Συνεντεύξεις

Η Αργολική Γη, η οικογενειακή παράδοση και το βιολογικό ελαιόλαδο.

Mέσα από μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Κύριο Ανέστη, την τρίτη γενιά παραγωγής του Rhizoma!      

 

                                                                Rhizoma Extra Virgin Olive Oil Κρανίδι                      

                                         

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Το rhizoma olive farms είναι μια οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής και εμπορίας ελαιολάδου που πάει πίσω στον χρόνο για 3 γενιές. Αφού μας άφησε η τελευταία γενιά του πατέρα μου, αποφασίσαμε να πιστοποιήσουμε και τυποποιήσουμε το βιολογικό ΠΟΠ ελαιόλαδο που παραγόταν από τα οικογενειακά μας κτήματα. Μια προσπάθεια που μετά από κάποιο διάστημα στάθηκε με πολλές προσδοκίες στα πόδια της και αυτή τη στιγμή εξάγει σε 6 χώρες και να διανέμει και στην Ελλάδα. Το ελαιόλαδο υπάρχει βαθιά στις ρίζες της οικογένειας μας και η καλλιέργεια, ελαιοποίηση και τυποποίηση του είναι μια σειρά γεγονότων που σημαίνει πολλά για εμάς τόσο από πλευράς βιοπορισμού όσο και από πλευράς ανάδειξης της Αργολικής Γης και των προϊόντων της.

 

                                                  

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Rhizoma Extra Virgin Olive Oil ΚρανίδιΤο rhizoma olive farms είναι μια τυπική αγροτική, οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται με μεγάλη θέρμη και αποφασιστικότητα στον χώρο της παραγωγής βιολογικού ελαιολάδου. Στηρίζουμε μεγάλο μέρος της προσπάθειας μας στις επιστημονικές γνώσεις των μελών της επιχείρησης αλλά και στην μεγάλη εμπειρία που έχει αποκτηθεί μετά από 60 χρόνια παραγωγής. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στους ελαιώνες μας υπάρχουν 5 διαφορετικές ποικιλίες ελαιοδέντρων, τρεις εκ των οποίων φυτευμένες από εμάς προκειμένου να ενισχύσουμε το φρουτώδες και το πικρό του τυπικού Κρανιδιώτικου ελαιολάδου. Οι τελευταίες φυτεύσεις έγιναν τον Νοέμβριο του 2012 και από τότε δεν έχουμε κοιτάξει πίσω. Προσπαθούμε να συντονίσουμε κι άλλους παραγωγούς στο άρμα μας, της ψυχρής έκθλιψης, της περιορισμένης μάλαξης, και φυσικά της πρώιμης συγκομιδής. Δεν σας κρύβω ότι πλέον πολλοί καλλιεργητές στην περιοχή έχουν αρχίσει να μαζεύουν νωρίς (μέχρι τα τέλη Οκτώβρη λόγου χάρη), μετά από συζητήσεις και νουθεσίες, βάζοντας το ρητό μας σε πράξη, ότι δηλαδή, “η παράδοση συναντάει την επιστήμη”.

Προσπαθούμε να δίνουμε ένα χαρακτήρα όσο το δυνατό πιο γήινο στα προϊόντα μας για αυτό και οι διεθνώς βραβευμένες συσκευασίες μας, είναι όλες από ανακυκλώσιμα υλικά.  Βάζουμε σαν στόχο να επιστρέφουμε ένα μέρος της κερδοφορίας μας πίσω στην τοπική κοινότητα, αγοράζοντας τοπικά και βέβαια να ανταποκρινόμαστε όσο πιο συχνά γίνεται στα καλέσματα της τοπικής κοινωνίας για συνέργειες. Επίσης μεγάλη μας έννοια είναι να μειώνουμε το ανθρακικό αποτύπωμα της καλλιέργειας μας μέσω του θρυμματισμού των κλαδιών μετά το κλάδεμα, της συλλογής βρόχινου νερού από τις στέγες των αποθηκών μας και φυσικά της λελογισμένης άρδευσης των δέντρων. 

Στην ιστοσελίδα μας υπάρχει ένα πεδίο όπου μπορεί οποιοσδήποτε να επισκεφθεί το rhizoma και να λάβει μέρος στις εργασίες της εκάστοτε περιόδου, ή να ξεναγηθεί στις ιδιαιτερότητες του ελαιώνα μας. Μας έχουν ήδη επισκεφθεί τουλάχιστον 250 άνθρωποι που έχουν έρθει επί τούτου από 27 διαφορετικές χώρες. Μερικοί από αυτούς ήταν διεθνείς διανομείς, και η επαφή μαζί μας τους έκανε και πελάτες μας.

 

                                                          

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Πίσω από το rhizoma κρύβεται σε μεγάλο βαθμό η πραγματική αγάπη για την καλλιέργεια της γης, η δίψα για καινούριες γνώσεις γύρω από την ελαιοποίηση, η εμπιστοσύνη στην βιολογική παραγωγή και η όρεξη μας για συνεργασία.

 

    

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

Rhizoma Extra Virgin Olive Oil Κρανίδι            

Σίγουρα τα 340mm βροχής που πέφτουν κατά μέσο όρο στο Κρανίδι κάθε χρόνο,και οι 28.9 βαθμοί Κελσίου που είναι η μέση θερμοκρασία, με μέγιστη τους 45.0  βαθμούς δίνουν το δικό τους χαρακτήρα στην παραγωγή. Το μικροκλίμα του ελαιώνα μας κάνει την επιβίωση των εχθρών της ελιάς (δάκος, πυρηνοτρήτης, γλοισπόρι κ.α.) τουλάχιστον δύσκολη. Όλα αυτά σε συνδυασμό με την προσεκτική παρατήρηση και τις μετρήσεις που γίνονται στο χτήμα μας, εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την απαιτούμενη ποσότητα κάθε χρόνο αλλά και την αδιαπραγμάτευτη ποιότητα κάθε χρόνο. 

 

 

 

                                             

 

               

                

Rhizoma Extra Virgin Olive Oil Κρανίδι Extra Virgin Olive OilΠως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

 

Η ελληνική παραγωγή είναι σε πολύ κρίσιμο σημείο λόγω των διεθνών συνθηκών αλλά και του μικρού κλήρου. Πιστεύω ακράδαντα ότι η χώρα μας θα έπρεπε, δεν είναι και από ότι φαίνεται δεν πρόκειται να γίνει, η “μπουτίκ” βιολογικών προϊόντων της Ευρώπης. Αλλά για να συμβεί κάτι τέτοιο πρέπει να συνηγορήσουν πολλά και αντικρουόμενα συμφέροντα. Είναι σίγουρα μια τουλάχιστον πολιτική συζήτηση, εκτός από καθαρά οικονομική και για να είμαι ειλικρινής δεν θα ήθελα να την κάνω αυτή τη στιγμή.

 

     

       

                                             

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Σίγουρα διεθνείς αγορές. Στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσεις ότι η μικρή συσκευασία, από μικρό παραγωγό που δίνει και την ψυχή του στην παραγωγή έχει πολύ μεγαλύτερο αντίκρυσμα από ότι οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας ελαιολάδου που έχουν κι αυτές βελτιωθεί αισθητά λόγω της πίεσης του διεθνούς ανταγωνισμού. Ο τενεκές στην Ελλάδα είναι κατ’ εμέ αδύνατο να εξαλειφθεί με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των καταναλωτών και την δημιουργία καινούριων brands.

H ελληνική αγορά έχει “μαζευτεί” αισθητά από τότε που εμείς ξεκινήσαμε. Η βαθιά κρίση, η αδυναμία χρηματοδότησης, τα τεράστια χρέη στους προμηθευτές έχουν κρατήσει σφικτά τα χαλινάρια της ανάπτυξης του κλάδου. Η πίεση που δεχόμαστε σαν παραγωγοί/τυποποιητές από τους διανομείς για μείωση της τιμής είναι μεγάλη και η υπερφίαλη φορολογία στον κλάδο κάνει τους καταναλωτές και τους διανομείς να σκεφτούν διπλά και τριπλά πριν βάλουν ένα πιο ποιοτικό προϊόν στο ράφι τους.

                   

 

    

 

Rhizoma Extra Virgin Olive Oil ΚρανίδιΤι σημασία έχει για ένα προϊόν να είναι βιολογικό και που απευθύνεται;

Εμείς πρώτα περιμέναμε να πιστοποιηθεί το προϊόν μας κι έπειτα το τυποποιήσαμε. Πιστεύουμε στη δυναμική που έχει αναπτύξει η βιολογική καλλιέργεια και παράγουμε μόνο βιολογικά προϊόντα. Απευθύνεται σε ένα καταναλωτικό κοινό που διαβάζει πλέον περισσότερο πριν καταναλώσει, ψάχνει που θα διαθέσει το διαρκώς μειούμενο διαθέσιμο εισόδημα του και θέλει να ξέρει ότι κάνει κάτι καλό στο σύστημα του καταναλώνοντας βιολογικό προϊόντα σαν το rhizoma.    

 

 

 

                                       

Πιστεύετε ότι οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν μέλλον στην Ελλάδα;

 

Nαι. Πιστεύω ακράδαντα ότι οι βιολογικές καλλιέργειες είναι οι μόνες που έχουν μέλλον στην Ελλάδα. Βιολόγος ο ίδιος, πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε να καλλιεργούνται στην χώρα μας συμβατικά άλλα προϊόντα. Γνωρίζω πόσο εύκολο είναι να αλλάξει το F:B (Fungi to Bacteria ratio), αναλογία των μυκητών με τα βακτήρια στο χώμα και να επηρρεάσει τη γονιμότητα του και ως εκ τούτου και την ανθρώπινη υγεία.

 

 

 

Rhizoma Extra Virgin Olive Oil Κρανίδι Extra Virgin Olive OilΣτην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Ο καταναλωτής πρέπει να συνδεθεί με το προϊόν που θα καταναλώσει ώστε να το ξανακαταναλώσει. Έτσι θεωρώ εκ των ουκ άνευ την καλαίσθητη και ενημερωτική συσκευασία. Στην Ελλάδα δεν υπολειπόμαστε καθόλου σε φαντασία συσκευασιών και οι πολυάριθμοι Έλληνες παραγωγοί κάνουν ένα πολύ ενδιαφέρον μείγμα ιδεών και “οικοσυστημάτων” συσκευασίας με στόχο να δελεάσουν το δυνητικό τους καταναλωτή. Το καλό packaging δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση και στον παραγωγό/τυποποιητή γιατί είναι κάτι που τον αντιπροσωπεύει. Εμείς μετά από μια χονδροκοπή το 2011 κρατήσαμε με τους γραφίστες μας 2 ντουζίνες πολύ ενδιαφέροντα κούτσουρα και ηλικιακούς δακτύλιους, ένα εκ των οποίων κατέληξε να είναι το σήμα κατατεθέν του rhizoma. Το σχεδιάζαμε 9 μήνες πριν καταλήξουμε και παρόλο που ήταν η περίοδος που πολλοί νέοι, φίλοι και γνωστοί μετανάστευαν προς εξεύρεση εργασίας, εμείς ακούσαμε τον Καζαντζάκη που έλεγε την δεκαετία του ’30 όταν και τότε έφευγαν πολλοί σημαντικοί άνθρωποι από την Ελλάδα: “εμείς δεν αλλάζουμε χώρα, αλλάζουμε τη χώρα”.

 

 

Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Να τα παρατήσω ποτέ, αλλά να κάνω και κάτι άλλο προκειμένου να μπορώ να πληρώσω τη φορολογία μου, ναι. Και είναι κρίμα γιατί θα μπορούσα να επικεντρωθώ στην παραγωγή και να την κάνουμε ακόμη πιο ελκυστική και αποδοτική.

 

 

Rhizoma Extra Virgin Olive Oil ΚρανίδιΜπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Θέλω να πιστεύω πως ναι. Οι Έλληνες παραγωγοί θα έπρεπε να κάνουν ακόμη περισσότερο αισθητή την παρουσία τους σε διεθνείς εκθέσεις και γευσιγνωστικά event σε όλον τον πλανήτη. Ειδικότερα στον χώρο του ελαιολάδου τα πράγματα πιστεύω ότι αλλάζουν λίγο πιο γρήγορα από ότι θα περίμενε κανείς σε έναν τόσο συντηρητικό χώρο παραγωγής.

 

 

                                             

 

 

           

 

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Τα όνειρα μου είναι να μειώσουμε κι άλλο το ανθρακικό αποτύπωμα μας στον πολύπαθο πλανήτη μας σε συνδυασμό με την παραγωγή ακόμη πιο ποιοτικών προϊόντων. Θα ήθελα να μπορούσα να πείσω κι άλλους παραγωγούς για την σπουδαιότητα της αποφυγής χρήσης χημικών παρασκευασμάτων στην παραγωγή ελαιολάδου αλλά και στην πρώιμη συγκομιδή.

Τέλος, θα ήθελα πάρα πολύ να εμφυσήσω στην επόμενη γενιά (όχι μόνο στα 2 μου παιδιά) την άρρηκτη σχέση ανθρώπου και Γης.

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

Ευχαριστούμε πολύ τον Κύριο Ανέστη για τη συζήτηση κι ευχόμαστε τα καλύτερα για το Rhizoma!

Share
Tags