Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Άλευρα & Δημητριακά
Αιθέρια Έλαια
Αλάτι & Μπαχαρικά
Αλιεύματα - Αλίπαστα
Αλλαντικά
Αυγά
Βιολογικά Προϊόντα
Βότανα & Μυρωδικά
Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά
Γλυκά, Σοκολάτες & Παγωτά
Ελαιόλαδο - Ελιές
Επαλείμματα
Ζυμαρικά & Τραχανάς
Κρασί & Αλκοολούχα
Μέλι & Προϊόντα Μελιού
Μανιτάρια & Τρούφες
Μαρμελάδες & Γλυκά Κουταλιού
Μπύρες
Ξηροί Καρποί & Σπόροι
Ορεκτικά & Έτοιμα Γεύματα
Παστέλια & Μπάρες
Προτάσεις Δώρου
Προϊόντα Μαύρου Σκόρδου
Προϊόντα Φούρνου
Ροφήματα
Σάλτσες & Αλείμματα
Σνακ
Τσάι, Καφές & Αφέψημα
Υπερτροφές
Φρούτα & Λαχανικά
Χυμοί & Αναψυκτικά
Ψάρια, Θαλασσινά & Αυγοτάραχο
Όσπρια & Ρύζι
Dressings, Ξύδι & Πετιμέζι
Συνεντεύξεις

Η Χριστίνα της LIA Cultivators μας διηγείται πως το LIA Premium Olive Oil έφτασε στην κορυφή του κόσμου.

Οι συζητήσεις με τη Χριστίνα είναι πάντα από τις πιο ευχάριστες! Κυρίως γιατί φαίνεται μέσα από τα λόγια της πόσο υπερήφανη είναι για αυτό που έχουν καταφέρει με την LIÁ Cultivators! 

Έχει 2 αρχές: την απλότητα και την αγάπη για αυτό που κάνει.

Η LIÁ Cultivators μετρά ιστορία 45 χρόνων! Ήταν οι γονείς της Χριστίνας που ξεκίνησαν με μόλις 19 ελαιόδεντρα και μεγάλωσαν τη Χριστίνα και τον αδερφό της μέσα στον οικογενειακό τους ελαιώνα που με τα χρόνια μεγάλωνε και γινόταν το κέντρο της οικογένειας.

Αυτός “δίδαξε” στους νεότερους της οικογένειας την αγάπη και το σεβασμό για τη φύση καθώς και τα μυστικά της.

Αυτός τους έδωσε τους καρπούς για να δημιουργήσουν το πρώτο ελληνικό ελαιόλαδο που βραβεύτηκε ως το καλύτερο μονοποικιλιακό ελαιόλαδο στον κόσμο!

Πολλοί αναγνώστες μας σας γνωρίζουν, υπάρχουν όμως και κάποιοι που δεν γνωρίζουν τη δραστηριότητα και τα προϊόντα σας. Πείτε μας μία πρόταση που θα τους μείνει αξέχαστη ώστε να συστηθείτε με τον καλύτερο τρόπο.

 

Είμαι ένας πολύ απλός άνθρωπος. Πάντα μου άρεσε το καλύτερο και σίγουρα ο μόνος τρόπος για να γίνει καλή δουλειά είναι να αγαπάς αυτό που κάνεις. Νομίζω είναι οι δύο προτάσεις που έχω πάντα στο νου μου και που μας οδήγησαν να κατακτήσουμε έναν υψηλό στόχο που είχαμε θέσει.

Κατακτήσαμε το βραβείο του καλύτερο μονοποικιλιακού ελαιολάδου στον κόσμο!  Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που αυτός ο τίτλος απονέμεται σε ελληνική εταιρεία.

Δεν είναι τυχαίο που σας ζητήσαμε να συστηθείτε! Είναι χαρακτηριστικό πως στις μικρές παραγωγές και τα ποιοτικά προϊόντα, ο παραγωγός έχει όνομα, όχι μόνο Brand. Θεωρούμε αναγκαία την ανάδειξη του «προσώπου» πίσω από το κάθε προϊόν. Ποια είναι η άποψή σας;

 

Συμφωνώ απόλυτα. Κατά την διάρκεια της ελαιογνωσίας που οργανώνω στον ελαιώνα μας συχνά με ρωτούν ποιό είναι το καλύτερο ελαιόλαδο στον κόσμο. Η απάντηση μου είναι ότι αν μιλάμε για ένα ελαιόλαδο μονοποικιλιακό κορωνεικής ποικιλίας σίγουρα το LIÁ είναι ένα κορυφαίο. Αυτό όμως που λέω στους καταναλωτές είναι ότι σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν εξαιρετικοί παραγωγοί που έχουν εκπληκτικά brands. Αυτό που χρειάζονται οι καταναλωτές είναι να αναγνωρίζουν τα θετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ποιοτικού ελαιολάδου, να μάθουν να διαβάζουν μια ετικέτα, να μάθουν να εμπιστεύονται αληθινούς παραγωγούς, να μαθαίνουν την ιστορία τους και να ξεχωρίζουν τα προϊόντα τους. 

Στην περίπτωση μας ξεκινήσαμε ένα brand από το μηδέν και απευθυνθήκαμε από την αρχή στην παγκόσμια αγορά, σκεφτήκαμε ότι δεν θα αρκούσε να λέμε απλά τη δική μας ιστορία. Πιστεύαμε ότι οι πελάτες θα ήθελαν να έχουν και αποδείξεις. Έτσι ξεκινήσαμε να συμμετέχουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς και να ανταγωνιζόμαστε πολύ καλά brands από όλο τον κόσμο και από την πρώτη στιγμή τα πήγαμε εξαιρετικά. Κάθε δείγμα και χρυσό βραβείο.

Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω ότι σε όλες τις εμπορικές μας συναλλαγές το ενδιαφέρον των συνεργατών μας δεν κερδίζουν τόσο οι βραβεύσεις, αλλά η LIÁ και τα πρόσωπα πίσω από αυτήν!

Μιλήστε μας για τα προϊόντα σας. Πως ξεκινήσατε με την παραγωγή τους; Γιατί επιλέξατε να δημιουργήσετε αυτά;

 

Η LIÁ Cultivators είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που εξειδικεύεται στην παραγωγή υψηλής ποιότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου Κορωνέικης ποικιλίας. Η έμπνευση μας ήταν η ανάγκη μας για δημιουργία, η ανάγκη μας να μοιραστούμε με τους καταναλωτές μας το πολύτιμο αγαθό του ελαιώνα μας. Οι γονείς μας, μας έμαθαν ότι η γεωργία και η γη είναι συναρπαστική, μας παραχώρησαν τον οικογενειακό ελαιώνα και έτσι αρχίσαμε να ειδικευόμαστε και να επιδιώκουμε την premium ποιότητα του ελαιολάδου. Η ελιά είναι ένα μαγικό δέντρο. Όσο περισσότερο τη φροντίζεις, τόσα περισσότερα σου δίνει.

H οικογενειακή παράδοση, όμως, δεν είναι μια «μουσειακή» αναπαραγωγή. Γίνεται σύνδεσμος για τις γεύσεις, τους ανθρώπους. Γίνεται πολιτισμός, καθημερινή ζωή και έμπνευση. Γιατί δεν είναι μόνο η γεύση του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου που μας οδήγησε στην επιτυχία και τα βραβεία. Είναι και η ταυτότητα του προϊόντος και η ιστορία που αυτό κουβαλά: Καταγόμαστε από τη γη όπου οι πρόγονοί μας παρήγαγαν και εμπορεύονταν ελαιόλαδο ήδη από τα μυκηναϊκά χρόνια. Και για το εμπόριο τους είχαν επινοήσει μια ολόκληρη γραφή, τη Γραμμική Β’. Εμπνευσμένοι από εκεί δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο λογότυπο, σε συνεργασία με το Bob Studio, με πολιτιστικές αναφορές στα δοχεία ελαιολάδου που χρησιμοποιήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα. Μια παλιά μυλόπετρα με ένα νέο κύκλο που συμβολίζει την εξελικτική πορεία από την παράδοση στη σύγχρονη εποχή. Αυτό το διακριτικό χαρακτηριστικό συνδέει το ελαιόλαδο LIA με την πολιτιστική κληρονομιά μας. Η συσκευασία είναι σύγχρονη και κομψή, αλλά παράλληλα πλούσια σε παράδοση και πολιτιστική ιστορία. Είναι η πρώτη λευκή συσκευασία που φτιάχτηκε όχι μόνο για να προστατέψει το ελαιόλαδο από το φως αλλά για να επικοινωνήσει το υπέροχο φως της χώρας μας και του ελαιώνα μας»,

Μοιραστείτε μαζί μας ένα μυστικό για τη συνταγή ή τη δημιουργία του. Υπάρχει κάποιο βήμα στην παραγωγή ή κάποιο υλικό που το διαφοροποιεί από τα υπόλοιπα αντίστοιχα προϊόντα;

 

Ένας συγγραφέας είχε πει ότι “Όταν αγάπη και ικανότητα δουλεύουν μαζί, να περιμένεις ένα αριστούργημα.

Αυτή είναι η συνταγή μας ! Και έπειτα θα έλεγα ότι είμαστε αυθεντικοί και ότι στεκόμαστε με εντιμότητα απέναντι όχι μόνο στους πελάτες μας αλλά και στους ανταγωνιστές μας.

Παρατηρούμε μια στροφή του κόσμου προς το παντοπωλείο, το εξειδικευμένο κατάστημα και το ποιοτικό τρόφιμο. Το βλέπετε κι εσείς αυτό και αν ναι πως σας φαίνεται;

 

Σε παγκόσµιο επίπεδο το ενδιαφέρον των καταναλωτών έχει επιστρέψει σε προϊόντα και υπηρεσίες που προσφέρονται από µικρές επιχειρήσεις, που έχουν µια ιστορία και ένα συναίσθηµα να µοιραστούν. Όλο και περισσότεροι συνεργάτες και καταναλωτές αναζητούν προϊόντα που συνδυάζουν ένα φιλικό και lifestyle design και ταυτόχρονα είναι υψηλής ποιότητας, έχουν υγειοπροστατευτικές ιδιότητες και προσφέρουν μία ξεχωριστή γαστρονοµική εµπειρία. Αυτό είναι που η LIÁ συµπληρώνει στην αγορά – είναι ένα ελαιόλαδο που παράγεται και ελέγχεται σε όλα τα στάδιά του από δύο καλλιεργητές.

Πιστεύετε έχει μέλλον;

 

Ασφαλώς! Η κατανάλωση εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου αυξάνεται – βέβαια αυξάνεται και η παραγωγή του! Σκεφτείτε ότι πλέον η παγκόσμια αγορά μπορεί να προμηθεύεται φρέσκο ελαιόλαδο ανά τέσσερις μήνες (έχουμε παραγωγή και στο νότιο και το βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη). Οι καλύτεροι έχουμε πολύ δουλειά και μέλλον – επιτρέψτε μου μια παρομοίωση- σαν το δέντρο της ελιάς που ζει για πάντα και δίνει πάντα καρπούς.

Βασικός ανταγωνιστής των ελληνικών προϊόντων είναι τα προϊόντα βιομηχανιών μαζικής παραγωγής είτε ελληνικά, είτε εισαγόμενα. Αναδείξτε μας τους λόγους για τους οποίους ο καταναλωτής πρέπει να επιλέξει τα δικά σας.

 

Διαφωνώ λίγο με αυτό. Ένα premium brand όπως το LIÁ δεν ανταγωνίζεται σε καμία περίπτωση την βιομηχανία. Η φύση δεν μπορεί να ανταγωνιστεί την βιομηχανία. Η παραγωγή ενός 100% φυσικού προιόντος είναι συγκεκριμένη ως προς την ποιότητα, ως προς την ποσότητα αλλά κυρίως ως προς την τιμή. Το costumer segment σε μια εταιρία πρέπει να είναι σαφές από την αρχή, σε ποια ομάδα πελατών απευθυνόμαστε, ποια τα διαφοροποιά χαρακτηριστικά τους. Αυτά στην δική μας περίπτωση είναι διαφορετικά με τα βιομηχανικά προϊόντα. Εμείς είμαστε καλλιεργητές και έτσι δεν έχουμε άλλη επιλογή. Άλλωστε προσωπικά δεν αντέχω να βλέπω προϊόντα που στοιχίζουν φθηνά και υποβαθμίζουν το έργο των μικρών εταιρειών, τη σπουδαία δουλειά των καλλιεργητών και πολλές φορές το περιβάλλον.

Επιπλέον, νομίζω ότι η διατροφή μας πρέπει να αλλάξει αν θέλουμε να αποφύγουμε παθήσεις, που συνδέονται αποκλειστικά με την τροφή και τον τρόπο ζωής. Τα premium προϊόντα δεν έχουν να κάνουν μόνο με τη γεύση, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ευεξία και κατά συνέπεια την ηρεμία και την ευτυχία των ανθρώπων. Το ελαιόλαδο LIÁ δεν είναι premium με όρους που θέτει το marketing, αλλά με τους όρους που θέτει η φύση, η καλλιέργεια, η παραγωγή, η σχέση των ανθρώπων που δουλεύουν σε όλη αυτή την διαδικασία. Είναι premium γιατί περιέχει υψηλό ποσοστό πολυφαινολών. Άλλωστε, το motto μας που αναγράφεται πάνω στο μπουκάλι είναι «roots of bliss» (ρίζες της ευδαιμονίας) και αυτό είναι που θέλω να νιώθει όποιος βουτάει το φρέσκο ψωμί του στο στο ελαιόλαδο LIÁ: ευδαιμονία.

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Και τα δυο ! Οι κύριες αγορές είναι η Αγγλία, η Αμερική, η Ελβετία και η Γερμανία. Έχουμε επίσης ένα πολύ καλό δίκτυο σε Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία και Σιγκαπούρη. Στα σχέδια μας είναι η ενδυνάμωση του προϊόντος μας σε υπάρχουσες αλλά και νέες αγορές, καθώς και η ανάπτυξη της αναγνωρισιμότητας μας στην Ελλάδα. Όντας η ίδια γευσιγνώστρια αναπτύσσω ένα project γευσιγνωσίας ελαιολάδου με συνεργάτες από το εξωτερικό.

Στην Ελλάδα πιστεύετε παράγονται ποιοτικά τρόφιμα;


 

Πιστεύω πώς η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει στην γαστρονομική κοινότητα. Υπάρχουν φοβερά προϊόντα. Όμως για να αναδειχθούν και να γίνουν γνωστά θέλει δουλειά. Αυτή η δουλειά πρέπει να ξεκινήσει από τα ελληνικά εστιατόρια και τον τουρισμό.

Στην περίπτωση του ελαιόλαδου: Ξέρετε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των εστιατορίων το μόνο που εξετάζει είναι η τιμή και όχι η ποιότητα; Με αποτέλεσμα η εικόνα που έχει ο ξένος τουρίστας για το ελληνικό ελαιόλαδο να είναι κάκιστη; Ο κόσμος της εστίασης πρέπει να μοιραστεί τις ξεχωριστές ιστορίες των Ελλήνων παραγώγων να ξετρελάνει τους επισκέπτες με τις υπέροχες γεύσεις μας.

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Εμείς κάναμε την διαφορά! Άρα ΝΑΙ!

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Η παρουσία μας σε περισσότερα σημεία πώλησης και συνεργασία με εστιατόρια !

Ο σχεδιασμός ενός εκπαιδευτικού-πολιτιστικού προγράμματος, ώστε οι άνθρωποι να γνωρίζουν από καλό ελαιόλαδο και να πάρουν πίσω στις χώρες τους έναν ολάκερο γαστρονομικό πολιτισμό. Θέλουμε να προσκαλέσουμε τους καταναλωτές μας να ταξιδέψουν στη Μεσσηνία και να γνωρίσουν από πού προέρχεται το ελαιόλαδο που έχουν επιλέξει για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Να ξεκινάμε με τα ποδήλατα από τις εγκαταστάσεις μας, να ποδηλατούμε προς τους ελαιώνες μας, να περπατάμε κάτω από τα δέντρα, να βλέπουμε την καλλιέργεια, τη συγκομιδή, όλη τη διαδικασία παραγωγής λαδιού, να ζυμώνουμε ψωμί, να μαζεύουμε άγρια χόρτα από τη γη μας, και να καταλήγουμε κάνοντας μια γιορτή. Απλά και με πάθος.

Αυτό είμαστε και αυτό προσφέρουμε! Πόσο τυχεροί είμαστε τελικά που μπορούμε να βιώνουμε μια τέτοια γιορτή στον τόπο μας!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου