Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Πίσω

Βασιλόπιτα με Φυστίκι Αιγίνης και Ροδόνερο!

Βαρεθήκατε τις κοινές συνταγές για βασιλόπιτα; Δοκιμάστε αυτή, και θα σας μείνει αξέχαστη!

Υλικά

Για τα ροδοπέταλα

  • 1 ασπράδι από ένα μεγάλο αβγό
  • 10 γρ. βρώσιμα πέταλα τριαντάφυλλου (ροζ η κόκκινα)

περίπου 10 πέταλα

  • 25 γρ. ψιλή ζάχαρη

Για τη βασιλόπιτα

  • 3 σπόρους κάρδαμο
  • 150 γρ. φυστίκια καθαρισμένα
  • 300 γρ. βούτυρο αγελαδινό ανάλατο( Σε θερμοκρασία περιβάλλοντος κομμένο σε κύβους).
  • 100 γρ. αλεσμένα αμύγδαλα
  • 170 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
  • 1 1/4 κουτ.γλυκ. μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ.γλυκ. αλάτι
  • 330 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 4 μεγάλα αβγά
  • 1 κουτ.γλυκ. χυμό λεμόνι
  • 2 κουτ. σουπ. ροδόνερο
  • 1/2 κουτ.γλυκ. εκχύλισμα βανίλιας

Για τη διακόσμηση

  • φυστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα

Για το σιρόπι ροδόνερου

  • 100 mL χυμό λεμόνι
  • 1 κουτ.γλυκ. ξύσμα λεμονιού
  • 80 mL ροδόνερο
  • 100 γρ. ψιλή ζάχαρη

Εκτέλεση

1. Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 100ο C , βουτυρώνετε μια φόρμα αντικολλητική με ελατήριο και στρώνετε μέσα μια λαδόκολλα .

2. Για να κρυσταλλώσετε τα ροδοπέταλα χτυπάτε το ασπράδι του αβγού με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψουν . Με την βοήθεια ενός πινέλου κουζίνας περνάτε και από τις δύο μεριές τα πέταλα με το ασπράδι. Στη συνέχεια πασπαλίζετε ελαφρά με την ζάχαρη και τις δύο μεριές. Τινάζετε την ζάχαρη που περισσεύει και τοποθετείτε το πέταλα σε ταψί. Τα βάζετε στον φούρνο για 30 λεπτά ή μέχρι να στεγνώσουν και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνετε στην άκρη να κρυώσουν.

3. Ανεβάζετε την θερμοκρασία του φούρνου στους 180 ο C. Ανοίγετε τις κάψουλες από το καρδάμωμο και σπάτε τους σπόρους στο γουδί. Προσθέτετε τα φιστίκια και τα αλέθετε να γίνουν σκόνη .Τα βάζετε όλα σε ένα μπολ, προσθέτετε τα αλεσμένα αμύγδαλα, το σιμιγδάλι ,το μπέικιν, το αλάτι και το αφήνετε στην άκρη.

4. Χτυπάτε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ σε μέτρια ταχύτητα προς μεγάλη μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Στην συνέχεια βάζετε ένα προς ένα τα αβγά, σταματάτε σκουπίζετε τα πλαϊνά με μία σπάτουλα και συνεχίζεται .Το μείγμα θα είναι λίγο πηκτό.

5. Απομακρύνετε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτετε μέσα τα στεγνά υλικά και με ξύλινη σπάτουλα ανακατεύετε ελαφρά .Προσθέτετε τον χυμό λεμονιού ,το ροδόνερο και την βανίλια .Στην συνέχεια βάζετε το μείγμα στην φόρμα και το ψήνετε για 55-60 λεπτά .Ελέγχετε το ψήσιμο βυθίζοντας ένα μαχαίρι στο κέντρο του. Εάν το μαχαίρι βγει καθαρό η βασιλόπιτα έχει ψηθεί .

6. Για το σιρόπι : Θα πρέπει να είναι ζεστό όταν βγει η βασιλόπιτα από τον το φούρνο. Βάζετε όλα τα υλικά σε μικρό κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά. Το φέρνετε σε βρασμό και μόλις η ζάχαρη διαλυθεί το βγάζετε από την φωτιά.

7. Μόλις βγει η βασιλόπιτα από τον φούρνο ,το σιροπιάζετε σιγά -σιγά .Η ποσότητα του σιροπιού μπορεί να σας φαίνεται μεγάλη, θα το πάρει όμως όλο . Βάζετε από πάνω το κομμένα φιστίκια και το αφήνετε στην άκρη να απορροφήσει το σιρόπι και να κρυώσει. Μόλις κρυώσει το βγάζετε από την φόρμα και διακοσμείτε με τα ροδοπέταλα και τα φιστίκια Αιγίνης.

 

Χρήσιμο

Μπορείτε να παραλείψετε το ροδόνερο και να ενισχύσετε την γεύση της βανίλιας ή να βάλετε μια εσάνς από πικραμύγδαλο.
Το κέικ αυτό διατηρείται μέχρι 5 μέρες σε αεροστεγή δοχείο. Τα ροδοπέταλα πρέπει να τοποθετηθούν λίγο πριν το σερβίρισμα.

Κοινοποιήστε τη Συνταγή
Τα προϊόντα της συνταγής

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Απόρριψη