Αφιερώματα

Άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες, αλλά κοινούς στόχους. Αυτοί βρίσκονται πίσω από το Λάδι Βιώσας.Λάδι Βιώσας Συνέντευξη ΝΟΜΗ Ladi Biosas nomeefoods-2

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το

τρόφιμο;

 

Tο Ladi Biosas |||| λάδι βιώσας προσπαθεί να επανατοποθετήσει διττώς ένα αγροτικό προϊόν όπως το ελαιόλαδο, τόσο με τον τρόπο παραγωγής όσο και με την συσκευασία-υποστήριξη του προϊόντος. Η εφαρμογή των γνώσεών μας σ’ ένα φαινομενικά άσχετο με τις σπουδές των μελών του Ladi Biosas |||| λάδι βιώσας περιβάλλον ήταν το κίνητρο μας σε μια πορεία που το απρόσμενο φάνταζε αρκετά ενδιαφέρον ως παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα.

Ασχοληθήκαμε με το ελαιόλαδο γιατί το συγκεκριμένο γεωγραφικό τόξο της ορεινής Μεσσηνιακής ζώνης (Στέρνα, Τρίκορφο, Χαλβάτσου) που βρίσκονται οι ελαιώνες μας παράγει ιδιαίτερα ελαιολάδα, συνεπώς με δεδομένο την υψηλής αξίας πρώτη ύλη ξεκινήσαμε να χτίζουμε σ’ αυτήν τη βάση.

 

Το οικοδόμημα μπορεί να είναι σε πολλά σημεία διάφανο, αλλά αυτά τα σουρεαλιστικά τερτίπια της παραγωγικής διαδικάσιας αποδομούν την μονοτονία της πορείας προς την επιτυχία. Τι πιο ωραίο;

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Λάδι Βιώσας Συνέντευξη ΝΟΜΗ Ladi Biosas nomeefoods-7Tο Ladi Biosas |||| λάδι βιώσας είναι μια επιχείρηση που λειτουργεί με καθετοποιημένες διαδικασίες παραγωγής διαχειριζόμενοι οικογενειακούς ελαιώνες από το 1892 στο Κεφαλόβρυσο Μεσσηνίας.

Πέραν από το τμήμα που δραστηριοποιείται στην Ελλάδα υπάρχει παράλληλα ενεργό τμήμα στην Ολλανδία που προωθεί στην κεντρική Ευρώπη τα προϊόντα μας. Τα προϊόντα μας είναι βιολογικό εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο σε συσκευασίες των 250 & 700ml, ελαιόλαδο με ταυτόχρονη έκθλιψη ελαιοκάρπου και εσπεριδοειδών (λεμόνι, πορτοκάλι). Παράλληλα για την υποστήριξη των χώρων εστίασης τυποποιείται εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο από μικροπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής σε καλαίσθητες συσκευασίες των 5lt (Artisan).

 

Λάδι Βιώσας Συνέντευξη ΝΟΜΗ Ladi Biosas nomeefoods-3Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να

μοιραστείτε μαζί μας;

 

Πίσω από το Ladi Biosas |||| λάδι βιώσας φανερώνονται άνθρωποι με διαφορετικές αφετηρίες που παράγουν καθετοποιημένα ένα βιολογικά εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο με πολλές διεθνείς διακρίσεις (πιο πρόσφατη: Αργυρό βραβείο ανάμεσα σε 1000 ελαιόλαδα στο μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου, τον New York International Olive Oil Competition –NYIOOC- 2018).

 

Όπως έχουμε πει, το λάδι βιώσας βαπτίστηκε από την παράφραση του λάθε βιώσας –λάθε προστακτική του λανθάνω- δηλώνοντας μια λανθάνουσα ως προς τα σύγχρονα εμπορικά πρότυπα δομή, οργάνωση και λειτουργία εταιρείας.

 

Με ανθρώπους που διατήρησαν τις καλλιέργειες των ελαιοδέντρων και τις παρέδωσαν στην επόμενη γενιά που μπόλιασε τις προσλαμβάνουσές της με την παραδοσιακή διαδικασία για να δημιουργήσει κάτι πρωτότυπο.  Από το χώμα μέχρι το packaging.

 

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Οργανοληπτικά κάθε γεωγραφική θέση συμβάλλει στη διαμόρφωση του προϊόντος. Στη δική μας περίπτωση, στην ευρύτερη περιοχή του Κεφαλοβρύσου Μεσσηνίας -40Km από Καλαμάτα- όπου βρίσκονται οι ελαιώνες η γεωγραφική θέση επηρεάζει το τελικό προϊόν, φερ’ ειπείν η προσβολή από το δάκο –μια βασική απειλή για την ελιά- είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με το Μεσσηνιακό κάμπο δημιουργώντας έτσι ένα ποιοτικότερο προϊόν χωρίς την παράλληλη χρήση εντομοκτόνων. Σ’ ένα τοπίο άγριας φυσικής ομορφιάς μακριά από πυκνοκατοικημένους οικισμούς και βιομηχανικές ζώνες διασφαλίζεται η ποιότητα ζωής των ελαιοδέντρων. Ανάμεσα σε ρυάκια, ορεινές και απόκρημνες πλαγιές, με άναρχη βλάστηση, σ’ ένα περιβάλλον διαβίωσης άγριων ζώων (αγριόχοιροι, τσακάλια, βουρτσέλια κ.α.) αναπτύσσονται τα ελαιόδεντρα. Το υψόμετρο φτάνει μέχρι τα 650μ (Άνω Βούταινα) δημιουργώντας φυσικό εμπόδιο –όπως προείπαμε- για το δάκο. Τα χωράφια δροσίζονται το καλοκαίρι από τη θαλασσινή αύρα του Μεσσηνιακού κόλπου (20χιλ. από Καλαμάτα) και την υγρασία που διατηρείται λόγω των ορεινών όγκων που προστατεύουν το βιότοπο. Το παραπάνω σκηνικό είμαστε σίγουροι πως επηρεάζει το τελικό προϊόν.

 

Λάδι Βιώσας Συνέντευξη ΝΟΜΗ Ladi Biosas nomeefoods-8Πως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

 

Αν δεν ξεπουληθείς σε ένα καπιταλιστικό μοντέλο που διοικείται και κινείται από το μότο «το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους» τότε περιθώρια ανάπτυξης δεν υπάρχουν. Παρά ταύτα υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης ή κερδοφορίας σε μικρή κλίμακα (ή της ελπίδας που συντηρεί ο καθένας).

 

 

Ελλάδα η διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Η αγορά είναι μία. Αν η Ελλάδα ήταν 50 εκατομμύρια τότε θα στοχεύαμε μόνο στην Ελλάδα. Η εξέλιξη της ελληνικής αγοράς είναι μια διαδικασία που δεν της πέφτει (της Ελλάδας) λόγος.

 

Λάδι Βιώσας Συνέντευξη ΝΟΜΗ Ladi Biosas nomeefoods-9Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

 

Ξεχωρίζουμε κομμάτια παραγωγής από το κάθε προϊόν αλλά ως μοναδικά αυτοτελή δημιουργήματα είναι το λάδι βιώσας λεμόνι και λάδι βιώσας πορτοκάλι. Παράγονται με φυσικό τρόπο αλλά η διαδικασία είναι τόσο επίπονη που εκπλήσσει ακόμα κι εμάς που το παράγουμε. 

Η έκπληξη ήταν πάντα η φανέρωση του τυχαίου σε μια διαδικασία και ουδείς της τύχης του δεν μπορεί να παρεκκλίνει.

 

Τι σημασία έχει για ένα προϊόν να είναι βιολογικό και που απευθύνεται;

 

Η σημασία έγκειται στον περιορισμό των σκουπιδιών που τρώμε αλλά και παράγουμε. Απευθύνεται σε όσους παράγουν αγροτικά προϊόντα, έχουν επαφή με τη φύση, σε αυτούς που έχουν πειστεί από τις διαφημίσεις για τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής που προβάλλεται και τέλος σ’ όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταπεξέλθουν.

Κανονικά, όλες οι παραγωγές θα έπρεπε να είναι βιολογικές. Αλλά αν λειτουργούσε κανονικά η αγορά δεν θα υπήρχε περιθώριο κέρδους […].

 

Πιστεύετε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν μέλλον στην Ελλάδα;

 

Η βιολογική καλλιέργεια είναι αλληλένδετη με μια στάση ζωής, εφόσον αυτή υπάρχει τότε το μέλλον θα είναι όπως το παρόν ή το πρόσφατο παρελθόν […]

 

Λάδι Βιώσας Συνέντευξη ΝΟΜΗ Ladi Biosas nomeefoods-10Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Το καλό packaging είναι ο ευκολότερος τρόπος να ξεγελάσεις ασκαρδαμυκτί τον ενδιαφερόμενο κι ο πιο επικίνδυνος αν το κατ’ ουσίαν προϊόν είναι υποβαθμισμένο. Στην Ελλάδα και στην παγκόσμια αγορά η εξειδίκευση στην παροχή υπηρεσιών και υλοποίηση ιδεών οδηγεί στην ανάπτυξη του κλάδου της συσκευσίας (branding, marketing κτλ) με καλαίσθητους περιέκτες που αν μη τι άλλο τέρπουν το μάτι. Εμάς μας ωθεί η δημιουργικότητά μας με δεδομένη την ποιότητα του προϊόντος.

 

Λάδι Βιώσας Συνέντευξη ΝΟΜΗ Ladi Biosas nomeefoods-6Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Αυτό που κάνουμε είναι αδύνατον να το παρατήσουμε γιατί είναι κομμάτι του ευατού μας και της δημιουργίας αναμνήσεων και εμπειριών. Μπορεί όμως να αλλάξει κλίμακα, κάτι που δεν έχουμε οδηγηθεί να το σκεφτούμε ακόμα.

 

 

Λάδι Βιώσας Συνέντευξη ΝΟΜΗ Ladi Biosas nomeefoods-5Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες της Μεσογείου, έχουν το συγκριτικό πλεονέκτημα των ιδιαίτερων κλιματολογικών συνθηκών, που είναι κάτι σαν το ταλέντο ενός δημιουργού, εφόσον αυτό δεν καλλιεργηθεί με ανάλογη ονειρική διάθεση η διαφορά θα είναι απλά αυτοαναφορική. Πέραν τούτου, η ποιότητα είναι ένα πλεονέκτημα που πρέπει να το εξαργυρώνουμε όπως η υψηλή τεχνολογία ενός Ελβετικού ρολογιού. Κάθε στιγμή και σε κάθε κομμάτι.

 

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Η απαγκίστρωση από τα βαρίδια του κοινωνικού (και προσωπικού) συστήματος, η επέκταση της καθετοποιημένης δομής λειτουργίας του ladi biosas ||||| λάδι βιώσας.

 

 

Κλείνοντας αυτή την υπέροχη συζήτηση, μοιραζόμαστε μαζί σας ένα πολύ ωραίο Video που δημιούργησαν τα παιδιά για το ελαιόλαδο και την επιχείρησή τους!

 

Share
Tags