Μπαλαντίνος

Σκαλίδη 25, Χανιά - Κρήτη - ΕΛΛΑΔΑ E: sales@balantinos.gr http://www.balantinos.gr/
Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Λίγα λόγια για τον παραγωγό Μπαλαντίνος

Η ιστορία μας…

Εκεί που ξεκίνησαν όλα

Από τον ορεινό όγκο του νομού Χανίων, στο ιστορικό χωριό Θέρισσο, η οικογένεια Μπαλαντίνου ξεκίνησε να ασχολείται με την κτηνοτροφία και την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Από το 1928 η οικογένεια έχει καταφέρει να δημιουργήσει ιστορία στον χώρο της τυροκομίας με την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης επιχείρησης που σέβεται πραγματικά την παράδοση. Με ένα σύγχρονο εργοστάσιο στο Βαρύπετρο Νέας Κυδωνιάς, με σεβασμό στην παράδοση, αδιάκοπες επενδύσεις στη σύγχρονη τεχνολογία της τυροκομίας και ένα ολοκληρωμένο, άριστο δίκτυο από τον γαλακτοπαραγωγό ως και την διανομή των τελικών προϊόντων της, η επιχείρηση έχει κατακτήσει επάξια την τοπική και όχι μόνο αγορά. Έχει επίσης κερδίσει μια από τις κορυφαίες θέσεις στην προτίμηση των καταναλωτών όλης της Κρήτης αλλά και μεγάλων αστικών κέντρων προσφέροντας όλα τα προϊόντα της παραδοσιακής κρητικής τυροκομίας ασύγκριτα τόσο σε γεύση όσο και σε ποιότητα. Σήμερα, η τέταρτη γενιά της επιχείρησης, στόχο έχει να αυξήσει την παραγωγική της δυνατότητα ώστε να συνεχίσει να αντεπεξέρχεται ικανοποιητικά στην ολοένα αυξανόμενη ζήτηση.

Οι πρόγονοι

Ένας Κωνσταντινουπολίτης ονόματι Γιάννης Μπαλαντής διέφυγε κρυφά στα Χανιά στα τέλη του 19ου αιώνα. Άνθρωπος με μεγάλη μόρφωση και νιόγαμπρος εγκαταστάθηκε αρχικά στο χωριό Σκηνέ Κυδωνίας. Οι πιέσεις που του ασκούν οι Τούρκοι της περιφέρειας, τον αναγκάζουν ωστόσο να διαφύγει σύντομα στο χωριό Θέρισσος. Οι κάτοικοι του χωριού τον φιλοξένησαν και του προσέφεραν κατοικία και γη. Εκεί, ο Γιάννης Μπαλαντής αποκτά τρεις γιους, τον Γιάννη, τον Πέτρο και τον Μανώλη.

Τα σπίτια (1780-1821)

Ο πρωτοτόκος Γιάννης παντρεύτηκε το 1780 και απόκτησε από τους κατοίκους του Θερίσσου γη, η οποία ονομαζόταν Χαλλί, ώστε να οικοδομήσει την κατοικία του. Ο Πέτρος παντρεύτηκε επίσης και έκτισε το σπίτι του σε ένα Καντούνι του χωριού.

Όταν έφτασε και η σειρά του Μανώλη του έκτισαν ένα σπίτι στην άκρη του χωριού προς τα Χανιά. Με τον καιρό, καθιερώθηκε από τους κατοίκους του χωριού η χρήση του εκάστοτε τοπωνυμίου ως επίθετο για τους τρεις άνδρες. Έτσι, προέκυψε η οικογένεια του Γιάννη Χάλλη, Πέτρου Καντούνη και Μανώλη Μπαλαντίνου.

Ο Γιάννης Χάλλης απέκτησε και αυτός τρεις γιους, τον Γιάννη τον Βασίλη και τον Στέφανο καθώς και τέσσερις θυγατέρες. Ο γιός του Βασίλης Χάλλης παντρεύτηκε το 1821 την κόρη του Τσεπέτη και απέκτησε μαζί τις δύο γιους.

Η επανάσταση (1818-1834)

Το 1818 ο Γιάννης και ο Βασίλης Χάλλης καλούνται στα Χανιά από τον ιατρό Νικόλαο Ρενιέρη. Στις 25 Νοεμβρίου το ίδιο έτος συναντούν στο σπίτι του Ρενιέρη τον αντιπρόσωπο της Εθνικής Φιλικής Εταιρίας, τον καθηγητή Βαρναβά, ο οποίος τους μυεί στην ιδέα της Εθνικής Επανάστασης και τους ορκίζει ως μέλη της εταιρείας. Το επόμενο πρωί τα αδέρφια επιστρέφουν στο Θέρισο και καλούν τους τέσσερις γαμβρούς τους, Ιωάννη Σπυριδάκη από το Γαλατά, Ιωάννη Γερανιώτη από το Γεράνι, τον Μιχάλη Πρώϊμο από το χωριό Λάκκους Κυδωνιάς και τον Χαρ. Φανδρίδη από τον Πλακάλωνα Κισσάμου ώστε να τους ορκίσουν και αυτούς στις 26 Δεκεμβρίου του 1818 για τον σκοπό της Εθνικής Επανάστασης.

Όταν εξερράγη η επανάσταση το 1821, ο Ιωάννης Χάλλης έγινε ο γενικός Αρχηγός της Κυδωνιάς και στο επιτελείο του είχε τον αδερφό του Βασίλη Χάλλη, τον πρώτο γιο του Μανώλη Μπαλαντίνου, τον Στυλιανό καθώς και τον πρώτο γιο του Πέτρου Καντούνη και τον γαμπρό του Χαρ. Φανδρίδη. Για αρχηγούς της Ανατολικής-Δυτικής-Ορεινής Κυδωνιάς επέλεξε τους γαμπρούς του Ιωάννη Σπυριδάκη, Ιωάννη Γερανιώτη και τον Μιχάλη Πρώϊμο αντίστοιχα.Το 1822, ο Αρχηγός Χάλλης τραυματίζεται βαρέως και πεθαίνει στα Σφακιά. Φήμες αναπτύσσονται στο Θέρισο για πιθανή δηλητηρίαση του.Το 1823 πεθαίνει και ο Στέφανος σε μάχη πάνω από το Θέρισσο και θάβεται στο Μονισταφίδι.

Την γενική Αρχηγία αναλαμβάνει ως εκ τούτου ο Βασίλης Χάλλης ο όποιος αποκτά και τον τίτλο του Στρατάρχη μέσω της κυβέρνησης του Ναύπλιου. Το 1830, με την Κρήτη να παραμένει στα χέρια των Τούρκων, οι αρχηγοί καταφεύγουν στο ελεύθερο κράτος. Ο Βασίλης Χάλλης μεταφέρετε και αυτός με τα δύο του παιδιά των οποίων ωστόσο η ξαφνική ασθένεια τον αναγκάζει τελικά να τα στείλει στην αδελφή του στον Γαλατά. Μετά τον θάνατο των παιδιών το 1834, η οικογένεια των Χάλληδων εξαλείφεται και από το γένος του Γιάννη Μπαλαντίνου μένουν μόνο οι οικογένειες του Πέτρου Καντούνη και Μανώλη Μπαλαντίνου.

Μετά τον πόλεμο (1830-1860)

Μετά το τέλος της επανάστασης, οι Τούρκοι κάνουν μεγάλο διωγμό στο χωριό του Θέρισσου και όσοι δεν σκοτώνονται εξορίζονται τελικά στη Μικρά Ασία ή καταφεύγουν σε διάφορα Μοναστήρια. Οι γιοι του Μπαλαντίνου κατέφυγαν αρχικά στην μονή Γουβερνέτου στο ακρωτήρι, ο ένας ως καλόγερος και ο άλλος ως βοσκός. Ο καλόγερος φοβούμενος την ανακάλυψη του αλλάζει το επίθετο του και εγκαθίσταται τελικά στην Κίσαμμο όπου και αγοράζει μεγάλη περιουσία στο χωριό Πρόδρομος. Ο αδερφός αλλάζει επίσης το όνομα του σε Στυλιανός Νικολακάκης και παντρεύεται γυναίκα από το χωριό Κακόπτερο της οικογένειας των Θεοδώρακηδων και αποκτά μαζί της πέντε γιους και μια κόρη. Όταν τα παιδιά ενηλικιώθηκαν επανέφεραν το παλαιό επίθετο του προγόνου τους Μπαλαντίνου. Οι οικογένειες του Μανώλη, Γεώργη και Νικόλα εξαλείφθηκαν και απέμειναν αυτές του Μάρκου και του Αντώνη Μαρκαντωνάκη. Την ιστορική περιγραφή την συνέλεξε ο Μπαλαντίνος από αφηγήσεις γερόντων του Θερίσσου και του Προδρόμου από το 1885 μέχρι σήμερα.

Στις μέρες μας (1950)

Στη δεκαετία του πενήντα ο Βασίλης και η Ελευθερία Μπαλαντινού άνοιξαν στο κέντρο των Χανίων το πρώτο κατάστημα της εταιρίας και το οποίο υπάρχει ως και σήμερα στο ίδιο σημείο στην οδό Σκαλίδη 23-25. Σήμερα την συνέχεια του μαγαζιού έχει αναλάβει ο μεγαλύτερος υιός τους, Στέλιος Μπαλαντινός.

 

Ποιοτικός Έλεγχος…

Ποιοτική Παραγωγή

Η ασφάλεια του καταναλωτή αποτελεί δέσμευση ευθύνης για την Μπαλαντίνος, η οποία επιμένει στην προσφορά κορυφαίας ποιότητας τυροκομικών προϊόντων. Η προσήλωση στις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής τυριών σε συνδυασμό με το άριστα καταρτισμένο εργατικό δυναμικό της εταιρείας εγγυώνται την άριστη ποιότητα. Τον Σεπτέμβριο 2014, πραγματοποιήθηκε η μετεγκατάσταση όλων των παραγωγικών λειτουργιών της επιχείρησης σε νέες υπερσύγχρονες, ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Βαρύπετρο Χανίων. Ανταποκρινόμενοι στις ολοένα αυξανόμενες ποιοτικές απαιτήσεις της παγκόσμιας αγοράς δημιουργήσαμε τις εγκαταστάσεις βασιζόμενοι στα διεθνή ποιοτικά στάνταρ ISO, IFS και BRC. Η επιχείρηση έχει πιστοποιηθεί σύμφωνα με το πρότυπο διασφάλισης ποιότητας ISO 22000:2005 με κωδικό πιστοποίησης 07010111, από την TUV Austria Hellas. Από το 2011 η επιχείρηση έχει πάρει έγκριση από τον AGROCERT και για την παραγωγή προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π) με κωδικό ΠΟΓ/1803-3331.11 για την Γραβιέρα Κρήτης και ΠΟΓ/1804.3331.11 για το Πηχτόγαλο Χανίων.

Πρώτες ύλες

Η πρώτη ύλη που επεξεργαζόμαστε στις εγκαταστάσεις μας αποτελείται από 100% φρέσκο πρόβειο και γίδινο γάλα. Το γάλα αυτό προέρχεται αποκλειστικά από επιλεγμένα αγροκτήματα, που βρίσκονται στον ορεινό όγκο των νομών Χανίων και Ρεθύμνου. Όλοι οι παραγωγοί μας είναι συμβεβλημένοι με τον Ελληνικό Οργανισμό Γάλακτος και υπόκεινται τόσο στον τακτικό έλεγχο του ΕΛΟΓΑΚ, καθώς και στους προκαθορισμένους κτηνιατρικούς ελέγχους από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η εταιρεία Μπαλαντίνος διατηρεί μακροχρόνια συνεργασία με τους κτηνοτρόφους της περιοχής διασφαλίζοντας έτσι μια σταθερή ποιότητα της πρώτης ύλης για την παραγωγή των τυροκομικών της προϊόντων.

Περιβάλλον

Η εταιρεία Μπαλαντίνος, σεβόμενη το περιβάλλον και συμβάλλοντας έμπρακτα στη προστασία του, έχει εγκαταστήσει και πιστοποιήσει Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά το διεθνές πρότυπο ISO 14001:2004, με κωδικό πιστοποίησης 04015084, από την TUV Austria Hellas. Στις λειτουργίες μας εφαρμόζουμε αυστηρούς κανόνες προκειμένου να ελαχιστοποιούμε την κάθε τύπου όχληση στο περιβάλλον και να εξασφαλίζουμε βιώσιμη ανάπτυξη για την επιχείρησή μας και την τοπική κοινωνία. Για το λόγο αυτό, επενδύουμε σε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνολογίες διαθέτοντας εξελιγμένο σύστημα βιολογικού καθαρισμού υγρών αποβλήτων, καθώς και σύστημα εξουδετέρωσης αέριων ρύπων. Επίσης, φροντίζουμε ώστε να ανακυκλώνουμε το σύνολο των υλικών που προκύπτουν ως απόρριμμα της παραγωγικής διαδικασίας.

Προϊόντα του παραγωγού Μπαλαντίνος θα βρείτε στις κατηγορίες: Γιαούρτι ΠρόβειοΤυροκομικάΠηχτόγαλοΤυρομάλαμαΑνθότυροςΚεφαλοτύριΓραβιέραΣτακοβούτυρο
Διαβάστε Περισσοτερα

Για πληροφορίες ή παραγγελίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Εμπορικού

    Όνομα *
    Επώνυμο *
    Email *
    Τηλέφωνο
    This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.