Όσσο Μπούκο (Ossobuco)

Όσσο Μπούκο (Ossobuco)

Υλικά

Για 4 άτομα
1.300γρ μοσχαρίσιο κότσι σε φέτες με το κόκκαλο.  Προαιρετικά δένουμε με σπάγκο μαγειρικής το κρέας γύρω από το κόκαλο για καλύτερη παρουσίαση.
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο μπαστουνάκια
125ml. κρασί ξηρό λευκό ή κόκκινο
1 κονσέρβα τοματάκι αποφλοιωμένο και περασμένο με μούλτι
1κ.γ. αλάτι
λίγο πιπέρι
1 κ.γ. ζάχαρη
1,5κ.γ. βότανα και μπαχαρικά για κοκκινιστά SPAROZA
λίγο αλεύρι
4κ.σ. ελαιόλαδο
200ml νερό
τριμμένο τυρί για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 140 βαθμούς. Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι και το προθερμαίνουμε σε μέτρια-δυνατή φωτιά. Σε μπολ αλευρώνουμε το κρέας και τηγανίζουμε τα τεμάχια σε όλες τους τις πλευρές μέχρι να πάρουν ωραίο καφετί χρώμα.  Ρίχνουμε αλατοπίπερο.  Αποσύρουμε το κρέας από το τηγάνι και συνεχίζουμε τσιγαρίζοντας το κρεμμύδι.  Όταν μαλακώσει και γίνει διαφανές βάζουμε το σκόρδο και το καρότο. Τσιγαρίζουμε ανακατεύοντας περίπου 5 λεπτά για να μαλακώσουν. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να βράσει μέχρι να μείνουν ελάχιστα υγρά. Ρίχνουμε αλατοπίπερο. Προσθέτουμε την τομάτα και το νερό και αφήνουμε να πάρει καλή βράση. Ανακατεύουμε το μείγμα βοτάνων και μπαχαρικών Sparoza για κοκκινιστά.
Τουμπάρουμε τα υλικά του τηγανιού σε γάστρα ή σε κατσαρόλα που μπαίνει με καπάκι στο φούρνο. Βουτάμε μέσα στη σάλτσα τα κομμάτια κρέατος και κλείνουμε το καπάκι. Τα υγρά πρέπει να είναι πάνω από τη μέση του ύψους του κρέατος. Ψήνουμε σε σιγανό φούρνο δυόμιση με τρεις ώρες. Το κρέας είναι έτοιμο όταν το μαχαίρι περνάει ανάμεσα από το κόκκαλο και το ψαχνό και το κρέας είναι πολύ μαλακό και αφράτο.
Μπορείτε να συνοδέψετε με ζυμαρικά και τρίχρωμες πιπεριές σοταρισμένες.