Παστέλι Κέας Το Ανώγι

Ματρόζου 21 Αγ.Δημήτριος - Αθήνα - ΕΛΛΑΔΑ +30.2109949064 +30.6972098060 +30. 6972233878 toanogi@gmail.com
Επικοινωνήστε
με τον παραγωγό

Λίγα λόγια για τον παραγωγό

Ήταν το 1960 όταν ο πατέρας μου Νικόλαος Μαρούλης 20 ετών τοτε, γνώρισε το παστέλι για πρώτη φορά δίπλα στον παστελοποιό Κ. Κυκνα στην γενέτηρά του Κέα(Τζια). Αργότερα και ασκόντας καθ’όλη την επαγγελματική του ζωή την τέχνη της ζαχαροπλαστικής, τελειοποίησε τη δόση και το παστέλι “Ανώγι” πήρε τη σημερινή του γεύση και μορφή.
Μια απο τις αγαπημένες του ασχολίες που αργότερα έγινε και δική μου είναι η μελισσοκομική τέχνη. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρεις απο πρώτο χέρι τα υλικά τα οποία εμπιστευέσαι για να φτιάξεις ένα τόσο θρεπτικό προϊόν που η παράδοση του στην Ελλάδα χάνεται στα βάθη των αιώνων. Επιλέγοντας λοιπον τα καλύτερα Ελληνικά μέλια και αμύγδαλα και παντρεύοντάς τα με σουσάμι απο την ανατολή, καθώς και μια έκπληξη πορτοκαλιού συνεχίζω τη τέχνη του πατέρα μου, και ποιός ξέρει πόσων πατεράδων πριν απο αυτον, με μεράκι και αγάπη!

 

Λίγα λόγια για το παστελι και την ιστορία του…

Το παστέλι και η παράδοσή του στις κυκλάδες είναι τόσο παλιά όσο και η θάλασσα που βρέχει τα νησιά μας. Με το πέρασμα του χρόνου, το κάθε νησί, έδωσε μια διαφορετική εκδοχή υλικών και γεύσεων σ’αυτό, όπως ακριβώς και το κάθε νησί έχει τη δική του προσωπικότητα και ομορφιά.

Έτσι σε κάποια νησιά προσθέτουν κρασί σ’άλλα πιπέρι ή κανέλλα και ο κατάλογος συνεχίζεται. Το δικό μας παστέλι , φτιαγμένο και επηρεασμένο απο τη όμορφη Κέα με την αρχαία παράδοση στη μελισσοκομία είναι βαπτιμένο με πορτοκάλι. ο σουσάμι με το μέλι, σαν συνδυασμό υλικών ήταν γνωστός σ’όλη την Ελλάδα από την αρχαιότητα.

Το παστέλι αναφέρεται απο την Ομηρική εποχή στην Ιλιάδα καθώς και απο τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο ως “τονωτικό και ευγωνικό γλύκισμα”. Ακόμα το παστελι ως δυναμωτικό, ήταν απαραίτητο ως τροφή πριν απο κάθε στρατιωτική επιχείρηση στην αρχαιότητα και φυσικά δεν έλειπε απο το διαιτολόγιο των σπαρτιατών. Στη σύγχρονη επόχη το θαυματουργό πάντρεμα του σουσαμιού με το μέλι και κυρίως του μαλακού παστελιού, αυτού που περιέχει πάνω απο 40% μέλι, σαν το δικό μας, έχει παραγκωνιστεί απο σκευάσματα ξενόφερτα και μη θρεπτικά.

Οι διατροφικές, δικαιολογημένες, ανησυχίες μας τον τελευταίο καιρό όμως, μας κάνουν, όλους, να ξανανακαλύπτουμε τα υγιεινά παραδοσιακά προϊόντα και την υψηλή θρεπτική τους άξια. Το μέλι απο μόνο του περιεχεί πάνω απο 180 θρεπτικά συστατικά και το σουσάμι σχεδόν άλλα τόσα. Όταν λοιπόν τα βάζουμε μαζί έχουμε ένα άριστο διατροφικό προϊόν( παστέλι ) ιδανικό για τα παιδιά μας, τις έγκυες, τους αθλητές και για όλους εμάς που ζητάμε ότι καλύτερο στη διατροφή μας.

 

 

It was in 1960 when my father Nikolaos Maroylis, 20 years old then, found out about the art of producing the “Pasteli” with honey, next to the producer of pasteli, Mr Kykna at his birth place Kea(Tzia). Later on and while having as a profession for all his life the art of pastry making, it perfected the dose and the “Pasteli” (nougat) with honey «To Anogi» took its current flavour and form.

One of his beloved occupations that later became also mine is the apiarian art. It is very important to know first hand the ingredients, which you entrust in order to produce a so much nutritious product that its tradition in Greece is lost in depths of centuries.

Selecting therefore the best Greek honeys and almonds and mixing with sesame from the east, as well as a hint of orange I continue the art of my father, and who knows how many fathers before him, with taste and love.

Yours truly

Petros N. Maroulis

 

The tradition of “ Pasteli ” with honey in the Cyclades is as old as the sea that surrounds our islands. With the passage of time, each island, created a different version of materials and flavours to it, as each island has its own personality and beauty. Thus in certain islands they add wine in others pepper or cinnamon and the list is endless. Ours made and influenced from beautiful Kea with the ancient delivery in the apiculture it is baptised with orange.

The sesame with the honey, as combination of materials was known all over Greece from the antiquity. It is reported from Homer in the Iliad as well as by the father of history Herodotus as stimulant and boost of life. Also as energy stimulant, essential as the food before each military enterprise in the antiquity and naturally it was not absent from the diet of Spartans.

Nowadays the miraculous combination of sesame with the honey and mainly the soft nougat with honey, that contains above 40% of honey, as our own, has been set aside by non-nutritious international products. Our justified alimentary, that concerns us nowadays, make us all, rediscover the healthy traditional products that are highly nutritious.

Even by taking into account just honey itself contains above 180 nutritious ingredients and the sesame almost as much. When therefore we mix these two ingredients together we have a most excellent alimentary product ideal for our children, pregnant women, athletes and all of us that request only the best for our diet

Διαβαστε Περισσοτερα

Επικοινωνηστε με τον παραγωγό

Η επικοινωνία γίνεται απευθείας με τον παραγωγό.
Όνομα *
Επώνυμο *

Email *
Τηλέφωνο