Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Άλευρα & Δημητριακά
Αιθέρια Έλαια
Αλάτι & Μπαχαρικά
Αλιεύματα - Αλίπαστα
Αλλαντικά
Αυγά
Βιολογικά Προϊόντα
Βότανα & Μυρωδικά
Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά
Γλυκά, Σοκολάτες & Παγωτά
Ελαιόλαδο - Ελιές
Επαλείμματα
Ζυμαρικά & Τραχανάς
Κρασί & Αλκοολούχα
Μέλι & Προϊόντα Μελιού
Μανιτάρια & Τρούφες
Μαρμελάδες & Γλυκά Κουταλιού
Μπύρες
Ξηροί Καρποί & Σπόροι
Ορεκτικά & Έτοιμα Γεύματα
Παστέλια & Μπάρες
Προτάσεις Δώρου
Προϊόντα Μαύρου Σκόρδου
Προϊόντα Φούρνου
Ροφήματα
Σάλτσες & Αλείμματα
Σνακ
Τσάι, Καφές & Αφέψημα
Υπερτροφές
Φρούτα & Λαχανικά
Χυμοί & Αναψυκτικά
Ψάρια, Θαλασσινά & Αυγοτάραχο
Όσπρια & Ρύζι
Dressings, Ξύδι & Πετιμέζι

Οινοποιείο Φίλια Γη. Μια ιστορία επιμονής από τρεις φίλους!

Φίλια Γη Οινοποιείο ΚαρδίτσαΣτους πρόποδες των Αγράφων κοντά στις όχθες του αρχαίου ποταμού Κουράλιου (σημερινός Σοφαδίτης) βρίσκεται το χωριό Φίλια. Σε μια από τις περιοχές αυτού του χωριού και συγκεκριμένα στην περιοχή «Αμπέλια» για εκατοντάδες χρόνια κάθε οικογένεια από τα γύρω χωριά διέθετε μια μικρή έκταση στην οποία καλλιεργούσε το δικό της αμπέλι. Κάθε χρόνο κάθε οικογένεια περηφανευόταν για το δικό της κρασί.

Στην πορεία όμως των χρόνων πολλοί αγρότες είτε εγκατέλειψαν το χωριό, είτε ασχολήθηκαν με διαφορετικές και πιο προσοδοφόρες καλλιέργειες και κάπως έτσι τα αμπέλια εγκαταλείφθηκαν. Όχι όμως απ΄ όλους. Ο Κωνσταντίνος Ξανάς επέμενε. Κάθε χρόνο αφιέρωνε πολύ χρόνο και αρκετό μεράκι για να φροντίσει το αμπέλι του και κάθε χρόνο «το καλύτερο κρασί έγινε φέτος» ισχυριζόταν. Επέμενε πως «το αμπέλι είναι θησαυρός» και λυπόταν, όταν έβλεπε τους φίλους και συγχωριανούς του να το εγκαταλείπουν. Μετέδωσε όμως όλη του αυτή την αγάπη στο γιό του Βάιο Ξανά τον οποίο πάντα έπαιρνε μαζί του, για να του διδάξει την «τέχνη», όπως έλεγε.

Έτσι λοιπόν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ο αμπελουργός πια Βάιος Ξανάς μαζί με τον οικονομολόγο φίλο του Χριστόφορο Χριστοφόρου αρχίζουν στην περιοχή Αμπέλια να αναβιώνουν συστηματικά, αν και ερασιτεχνικά αρχικά, την καλλιέργεια των εγκαταλελειμμένων αμπελιών. Στο πέρασμα των χρόνων το μικρό αμπέλι του Κωνσταντίνου Ξανά έγινε αμπελώνας περίπου 100 στρεμμάτων.

Τότε το αρχικό μεράκι των δύο φίλων για το καλό κρασί έγινε όραμα για την διάδοση των προϊόντων του θεσσαλικού αυτού αμπελώνα.

Και έτσι, αφού στην παρέα προστέθηκε και τρίτος φίλος με το ίδιο μεράκι και την ίδια αγάπη για το κρασί, ο μηχανολόγος μηχανικός Μιχάλης Νικολάου, το 2014 δημιουργούν το δικό τους οινοποιείο. Το Σεπτέμβριο του 2014 γίνεται ο πρώτος του τρύγος και τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς εμφιαλώνονται και βγαίνουν στην αγορά τα πρώτα μπουκάλια της Φίλιας Γης.

Το Οινοποιείο

Φίλια Γη ΟινοποιείοΑπαραβίαστη αρχή για τους ανθρώπους που οραματίστηκαν τη δημιουργία του οινοποιείου υπήρξε ο σεβασμός προς την παράδοση του τόπου. Αυτή ήταν και η κύρια κατεύθυνσή τους προς τους σχεδιαστές του. Γι αυτό δεν είναι τυχαίο που το κτίριο στολίζει με την παρουσία του ένας ερωδιός. Είναι η σύνδεσή του με το παρελθόν μιας και αυτός ο ερωδιός υποδεικνύει την μακραίωνη ιστορία του τόπου και φέρνει στο νου το αρχαίο πανθεσσαλικό ιερό της Ιτωνίας Αθηνάς η οποία από τα προϊστορικά ακόμη χρόνια λατρευόταν στο άλσος δίπλα στις όχθες του ποταμού Κουράλιου (σημερινός Σοφαδίτης) στη σκιά των Αγράφων.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο σχεδιασμός του δεν έλαβε υπόψη του τα σύγχρονα τεχνολογικά δεδομένα και τις ανάγκες της εποχής μας. Γι’ αυτό και το οινοποιείο στεγάζεται σε ένα σύγχρονο και ενεργειακά αυτόνομο κτίριο που βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία ολοκλήρωσης των βοηθητικών του χώρων. Άμεσος στόχος των ανθρώπων του οινοποιείου είναι να διαθέτει:

Κελάρια στα οποία ωριμάζουν και παλαιώνονται μέσα σε ξύλινα βαρέλια τα κρασιά μας

• Χώρο γευσιγνωσίας στον οποίο φιλοδοξούμε ο κάθε λάτρης του κρασιού να δοκιμάζει τα προϊόντα μας

• Χώρο υποδοχής ο οποίος σύντομα στοχεύουμε να γίνει χώρος ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της νέας καλλιτεχνικής δημιουργίας αλλά και χώρος φιλοξενίας όσων επιθυμούν να ξεναγηθούν στους αμπελώνες μας, να ξεκουραστούν και να απολαύσουν με την παρέα τους καλό κρασί.

Οι Αμπελώνες

Φίλια Γη Οινοποιείο ΚαρδίτσαΤα κρασιά μας γίνονται εδώ. Στον αμπελώνα μας. Με προσοχή και αγάπη καλλιεργούμε και οινοποιούμε τις ποικιλίες που φτιάχνουν τις ετικέτες των κρασιών μας.

Στους πρόποδες των Αγράφων και σε υψόμετρο 187 μέτρων εκτείνεται ο 100 στρεμμάτων ιδιόκτητος αμπελώνας της Φίλιας Γης. Καλλιεργείται με ιδιαίτερη προσοχή σύμφωνα με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Διαθέτει ποικιλίες οι οποίες δημιουργούν κρασιά με μοναδική γεύση λόγω κυρίως των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εδάφους και του μικροκλίματος της περιοχής αλλά και των ιδιαίτερων καλλιεργητικών πρακτικών μας.

Συγκεκριμένα διαθέτει:

• τις γηγενείς ποικιλίες: Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Μοσχάτο Μαύρο και Λημνιώνα.

• τις κοσμοπολίτικες ποικιλίες: Chardonnay, Sauvignon blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon και Syrah.

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου