Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Πίσω

Τραχανόσουπα με Καραμελωμένα Κρεμμύδια & Μανιτάρια από την Οικογένεια Ποριάζη

Δίνουμε γεύση στην παραδοσιακή τραχανόσουπα!
Για 6 άτομα
90 λεπτά

Υλικά

4 κ.σ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (60ml)

½ κιλό κίτρινα κρεμμύδια, καθαρισμένα, κομμένα στη μέση και κατόπιν σε λεπτές φέτες

½ κιλό καφέ (cremini/μικρά portobello) ή λευκά μανιτάρια καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές φέτες

1 κούπα τραχανά, γλυκό

6−7 κούπες νερό, ανάλογα με τον τραχανά

1 κούπα γάλα (240ml)

1 σκελίδα σκόρδο, περασμένη στην πρέσα

2 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό (30ml)

1 κ.γλ. θυμάρι, ξερό

αλάτι & φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά βούληση

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ (προαιρετικά):

6 κ.σ. στραγγιστό γιαούρτι

6 κλωναράκια φρέσκο θυµάρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο σοτάρουμε, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, τα κρεμμύδια με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 8 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν, περίπου 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά. Σβήνουμε με 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό και ανακατεύουμε, μέχρι να απορροφηθεί εντελώς. Αφαιρούμε τα κρεμμύδια από την κατσαρόλα και τα βάζουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Αφήνουμε στην άκρη.

Δυναμώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο στην κατσαρόλα. Μόλις κάψει, προσθέτουμε τα μισά μανιτάρια και σοτάρουμε, μέχρι να μαραθούν και να πάρουν χρώμα, περίπου 5 λεπτά. Αφαιρούμε τα μανιτάρια από την κατσαρόλα και τα μεταφέρουμε, μαζί με τα υγρά τους, στο ίδιο πιάτο με τα κρεμμύδια. Προσθέτουμε άλλη 1 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια. Τα μεταφέρουμε κι αυτά στο πιάτο.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε στην κατσαρόλα 1 κ.σ. ελαιόλαδο, το σκόρδο περασμένο στην πρέσα, το θυμάρι και τον τραχανά. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και προσθέτουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, 6 κούπες νερό, το γάλα, αλάτι και πιπέρι. Αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει και να χυλώσει, περίπου 20-25 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην πιάσει στον πάτο. Ανάλογα με τον τραχανά μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον νερό, ώστε να αποκτήσει την επιθυμητή πυκνότητα. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε 1 κ.σ. ξύδι βαλσαμικό, ανακατεύουμε και δοκιμάζουμε, διορθώνοντας τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.

Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι σε κάθε πιάτο και στολίζουμε, αν θέλουμε, µε 1 κλωναράκι θυµάρι.

       

TipΗ σούπα όσο μένει, πήζει περισσότερο. Αν χρειαστεί να την ξαναζεστάνουμε, την αραιώνουμε προσθέτοντας λίγο νερό ή γάλα.

Κοινοποιήστε τη Συνταγή
Τα προϊόντα της συνταγής

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Απόρριψη