Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Άλευρα & Δημητριακά
Αιθέρια Έλαια
Αλάτι & Μπαχαρικά
Αλιεύματα - Αλίπαστα
Αλλαντικά
Αυγά
Βιολογικά Προϊόντα
Βότανα & Μυρωδικά
Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά
Γλυκά, Σοκολάτες & Παγωτά
Ελαιόλαδο - Ελιές
Επαλείμματα
Ζυμαρικά & Τραχανάς
Κρασί & Αλκοολούχα
Μέλι & Προϊόντα Μελιού
Μανιτάρια & Τρούφες
Μαρμελάδες & Γλυκά Κουταλιού
Μπύρες
Ξηροί Καρποί & Σπόροι
Ορεκτικά & Έτοιμα Γεύματα
Παστέλια & Μπάρες
Προτάσεις Δώρου
Προϊόντα Μαύρου Σκόρδου
Προϊόντα Φούρνου
Ροφήματα
Σάλτσες & Αλείμματα
Σνακ
Τσάι, Καφές & Αφέψημα
Υπερτροφές
Φρούτα & Λαχανικά
Χυμοί & Αναψυκτικά
Ψάρια, Θαλασσινά & Αυγοτάραχο
Όσπρια & Ρύζι
Dressings, Ξύδι & Πετιμέζι

GS1 Barcodes Είστε έτοιμοι για τη σύγχρονη εποχή της κωδικοποίησης;

 

Κατά τη διακίνηση προϊόντων στην εφοδιαστική αλυσίδα, συχνά εμφανίζεται η ανάγκη για την απόδοση μίας μοναδικής ταυτότητας στα προϊόντα, ώστε αυτά να αναγνωρίζονται παντού στον κόσμο από όλους τους εμπλεκόμενους. Την ανάγκη αυτή, εξυπηρετούν τα πρότυπα GS1 και κατ’ επέκταση τα GS1 Barcodes, που αποτελούν το πλέον διαδεδομένο πρότυπο του συστήματος GS1, με σκοπό την αυτόματη συλλογή δεδομένων και αναγνώριση των προϊόντων. Αυτός είναι και ο λόγος που το barcode χαρακτηρίστηκε από το BBC ως ένα από τα “50 πράγματα που στήριξαν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας”.

GS1
GS1

Τα Διεθνή Πρότυπα GS1 αποσκοπούν στη βελτιστοποίηση της εφοδιαστικής αλυσίδας και στη διευκόλυνση του παγκόσμιου εμπορίου. Εδώ και αρκετές δεκαετίες, εξασφαλίζουν ομαλότερες, ταχύτερες και λιγότερο δαπανηρές διαδικασίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τα προϊόντα, διευκολύνουν την ανταλλαγή αξιόπιστων δεδομένων μεταξύ λιανεμπορίου και προμηθευτών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενισχύουν την ασφάλεια μεταξύ των συναλλαγών και ενισχύουν τη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα μέσω της ιχνηλάτησης προϊόντων και θέσεων σε φυσικές και ψηφιακές συναλλαγές. Χρησιμοποιούνται από 1.500.000 επιχειρήσεις και φορείς σε 25 διαφορετικούς τομείς της αγοράς που πραγματοποιούν πάνω από 6 δισ. συναλλαγές/ημέρα, και πλέον χαρακτηρίζονται ως επιβεβλημένα εργαλεία για τη σύγχρονη επιχείρηση. Τα πρότυπα, ακολουθώντας, και σε πολλές περιπτώσεις καθορίζοντας τις εξελίξεις στην κωδικοποίηση προϊόντων και υπηρεσιών, παρέχουν πρόσβαση σε καινοτόμες και προηγμένες υπηρεσίες, όπως GS1 Smartsearch, Membercheck, BlockChain αλλά και GS1 Cloud.

GS1 Cloud: η παγκόσμια βάση ασφαλών και έγκυρων δεδομένων για προϊόντα

Το GS1 Cloud θα είναι η μεγαλύτερη πηγή αξιόπιστων πληροφοριών για τα προϊόντα στον κόσμο, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της σημερινής ψηφιοποιημένης αγοράς.

Σημαντική εξέλιξη για :

Επιχειρήσεις: Ανεξάρτητα από τον κλάδο που δραστηριοποιούνται, θα ωφεληθούν και θα εξαπλωθούν σε νέα κανάλια διανομής, καθώς η παροχή αξιόπιστων δεδομένων για τα προϊόντα, γίνεται πιο αποτελεσματική και απρόσκοπτη.

Καταναλωτές: Θα έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφορίες για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν, από σημεία λιανικής πώλησης, e-shops, marketplaces και εφαρμογές, με αποτέλεσμα την αύξηση της ικανοποίησης και της εμπιστοσύνης τους προς το brand.

Ελεγκτικές Αρχές: Αποδοτικός, γρήγορος έλεγχος γνησιότητας και καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

Πώς λειτουργεί το GS1 Cloud

Το GS1 Cloud, περιλαμβάνοντας τα δεδομένα των προϊόντων που βρίσκονται ήδη καταχωρημένα στις υπάρχουσες βάσεις δεδομένων GS1 (όπως το Παγκόσμιο Δίκτυο Συγχρονισμού Δεδομένων GDSN, το Παγκόσμιο Μητρώο Κωδικών GEPIR, τους τοπικούς καταλόγους προϊόντων που τηρούνται από τα εθνικά μέλη-Οργανισμούς του GS1) αλλά επίσης και στοιχεία για προϊόντα που δεν είναι καταχωρημένα επί του παρόντος σε μια υπάρχουσα πηγή, θα λειτουργεί ως παγκόσμια βάση δεδομένων με περισσότερους από 100 εκατομμύρια κωδικούς barcodes (GTINs), μαζί με έξι πρόσθετα χαρακτηριστικά (στην πρώτη του φάση) για κάθε προϊόν.

Τα 7 βασικά χαρακτηριστικά του προϊόντος περιλαμβάνουν:

• GTIN

• Μάρκα (Brand)

• Περιγραφή της ετικέτας (Label description)

• Εικόνα προϊόντος

• Αγορά στην οποία διατίθεται ή προορίζεται

• Όνομα Επιχείρησης

• Ταξινόμηση προϊόντος κατά κατηγορία GPC (Product Classification)

Περισσότερες πληροφορίες: www.gs1.org/gs1-cloud

GS1

Γνωρίζετε ότι…

Οι έγκυροι GS1 κωδικοί barcodes είναι καταχωρημένοι στο παγκόσμιο μητρώο GEPIR (www.gepir.org), που είναι ανοικτό και προσβάσιμο από οποιονδήποτε χρήστη του internet αλλά και μέσω της εφαρμογής “iGEPIR” για Android και iOS.
Πρόκειται για μία διαδικτυακή πλατφόρμα που περιλαμβάνει όλους τους κωδικούς GS1 σε διεθνές επίπεδο, διασφαλίζει την μοναδικότητά τους παγκοσμίως και ταυτοποιεί τις επιχειρήσεις μέσω των barcodes, ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται ως μέσο πιστοποίησης της εγκυρότητάς τους από:
επιχειρήσεις, για την επιβεβαίωση των στοιχείων των συνεργατών τους
τελωνειακές και ελεγκτικές αρχές, δημόσιους φορείς για επιβεβαίωση στοιχείων και εντοπισμό πλαστών προϊόντων
retailers κατά τη διαδικασία verification (έλεγχος αναγνωσιμότητας barcode) στην είσοδο νέων προϊόντων (π.χ. Colruyt, Edeka, Spar, ICA)
e-shops για την επιβεβαίωση της μοναδικότητας των κωδικών (Amazon, Alibaba, eBay, Google)
τελικούς καταναλωτές
– τα κατά τόπους εθνικά γραφεία GS1, στα πλαίσια του προγράμματος GS1 Logger, που αφορά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους εγκυρότητας των GS1 barcodes, στη Διεθνή Εφοδιαστική Αλυσίδα

GS1

Τα πρότυπα αναπτύσσει και διαχειρίζεται μοναδικά διεθνώς, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός GS1, που δραστηριοποιείται από το 1973 και είναι αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ ως Μη Κυβερνητική Οργάνωση. Λειτουργώντας ως ουδέτερος φορέας, συνεργάζεται με πολλούς διεθνείς οργανισμούς και φορείς, όπως ISO, NATO, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση, World Customs Organization, World Health Organization, AIM, HL7, FIATA. Εδρεύει στις Βρυξέλλες και εκπροσωπείται σε όλο τον κόσμο από οργανισμούς-μέλη του που διαχειρίζονται και προωθούν τα πρότυπα GS1 στη χώρα τους.
Ο GS1 Association Greece είναι αποκλειστικό μέλος του Διεθνούς Οργανισμού GS1 στην Ελλάδα, μοναδικός εξουσιοδοτημένος φορέας για τη διαχείριση του συστήματος GS1 και τη χορήγηση GS1 κωδικών barcodes με προθέματα 520 και 521. Είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο, που δημιουργήθηκε και διοικείται από επιχειρήσεις-χρήστες του συστήματος GS1. Σκοπός του, όπως άλλωστε όλων των μελών του GS1 σε 114 χώρες στον κόσμο, είναι να παρέχει στις επιχειρήσεις-μέλη του σύγχρονες λύσεις και μέσα, που θα τους επιτρέψουν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους, να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους και να απαντούν στις ανάγκες και προκλήσεις της σύγχρονης παγκοσμιοποιημένης αγοράς. Με αυτόν τον τρόπο, εξασφαλίζεται η αποτελεσματικότερη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας στο σύνολό της και διευκολύνεται σημαντικά το εξαγωγικό εμπόριο.

Σημαντική ενημέρωση Διεθνούς Οργανισμού GS1 και GS1 Association Greece

Για την εναρμόνιση των ελληνικών επιχειρήσεων με τις απαιτήσεις κωδικοποίησης προϊόντων της εγχώριας και διεθνούς αγοράς, ο GS1 Association Greece σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό GS1 ενημερώνει τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν αριθμούς barcodes στα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους, ότι εφόσον:

• οι αριθμοί αυτοί εκδόθηκαν από την εταιρία «520 BARCODE HELLAS Α.Ε.» από το έτος 2008 κι εφεξής, οπότε και αποβλήθηκε η εν λόγω εταιρία από μέλος του ως άνω διεθνούς φορέα, δεν έχουν εκδοθεί από αρμόδιο φορέα GS1 ούτε σύμφωνα με τα πρότυπα GS1 και ως εκ τούτου δεν είναι εξουσιοδοτημένοι εντός του συστήματος GS1 και των υποστηρικτικών υπηρεσιών του.

• οι αριθμοί αυτοί εκδόθηκαν πριν το 2008 από την εταιρία «520 BARCODE HELLAS A.E.» (τότε γνωστή ως «GS1 HELLAS A.E.») και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει μέλη του μοναδικού, ελληνικού φορέα GS1, δηλαδή του GS1 Association-Greece, αυτοί οι κωδικοί barcode δεν θα γίνονται δεκτοί σε οιαδήποτε τωρινά ή μελλοντικά μητρώα και υπηρεσίες που λειτουργεί ο GS1 (GEPIR, GDSN, Cloud κα).

Συνεπώς, ο GS1 δεν μπορεί να εγγυηθεί την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα και μοναδικότητα αυτών των αριθμών barcodes.

Νέα Πολιτική Συνδρομών Βάσει ειδικής πολιτικής συνδρομών (απόφαση Γενικής Συνέλευσης μελών του GS1 Association – Greece της 17.3.2017), σε μία προσπάθεια στήριξης των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν ήδη κωδικούς δομής GS1, δεν απαιτείται εφάπαξ εγγραφή και πρώτη ετήσια συνδρομή για την εισδοχή τους ως μέλη στο σωματείο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2017.
Με αυτό τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία σε ακόμα περισσότερες επιχειρήσεις να εισέλθουν στη σύγχρονη εποχή της κωδικοποίησης, ώστε τα προϊόντα τους να διακινούνται σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, χρησιμοποιώντας τις πλέον εξελιγμένες υπηρεσίες και πρότυπα που θεσπίζει ο GS1 και διαχειρίζεται ο GS1 Association Greece.

Επικοινωνήστε μαζί μας για κάθε επιπλέον πληροφορία ή διευκρίνιση:
GS1 Association-Greece
Τ 210 9904260
E info@gs1greece.org
W www.gs1greece.org

GS1
GS1
Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου