Ιστορίες σύκου από την ASKADA!

ASKADA

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

Η ASKADA Farm μετράει ήδη 5 χρόνια παρουσίας στην ελληνική και διεθνή αγορά. Όλα ξεκίνησαν από την μεγάλη μας αγάπη για το σύκο και ειδικότερα για το Σύκο Κύμης. Μπορέσαμε και είμαστε πολύ τυχεροί για αυτό, την αγάπη μας, να την κάνουμε επάγγελμα. Πάντα, το τρόφιμο αποτελούσε για εμάς ένας τομέας αιχμής. Όχι για λόγους εμπορικούς αλλά για λόγους κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και υγείας. Από τα φοιτητικά μας χρόνια ασχολούμασταν με την βιολογική καλλιέργεια ως ερασιτέχνες παραγωγοί γιατί πιστεύουμε πως πρέπει να τρώμε αυθεντικά και υγιεινά προστατεύοντας τον άνθρωπο και τη φύση ταυτόχρονα.

Πιστεύετε ότι η βιολογική καλλιέργεια έχει μέλλον στην Ελλάδα και στην Ευρώπη;

Υπάρχουν προσπάθειες τόσο σε επίπεδο παραγωγού όσο και σε κεντρικό επίπεδο προς τη κατεύθυνση της διαρκώς αυξανόμενης χρήσης της βιολογικής καλλιέργειας. Αυτό απαιτεί από τη πλευρά των παραγωγών να διέπονται από συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Δεν είμαστε υπέρ μια βιομηχανοποιημένης παραγωγής τροφίμων βιολογικών προϊόντων. Δυστυχώς, κυρίως σε βόρειες χώρες της Ευρώπης, όπως τη Γερμανία, συναντάται έντονα αυτό το φαινόμενο. Μεγάλες και πολυεθνικές εταιρείες να έχουν σειρές προϊόντων bio, μια τακτική καθαρά με κριτήρια εμπορικά και όχι περιβαλλοντικά. Από την άλλη πλευρά η ΕΕ ακολουθεί μια πολιτική που ενισχύει ταυτόχρονα και τη βιολογική καλλιέργεια και τη χημική βιομηχανία. Μια πολιτική χωρίς ταυτότητα και με αδιέξοδα.

ASKADA farm

Πείτε μας λίγα λόγια για την ASKADA Farm και το Σύκο Κύμης.

  Το Σύκο Κύμης, είναι ένα από τα πρώτα τρόφιμα στην Ελλάδα που έλαβαν την ευρωπαϊκή πιστοποίηση ως ΠΟΠ(Προστασία Ονομασίας Προέλευσης) προϊόν. Διακρίνεται για τη πλούσια γεύση του, τη λεπτή φλούδα του και τη μοναδική διαδικασία αποξήρανσής του. Τα καλοκαίρια, και συγκεκριμένα τον Αύγουστο, στα χωριά της Κύμης ακολουθείται η ίδια διαδικασία επεξεργασίας που ακολουθούνταν και πριν εκατοντάδες χρόνια. Στις αυλές και στα κτήματα τα συλλεγόμενα σύκα «σχίζονται», «ανοίγονται», «λιάζονται» και «κλείνονται» σε αυστηρά χρονικά όρια με ένα και μοναδικό σκοπό. Να παραχθούν οι πεντανόστιμες ασκάδες. Το αποτέλεσμα αυτού του «παντρέματος» είναι η «ασκάδα», όπως ονομάζεται στην Κύμη. Στην ASKADA Farm παράγουμε αποκλειστικά Σύκα Κύμης φυσικού τύπου βιολογικής καλλιέργειας.

Τι σημαίνει Σύκα φυσικού τύπου;

 

Στη Κύμη αλλά και στο Ταξιάρχη Βορείου Ευβοίας, υπάρχουν δυο τύποι σύκων. Ο λευκός και ο φυσικός τύπος. Στον λευκό τύπο, το σύκο έχει δεχθεί επεξεργασία μέσα σε κλίβανο με ατμούς θείου ενώ στο φυσικό τύπο δεν συναντάμε καμία επεξεργασία. Το σύκο αποξηραίνεται φυσικά κάτω από τον ήλιο.

ASKADA Κύμη Εύβοια Ξηρά σύκα

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. Τι είναι αυτό που τα διαφοροποιεί;

Ασχολούμαστε αποκλειστικά με το σύκο. Εμβαθύνουμε τις γνώσεις μας, πειραματιζόμαστε, και δημιουργούμε. Επιλέγουμε και έχουμε ως στόχο την παρουσία και την καθιέρωση του ελληνικού σύκου ως ένα από τα gourmet της ελληνικής υπαίθρου. Όπως είναι λογικό όλα μας τα προϊόντα έχουν ως βάση το σύκο. Εκτός από το Ξηρά Σύκα, παράγουμε το Fig Syrup, βιολογικό σιρόπι σύκου, το Fig Spread, βιολογικό άλειμμα με καστανή ζάχαρη, το Fig Chutney, ένα από τα πρώτα τσάτνεϊ που κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά και διακρίνεται για την ισορροπία των γεύσεων του. Και τα πολυαγαπημένα Συκολατάκια, σε δύο γεύσεις με κόκκινο κρασί – και ανθό άλατος και θυμάρι. Το βασικό σε ένα προϊόν είναι η πρώτη ύλη. Εάν επιλέγεις καλές πρώτες ύλες τότε η σύνθεση και η έμπνευση θα σε βοηθήσουν για να τα αναδείξεις. Η βράβευση των προϊόντων μας, κάθε χρόνο από τα Great Taste Awards σε συνδυασμό με τη παρουσία των προϊόντων μας σε «απαιτητικά» εστιατόρια και ξενοδοχεία της Ελλάδας και του εξωτερικού το πιστοποιούν…..

Το brand name ΣΥΚΟΛΑΤΑΚΙΑ πως προέκυψε;

 

Σχεδιάζοντας το επόμενο προϊόν που θα κυκλοφορούσαμε στην αγορά, τα σοκολατάκια σύκου, ξεκινήσαμε και την αναζήτηση του brand name. Σκεφτήκαμε να «παντρέψουμε» τα δυο κύρια συστατικά, η έμπνευση και η ευρηματικότητα μας επισκέφθηκαν. Και τα Συκολατάκια ήταν πραγματικότητα!!!

 

Τέλος, τι πιστεύετε για τους Έλληνες παραγωγούς. Μπορούν να κάνουν τη διαφορά στη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων;

 

Ήδη και οι διεθνείς αγορές έχουν δει την πληθώρα των ποιοτικών προϊόντων που παράγονται στην ελληνική ύπαιθρο. Ανέκαθεν η Ελλάδα παρήγαγε καλά και ποιοτικά προϊόντα λόγω των εδαφοκλιματικών συνθηκών και του φωτός που επικρατούν. Το χωρίς αισθητική packaging και η μικρόνοη νοοτροπία αποτελούσαν το τροχοπέδη για τη σταθερή καθιέρωση στις διεθνείς αγορές. Στο packaging έχουν γίνει άλματα, σε σημείο να μιλάμε για avant-guard packaging στα τρόφιμα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Στο ζήτημα της νοοτροπίας θέλουμε ακόμη δουλειά, οι παγιωμένες αντιλήψεις θέλουν το χρόνο τους για να αλλάξουν όμως πιστεύουμε πως τα υγιή και συνεργατικά εγχειρήματα θα δείξουν, εντέλει, το δρόμο..

Με το packaging πραγματοποιείς τις πρώτες πωλήσεις.

Με την ποιότητα του προϊόντος τις επόμενες…