Ύδνον

Χαλανδρίτσα - Αχαΐα 25008 - ΕΛΛΑΔΑ E: info@hydnon.com http://www.hydnon.com
Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Λίγα λόγια για τον παραγωγό Ύδνον

Οδοιπορικό στη γνωριμία και ενασχόλησή μας με την ελληνική τρούφα

Οι αρχαιοελληνικές καταγραφές δικαιολογημένα καταδεικνύουν την ελληνική περιοχή της Πελοποννήσου, ως την πρώτη περιοχή εμφάνισης της τρούφας στον ελλαδικό χώρο. Πολλοί συγγραφείς μιλάνε για το ενδιαφέρον, που έδειξε ανέκαθεν ο άνθρωπος γι’αυτά τα μανιτάρια. Ο Αθηναίος αφιερώνει ολόκληρο κεφαλαίο για τα ύδνα, αλλά κι ο Γαληνός, Διοσκουρίδης, Θεόφραστος, Πλούταρχος, Πλίνιος, Κικέρωνας κ.α., συχνά τα αναφέρουν στα γραπτά τους. Ο Θεόφραστος μάλιστα λέει, ότι τα ύδνα, που φυτρώνουν στη Μυτιλήνη, Σάμο, Ηλεία, Θράκη κ.α., ήταν γνωστά στα διάφορα μέρη και με τις ονομασίες Γεράνειον, Μίσυ, Ίτον, Οίτον, Ασχίον. Η πρώτη γραπτή αναφορά για τις Τρούφες γίνεται από τον Θεόφραστο τον 4ο αιώνα π.Χ. Στους κλασικούς χρόνους ο Πλούταρχος, ο Κικέρων και ο Διοσκουρίδης προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την ανεξήγητη παρουσία των “ύδνων” στις ρίζες των δένδρων, τις θεωρούσαν αποτέλεσμα των κεραυνών που πέφτουν στη γη.

Θεόφραστος:

“… το ύδνο δεν έχει ούτε βλαστό, ούτε κλαδί, ούτε κλαδάκι, ούτε φύλλο, ούτε λουλούδι, ούτε καρπό, ούτε φλούδα ή εγκάρδιο ξύλο ή ίνες ή αγγεία ”

Διοσκουρίδης:

“ Το ύδνο είναι ρίζα στρογγυλή χωρίς φύλλα, χωρίς βλαστό, υπόξανθη που εκριζώνεται την άνοιξή ”

Λαϊκό Πελοποννησιακό δίστιχο:

“ Άσκαφο, αφύτευτο και αρχοντικό μαγείρεμα ”

Το άρωμα των πελοποννησιακών ποικιλιών τρούφας είναι συνυφασμένο με δύο βασικά χαρακτηριστικά: μοναδικότητα και υψηλή ποιότητα. Η δασώδης προέλευσή της, αναμειγνύεται με την ευωδιά του φρέσκου χώματος και δίνει άρωμα ελαφρύ και ντελικάτο.

Το κυνήγι της τρούφας προσφέρει τη μοναδική εμπειρία της ανακάλυψης και της καλλιέργειας ενός ξεχωριστού καρπού, που ευδοκιμεί στην ιδιαίτερα εύφορη ελληνική γη. Αποτελεί μοναδικό φυσικό παρασκεύασμα. Κανένα άλλο δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη γεύση της φρέσκιας τρούφας. Οι σκουρόχρωμες εκδοχές της θυμίζουν βολβούς φτιαγμένους από χώμα, ενώ οι ωχρόλευκες θυμίζουν βότσαλα με γήινες αποχρώσεις.

Έχοντας πλήρη επίγνωση των ευεργετικών ιδιοτήτων του συγκεκριμένου υπόγειου κονδυλόμορφου μανιταριού κι έχοντας επίσης εξασφαλίσει ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους, ξεκινήσαμε την αναζήτηση του σπάνιου αυτού είδους. Το πανεπιστήμιο της Ιταλίας υπήρξε αρωγός της όλης προσπάθειας και η συστηματική ενημέρωσή μας σχετικά με το προϊόν, είχε ως αποτέλεσμα την εντατικότερη καλλιέργεια και τη χρήση βελτιωμένων μεθόδων την τελευταία πενταετία. Και αυτό γιατί η αναζήτηση και η καλλιέργειά της είναι απαιτητική. Διαφορετικά είδη αναπτύσσονται σε διαφορετικές  περιοχές. Τα δέντρα, ωστόσο, που φιλοξενούν στις ρίζες τους τον εν λόγω καρπό, συναντώνται κατά κόρον στην ελληνική γη: Φλαμουριά (Tilia cordata) , Φουντουκιά (Corylus avellana), Πουρνάρι (Quercus coccifera), Μαύρη Πεύκη (Pinus nigra), Λευκές (Populus sp.), Ιτιές (Salix sp.).

Επιτυγχάνοντας τη συγκομιδή αλλά και την τυποποίηση – συσκευασία της ελληνικής τρούφας, προσφέρουμε, σε συνεργασία με τη φύση, ένα προϊόν απολύτως φυσικό, το οποίο χρησιμοποιείται είτε ατόφιο είτε συνδυαστικά ως πρόσμειξη με άλλα διατροφικά είδη. Τα πλέον διαδεδομένα είναι το λάδι τρούφας, το αλάτι με τρούφα και άλλα.

Μια δοκιμή από όλους μας αξίζει, καθώς η ελληνική φύση με την πλούσια χλωρίδα της μπορεί να αποτελέσει λίκνο των υπόγειων μανιταριών με υψηλή ποιότητα.

Διαβάστε Περισσοτερα

Για πληροφορίες ή παραγγελίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Εμπορικού

    Όνομα *
    Επώνυμο *
    Email *
    Τηλέφωνο
    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.