Megaris Goods

Χ. Μωραίτου 56 - Μέγαρα 19100 - ΕΛΛΑΔΑ +30. 22960 22400 pistachio@megarisgoods.gr
Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Λίγα λόγια για τον παραγωγό

Η εταιρεία
Σε ιδιόκτητες εκτάσεις, στο βορειοδυτικό άκρο της Αττικής και στον καρποφόρο κάμπο που περιβάλλει το όρος Πατέρας, η Megaris Goods, δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια φυσικών προϊόντων υψηλής βιολογικής αξίας.

Με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και με οδηγό την εμπειρία, τη γνώση και την αγάπη που πηγάζουν από την εξηκονταετή ενασχόληση με την καλλιέργεια της γης, η Megaris Goods προσφέρει στον καταναλωτή αγροτικά προϊόντα άριστης ποιότητας που πληρούν όλες τις προδιαγραφές της Ελληνικής και της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η εταιρεία μας εξακολουθεί να πιστεύει στον πρωτογενή τομέα και να επενδύει στην αγροτική δραστηριότητα. Καθώς η ροή δείχνει πλέον την επιστροφή στη ρίζα του εθνικού μας πλούτου, την αγροτική γη, αυξάνουμε τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις και πρωτοπορούμε.

Ιστορία
Η οικογένεια Καρβέλα ασχολείται για περισσότερα από 150 χρόνια με τον τομέα της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής. Στα τέλη της δεκαετίας του ‘50, ο Αλέξανδρος Καρβέλας, εγκαθιστά τις πρώτες φυτείες κελυφωτού φιστικιού στην περιοχή των Μεγάρων. Τρεις γενιές αργότερα, ο εγγονός Στέλιος Καρβέλας, δημιουργεί την Megaris Goods, κρατώντας την οικογενειακή παράδοση ζωντανή.

Το κελυφωτό φιστίκι και τα παράγωγά του αποτελούν τον πυρήνα της δουλειάς και της πίστης μας στην εντυπωσιακή διατροφική αξία του προϊόντος μας. Δεμένη με την αττική φύση, αφοσιωμένη στην αφθονία του γεωργικού πλούτου της και αντλώντας έμπνευση από τη μεγαρική γη, η οικογένεια έστησε την αγροτική της μονάδα και εξοπλίστηκε με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις επεξεργασίας και τυποποίησης του αγροτικού της προϊόντος.

Το όραμα μας
Η δημιουργία και η ανάδειξη ενός διαλεχτού, τοπικού αγροτικού προϊόντος, προστατευόμενης ονομασίας προελεύσεως, σε ποιοτικό εγχώριο και διεθνές brand. Φιλοδοξία μας όχι μόνο η κατάκτηση μιας εκλεκτής θέσης σε επιλεγμένες διεθνείς αγορές αλλά και η δημιουργία από την αρχή ενός ορθού τρόπου ζωής στον οποίο θα παράγουμε αυτό που οι ίδιοι καταναλώνουμε.

Στόχος της Megaris Goods είναι μια πλήρως καθετοποιημένη, καινοτόμος επιχείρηση, με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, που μέσα από την καλλιέργεια, την επεξεργασία, την τυποποίηση και την απευθείας διάθεση των προϊόντων της σε επιλεγμένες διεθνείς αγορές εγγυάται την άριστη ποιότητα και την χαμηλότερη δυνατή τιμή.

Καλλιέργεια
Η προέλευση του κελυφωτού φιστικιού είναι το Ιράν. Καλλιεργήθηκε ευρύτατα στην περιοχή της Κεντρικής Ασίας και της Μέσης Ανατολής, ενώ από τα μέσα του 19ου αιώνα η καλλιέργεια του πέρασε και στον δυτικό κόσμο, στις μεσογειακές χώρες και την Αμερική.

Στην χώρα μας το κελυφωτό φιστίκι ήρθε στα τέλη του 19ου αιώνα. Ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (Π.Ο.Π.) από το 1994, είναι ένας άριστης διατροφικής αξίας καρπός, που συγκαταλέγεται παγκοσμίως στις υπερτροφές (superfoods) εξαιτίας της πληθώρας των ευεργετικών του συστατικών.

Η Megaris Goods τυποποιεί κάτω από συγκεκριμένες διαδικασίες και πιστοποιείται με iso 22000:2005. Συσκευάζει σε πλήρως ανακυκλώσιμα υλικά. Η ημερομηνία παράγωγης (συσκευασίας) καθορίζει την ημερομηνία λήξης του προϊόντος και καθορίζεται από τον τρόπο συσκευασίας που είναι αεροστεγώς κλεισμένη. Ακολουθούμε πιστά τις αρχές και τους κανονισμούς που ορίζονται από τον εθνικούς νόμους και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Οι περιοδικές αναλύσεις των προϊόντων μας διασφαλίζουν την άριστη ποιότητα των προϊόντων μας.

Παραγωγή & Επεξεργασία
Η συγκομιδή των καρπών λαμβάνει χώρα από τον Δεκαπενταύγουστο έως τις αρχές Σεπτέμβρη.

Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας την εποχή αυτή καθιστούν επιτακτική την έναρξη της συγκομιδής τις πρώτες πρωινές ώρες με αναγκαστική διακοπή τις πρώτες μεσημβρινές. Η δουλειά όμως δεν τελειώνει εκεί.

Ο καρπός που συλλέχθηκε τοποθετείται στη μηχανή αποφλοίωσης όπου πλένεται με καθαρό νερό και αποφλοιώνεται. Ακολουθεί η ξήρανση αυτού, σε μηχάνημα ξήρανσης που εκλύει θερμό αέρα σε συγκεκριμένη θερμοκρασία.

Η ξήρανση του καρπού είναι το κρισιμότερο σημείο της πρωτογενούς επεξεργασίας, καθώς τόσο η σωστή θερμοκρασία όσο και ο κατάλληλος χρόνος παραμονής τους στον θερμοθάλαμο του ξηραντηρίου (10 ώρες) θα διασφαλίσουν την καλή κατάσταση του τόσο ως προς την εμφάνιση όσο και ως προς την διατηρησιμότητα του.

Έπειτα, γίνεται διαλογή των καρπών όπου διαχωρίζονται ανοιχτά και κλειστά φιστίκια, απομακρύνονται ξένα σώματα που έχουν απομείνει από το δέντρο ή το χωράφι καθώς και κάποιοι κατεστραμμένοι καρποί.

Το επόμενο βήμα είναι η συσκευασία των διαλεγμένων πλέον καρπών ανά είδος, σε υφασμάτινους σάκους των 40kg. Φυλάσσονται στον συντηρητή, σε ελεγχόμενα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, μέχρι να λάβει περεταίρω επεξεργασία (ψήσιμο) ή να τυποποιηθεί.

Στάδια παραγωγής
Η συγκομιδή και η επεξεργασία του καρπού αποτελούν το τελευταίο και μικρότερο μέρος της καλλιέργειας του.

Αμέσως μετά τη συγκομιδή της μιας χρονιάς, το φθινόπωρο δηλαδή, απομακρύνουμε από τα δέντρα τα νεκρά τους τμήματα, φύλλα που έχουν πέσει στο έδαφος, καρπούς που δεν πρόλαβαν να ωριμάσουν και μπορούν να προκαλέσουν ζημιά στην επόμενη παραγωγή μας. Γύρω στα μέσα Γενάρη, γίνονται αναλύσεις στο έδαφος σε όλα τα κτήματα και όπου κρίνεται αναγκαίο εφαρμόζεται λίπανση ζωικής προέλευσης σύμφωνα με τις υπάρχουσες ευρωπαϊκές πρακτικές.

Με τον ερχομό της άνοιξης, παρατηρούμε την καρπόδεση και ενισχύουμε την επικονίαση με σμήνη μελισσών που τοποθετούνται περιμετρικά των κτημάτων μας. Έπειτα αναγκαίοι ψεκασμοί, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες κάθε χρονιάς καθώς οι περιβαλλοντικές συνθήκες άλλοτε ευνοούν και άλλοτε επιβραδύνουν τις προσβολές από μύκητες και μικροοργανισμούς.

Όλα τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται είναι οργανικά και εγκεκριμένα από την Ε.Ε. Μεγάλο ρόλο στην ποιότητα και την ποσότητα του καρπού διαδραματίζει η άρδευση, καθώς συμβάλλει θετικά στο μεγαλύτερο μέγεθος των καρπών και στην καλύτερη επίγευση του ακατέργαστου καρπού.

Διαβάστε Περισσοτερα

Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Η επικοινωνία γίνεται απευθείας με τον παραγωγό.
Όνομα *
Επώνυμο *

Email *
Τηλέφωνο