Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Άλευρα & Δημητριακά
Αιθέρια Έλαια
Αλάτι & Μπαχαρικά
Αλιεύματα - Αλίπαστα
Αλλαντικά
Αυγά
Βιολογικά Προϊόντα
Βότανα & Μυρωδικά
Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά
Γλυκά, Σοκολάτες & Παγωτά
Ελαιόλαδο - Ελιές
Επαλείμματα
Ζυμαρικά & Τραχανάς
Κρασί & Αλκοολούχα
Μέλι & Προϊόντα Μελιού
Μανιτάρια & Τρούφες
Μαρμελάδες & Γλυκά Κουταλιού
Μπύρες
Ξηροί Καρποί & Σπόροι
Ορεκτικά & Έτοιμα Γεύματα
Παστέλια & Μπάρες
Προτάσεις Δώρου
Προϊόντα Μαύρου Σκόρδου
Προϊόντα Φούρνου
Ροφήματα
Σάλτσες & Αλείμματα
Σνακ
Τσάι, Καφές & Αφέψημα
Υπερτροφές
Φρούτα & Λαχανικά
Χυμοί & Αναψυκτικά
Ψάρια, Θαλασσινά & Αυγοτάραχο
Όσπρια & Ρύζι
Dressings, Ξύδι & Πετιμέζι
Συνεντεύξεις

Ένας συκεώνας, η αγάπη για τα σύκα και τα όνειρα τους ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί η Askada Farm!

Ένας συκεώνας, η αγάπη για τα σύκα και τα όνειρα τους ήταν αρκετά για να δημιουργηθεί η Askada Farm!

 

Ο Στάθης και η Ευαγγελία μας ξεδιπλώνουν τη σκέψη τους πίσω από την Ασκάδα και την παραγωγή βιολογικών σύκων σε μια απολαυστική συζήτηση. Η Ασκάδα είναι μια από τις πιο γνωστές εταιρίες στον κλάδο μικρών Ελλήνων παραγωγών, δημιουργώντας προϊόντα με άριστες πρώτες ύλες, έμφαση στην ποιότητα και την εικόνα!

 


 

Askada-farm-nomeefoods-nomhstoreΠείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Ξεκινήσαμε αρχές του 2013 να υλοποιούμε μια ιδέα που είχαμε χρόνια στο μυαλό μας. Να παράγουμε βιολογικά Ξηρά Σύκα Κύμης ΠΟΠ σε σύγχρονο και καλαίσθητο packaging. Αγοράσαμε λοιπόν έναν συκεώνα ώστε να συμπληρώσει τις δικές μας καλλιέργειες και να κάνουμε το «όνειρο πραγματικότητα». Επιπλέον, εκείνος που παράγει τρόφιμο, και δη φρούτο, έχει τη χαρά της δημιουργίας και της παραγωγής ενός ωφέλιμου και απαραίτητου για τον άνθρωπο προϊόν.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Η ASKADA Farm εδράζει όλη τη φιλοσοφία της στη βιολογική και φυσική καλλιέργεια των σύκων σε συνδυασμό με τη μοναδικότητα που έχει η επεξεργασία και η ποιότητα των Ξηρών Σύκων Κύμης ΠΟΠ. Με βάση το συγκεκριμένο σύκο παράγονται προϊόντα όπως Ξηρά Σύκα, Συκόμελο, Chutney, Spread και τα περίφημα Συκολατάκια.

 

 

Askada Mirsini Lambraki 5Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Το ξεχωριστό και το διαφορετικό είναι ο τρόπος που πραγματοποιείται η αποξήρανση του Σύκου Κύμης, ένας τρόπος απόλυτα χειρωνακτικός με πολλά στάδια και διαδικασίες. Που από το χωράφι μέχρι τη τυποποίηση όλα γίνονται χειρωνακτικά και κοπιαστικά!

 

 

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

 

Τα Ξηρά Σύκα Κύμης ΠΟΠ «κρύβουν» τη νοστιμιά τους στο μικροκλίμα της περιοχής, που ορίζεται από συγκεκριμένη γεωγραφική θέση στη Κεντρική Εύβοια και τους αιγαιοπελαγίτικους αέρηδες.

 

 

Πως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

 

Υπό προϋποθέσεις θα λέγαμε ναι. Βασικοί παράγοντες αποτελούν οι ποικιλίες και τα είδη που χρησιμοποιούνται, τι ανταγωνισμό έχουν να αντιμετωπίσουν από τρίτες χώρες με διαφορετικά κόστη, οι συνέργειες, η νοοτροπία και φυσικά το κράτος σε εγχώρια ή διεθνοποιημένη μορφή.

 

ASKADA Κύμη Εύβοια ΠαραγωγήΕλλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Ένα προϊόν που παράγεται στην Ελλάδα πρέπει να διοχετεύεται ικανοποιητικά στην επικράτεια του και για λόγους «ηθικούς». Επιπλέον οι διεθνείς αγορές προσφέρουν βιωσιμότητα και διασπορά κινδύνου ενώ ταυτόχρονα τα ποιοτικά προϊόντα αποτελούν και τον πρεσβευτή των άξιων προσπαθειών.

 

 

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

 

Για τον παραγωγό όλα έχουν την ξεχωριστή αξία και την ταυτότητα τους.

 

ASKADA Σύκα Κύμη ΕύβοιαΤι σημασία έχει για ένα προϊόν να είναι βιολογικό και που απευθύνεται;

 

Σημαίνει καταρχήν υγεία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Είναι μια υπεύθυνη στάση απέναντι στο οικοσύστημα, σε τοπικό και όχι μόνο επίπεδο. Πολλοί πιστεύουν ότι η συκιά είναι μια «καθαρή» καλλιέργεια οπότε θεωρούν ή παραπλανούνται ότι όλα τα σύκα είναι βιολογικά. Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει. Γιατί και χρήση νιτρικών λιπασμάτων γίνεται και, το χειρότερο, εφαρμόζεται ψεκασμός λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή.

 

Πιστεύετε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν μέλλον στην Ελλάδα;

 

Για αυτούς που το πιστεύουν ως στάση ζωής, ναι. Αποτελεί μονόδρομο. Για εκείνους που το υπολογίζουν καθαρά λογιστικά και χρηματοοικονομικά, όχι.

 

 

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα

καλό packaging;

 

Τα μοναδικά προϊόντα που παράγονται σε αυτή τη γη αξίζουν ένα καλό packaging. Δεν χρειάζονται όμως και υπερβολές γιατί αναφερόμαστε σε τρόφιμο, στη βασικότερη πηγή ζωής.

 

 

 

Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

Ποτέ και για τίποτα!

 

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Μεσόγειος, φως, έδαφος αποτελούν συστατικά της ποιοτικής ανάδειξης των προϊόντων. Με το κατάλληλο όραμα, η συνταγή «δένει».

 

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Να είμαστε υγιείς για να μπορούμε να είμαστε παραγωγικοί.

 

 

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου