ελαιολάδου», «Οργανοληπτική αξιολόγηση – Πρακτική εξάσκηση», «Διαδικασίες για την Εξαγωγή ελαιολάδων»

04/2015
Olive oil seminars.com: «Κλαδέματα ελαιοδέντρων: Στόχοι, Κριτήρια και οι Τεχνικές», με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου της Πίζα Riccardo Gucci.

 

The company
Based in Varakes of Messinia, “Evonymon” company produces authentic greek products, such as extra virgin olive oil and aromatic herbs by people who cherish nature and respect traditional Greek agriculture. The Mediterranean climate of the region favours cultivation of the Koroneiki olive tree variety. The diversity of the landscape, with valleys and hills, creates microclimates that yield olive oils with different characteristics. Trees are usually not watered, which yields olives with very high concentrations of antioxidants. Moreover, the high temperatures usually observed at low altitudes contribute to the formation of high phenolic load, i.e. the formation of antioxidants (Kyritsakis 2007).

The importance of each step, from cultivation and harvest to crushing, bottling and preservation, aims to maintain the pharmaceutical and nutritional properties of the extra virgin olive oil. This requires special handling during all stages of production. Extra virgin olive oil is produced by 100% Koroneiki variety of olives, cold extracted within a few hours from harvest. Cold extraction results in extra virgin olive oil that preserves its beneficial nutritional attributes. By shortening the holding time between harvest and extraction, deterioration of the olives, which starts at the moment they are removed from the tree, is minimized.

The company aims to change any erroneous traditional techniques, apply good agricultural procedures (GAP) and continuously improve all the route of the product, from the tree to the bottle. The company founders Stavroula Rozou (pharmacist MSc, PhD in Pharmaceutical Analysis) and Nick Krikelis (Chemist, MSc in Analytical Chemistry and Instrumentation) have a scientific background that was fundamental in the evaluation and appreciation of the parameters that affect the quality of olive oil.

The company, also, produces greek aromatic herbs, such as oregano, spearmint, rosemary, bay laurel leaves, marioram, basil, peppermint, greek sage and lemon verbena. The herbs are picked by hand, washed, dried stored in appropriate environment using dehumidifier and are packed in tin cans, which are safe and can maintain their aroma for a long time.

Educational Seminars

16-24/11/2012:
Calibrating Panelists’ Minds and Palates, Olive Oil Taste Laboratory of Τ.Ε.Ι. Kalamata.

08+09/06/2013:
Olive oil exports, perspectives and potentiality, Elaiotechnia 2013

14/09/2013:
Conference: Olive oil exports -Competition-Marketing-Accounting, Elaiotechnia 2013

02/2015
Olive oil seminars.com: “Production of high quality Extra Virgin Olive Oil”, “Organoleptic evaluation – Practice”,  “Extraction procedures of Olive Oils”

04/2015
Olive oil seminars.com: “Olive trees pruning: Targets, Criteria and Techniques” by Riccardo Gucci professor of the University of Pisa.

Διαβαστε Περισσοτερα

Σημεία Πώλησης

Αττική

  • Drakoulis Open Project – Βασ. Παύλου 103, Βούλα – 2108355655
  • Παντοπωλείο της Μεσογειακής Διατροφής – Σοφοκλή 1 και Αριστείδου 11- Αθήνα – 2103234612
  • Γεύση Ελλάδος Θησαυροί – Γούναρη 10 – Πειραιάς – 2104176282
  • Δια Ταύτα – Αδριανού 37 – Αθήνα – 2103212347
  • Bakaliko Fares – Φωκυλίδου 7β – Αθήνα – 2114054583
  • Κρέατα Φλώρινας- Δημήτρης – Α. Ιωάννου & Ελευθερίας 4, Αγία Παρασκευή – 2106090010
  • “Κάρυστος” Κρεοπωλείο – Παντοπωλείο – Πελοποννήσου 10, Αγία Παρασκευή – 2106399486
  • Φάρμα Μπράλου – Τατοϊόυ 73 & Χαρ. Τρικούπη, Κηφισιά – 2102713126

Εκτός Αττικής

  • Το Παντοπωλείο της Θεσσαλονίκης – Κομνηνών 12 – Θεσσαλονίκη – 2310244684
  • Κτήμα Βουρβουκέλη – Άβδηρα Ξάνθης – 2541051580
  • Kiari deli – Παραδοσιακά προϊόντα – Π. Ράλλη – Κορώνη – 6974884564
  • Δάφνη – Εστιατόριο, Είδη σπιτιού – Παροικιά – Πάρος – 2284022575
  • Anoussakis market  – Δρυός – Πάρος – 2284041364
  • Σαρούκου Παναγιώτα – Παραδοσιακά προϊόντα – Απέλου 10 – Κως
Διαβαστε Περισσοτερα

Επικοινωνηστε με τον παραγωγό

Η επικοινωνία γίνεται απευθείας με τον παραγωγό.
Όνομα *
Επώνυμο *

Email *
Τηλέφωνο