Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Αφιερώματα

Μια βαλίτσα γεύσεις από… τη Λήμνο!

Λήμνος, Πυρόεσσα ή αλλιώς γη του Ηφαίστου.

 

 

 

Τρεις ονομασίες που χαρακτηρίζουν το αρχοντικό αυτό νησί που είναι σπαρμένο απ’ άκρη σ’ άκρη με πληθώρα σιτηρών και άλλων σπόρων.

Γυρνώντας κανείς από το ταξίδι του στη Λήμνο είναι βέβαιο πως θα εξιστορεί με θαυμασμό τόσο τις ομορφιές μα σίγουρα και τις νοστιμιές της. Η Λήμνος είναι ξακουστή για το ηφαιστιογενές της υπέδαφος, την πολυσχιδή ακτογραμμή της και τους αμμώδεις λόφους από ψιλή κοκκινωπή άμμο που δίνουν μια νότα Σαχάρας στην καρδιά του Βόρειου Αιγαίου.

Ο επισκέπτης θα εντυπωσιαστεί από την παραμυθένια εικόνα των φλαμίνγκο που θα συναντήσει στον κόλπο του Μούδρου και την θέα των πετρόχτιστων κοκκινοσκούφικων σπιτιών που θα αντικρίσει από το κάστρο της Μύρνας αλλά πάνω απ’ όλα θα μαγευτεί από τις γεύσεις και τις μυρωδιές που εν τέλει θα πάρει μαζί του στο ταξίδι της επιστροφής.

Η λημνία γαστρονομία χαρακτηρίζεται από την ιστορία της και τα τοπικά της προϊόντα, που σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη ηφαιστιογενή γη «χάρισαν» απλόχερα στο νησί τη δική του ξεχωριστή γαστρονομική ταυτότητα.

Η λημνία γη, χαρακτηρίζεται από πολλούς ευλογημένη. Πραγματικά, δύσκολα θα πεθυμήσει κανείς κάτι που δεν θα το βρει ανάμεσα στα τοπικά προϊόντα.

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν οι χειροποίητες χυλοπίτες, τα ξακουστά φλωμάρια

Τα φλωμάρια είναι ζυμαρικά που φτιάχνονται από λημνιό σκληρό αλεύρι, χωριάτικα αυγά και αγελαδινό ή πρόβειο γάλα. Το ζύμωμα, το άνοιγμα και το κόψιμο των φλωμαριών αποτελούσε ανέκαθεν αφορμή για τις νοικοκυρές να μαζευτούν, να πουν τα νέα τους και να τραγουδήσουν. Τα φλωμάρια φτιάχνονταν κυρίως το καλοκαίρι για να μπορέσουν να στεγνώσουν και φυλάσσονταν για τις κρύες νύχτες του χειμώνα. Πλέον υπάρχουν μεγάλες εκσυγχρονισμένες εγκαταστάσεις, που διατηρώντας την παράδοση, παράγουν φλωμάρια καθόλη τη διάρκεια του χρόνου χαρίζοντας μας συνταγές για κάθε γούστο. Έτσι λοιπόν, μπορεί κανείς να δοκιμάσει τα φλωμάρια με  Πετ’νό (κόκορα) κοκκινιστό, σαλιγκάρια, ή ακόμα και λαχανικά.

Οικογένεια Ποριάζη – Λήμνος

 

Ο Νικόλαος και η Χρυσάνθη Ποριάζη ίδρυσαν το 1919 έναν παραδοσιακό φούρνο για να προμηθεύει ψωμί όλο το νησί. Σήμερα, έναν ολόκληρο αιώνα μετά, η τέταρτη γενιά πλέον της οικογένειας εξελίσσοντας την επιχείρηση και δημιουργώντας τη βιοτεχνία “Οικογένεια Ποριάζη-Λήμνος”, ακολουθώντας πιστά τις παραδοσιακές συνταγές με βάση τα άλευρα της Λήμνου, τροφοδοτεί όλη την Ελλάδα νοστιμιά και παράδοση. Τα φλωμάρια, τα διπλοφουρνιστά παραδοσιακά παξιμάδια και ο σταρένιος Τραχανάς είναι λίγα μόνο από τα πλούσια διατροφικά προϊόντα που έρχονται από το χωράφι τους κατευθείαν στο ράφι μας!

Οικογένεια Ποριάζη – Λήμνος

Salamousas Agrifood

Salamousas Agrifood

 

Αν και ιδιαίτερες ποικιλίες σιτηρών ευδοκίμησαν στο εύφορο ηφαιστειακό χώμα του νησιού, για αρκετά χρόνια παραμελήθηκαν και σχεδόν εξαφανίστηκαν όπως το σιτάρι Μαυραγάνι. Σήμερα καλλιεργούνται ξανά με την Salamousas Agrifood και τον Παναγιώτη και Στέργιο Σαλαμούσα, να αποτελούν αλευράδες 5ης γενιάς. Το αλεύρι ‘Λήμνος’ αποτελεί ένα από τα ελάχιστα μονοποικιλιακά άλευρα που υπάρχουν στην αγορά, ενώ περιλαμβάνει όλα του τα σιμιγδάλια χωρίς κανενός είδους πρόσθετο.

Lathyrus Ochrus και Vigna Unguiculata ακούγονται άγνωστες λέξεις στα αυτιά μας, αλλά το κάθε άλλο!

 

Αποτελούν τοπικές ποικιλίες οσπρίων πλούσια σε υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία απαραίτητα για μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Η φάβα Άφκο από την τοπική ποικιλία Lathyrus Ochrus και το φασολάκι ασπρομύτικο από την τοπική ποικιλία Vigna Unguiculata, δημιουργούν πιάτα λιτά μα ταυτόχρονα τόσο γευστικά που εκπλήσσουν ευχάριστα όποιον τα δοκιμάσει!

Όσπρια, Φάβα, Φάβα
Άφκος, Φάβα Λήμνου – SALAMOUSAS Agrifood

 

Αν επισκεφθεί κανείς τη Λήμνο την άνοιξη, θα αντικρίσει ένα απέραντο χαλί από αγριολούλουδα και βότανα. Το θυμάρι, η ρίγανη, το χαμομήλι, η μαντζουράνα και το φασκόμηλο είναι μερικά μόνο από τα διαφορετικά είδη που αναπτύσσονται, με έντονη γεύση και μοσχοβολιστό άρωμα.

Aegean Organics

Aegean Organics

 

Η Aegean Organics αποτελεί μία μονάδα παραγωγής, επεξεργασίας και μεταποίησης βοτάνων, με βιολογικές καλλιέργειες χωρίς γενετικά τροποποιημένα φυτά, λιπάσματα και φυτοφάρμακα. Μην παραλείψετε λοιπόν να προμηθευτείτε τα τοπικά υποείδη ρίγανης, φασκόμηλου και θυμαριού που θα απογειώσουν όποια συνταγή και αν τα προσθέσετε! Και η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά; Η Aegean Organics αποτελεί μια εργοστασιακή μονάδα που καλύπτει πλήρως τις ενεργειακές της ανάγκες με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της κομποστοποίησης και νερό ψύξης, το νερό της βροχής!

 

Η μεγάλη ποικιλία βοτάνων που συνιστούν ένα μεγάλο μέρος της βιοποικιλότητας του νησιού έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μελιού με έντονο άρωμα και μια πληθώρα συστατικών με μεγάλη θρεπτική και θεραπευτική αξία.

Melimnos

 

Η Μelimnos σε συνεργασία με επιλεγμένους έμπειρους μελισσοκόμους, με χρόνια εμπειρίας στον κλάδο της μελισσοκομίας, παράγει και συσκευάζει εκλεκτές ποικιλίες μελιού δραστηριοποιούμενη στα Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής.

Οι συσκευασίες; Χειροποίητες, που προσομοιάζουν σε κυψέλες, με ιδιαίτερες λεπτομέρειες και συνάδουν άριστα με την έκρηξη αισθήσεων που προκαλεί η επίγευση του μελιού όταν το δοκιμάζεις. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2017 από τον Αλέξανδρο Μπαλδεράνο και την Αναστασία Παπατσιφλικιώτη, δυο ανθρώπους με ιδιαίτερο σεβασμό στην φύση και αγάπη για το μέλι.

Melimnos

 

Από εκεί και πέρα έρχονται τα παραδοσιακά κρασιά του νησιού να δώσουν ζωή σε κάθε συνάντηση και να αποτελέσουν το καλύτερο καλωσόρισμα στο τραπέζι. Μια δοκιμή του λευκού μοσχάτου Αλεξάνδρειας ή του ερυθρού Λημνιού αρκεί για να μαγέψει και τον πιο δύσπιστο επισκέπτη.

Limnos Wines

Limnos Wines

 

Η Limnos Wines με γνώση, μεράκι και σύγχρονο εξοπλισμό, συνεχίζει την αρχαία παράδοση του νησιού στο εκλεκτό και γνήσιο κρασί αξιοποιώντας τη μοναδικότητα των ποικιλιών Μοσχάτο Αλεξανδρείας και Λημνιό. Οι ιδιαίτερες τεχνικές οινοποίησης αλλά και μεταφοράς του κάνουν τους λάτρεις του κρασιού να το κατατάσσουν στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων τους!

 

Και ποιο είναι το καλύτερο συνοδευτικό του κρασιού;

Μα φυσικά ο καβουρμάς! Καβουρδισμένα κομμάτια αλατισμένου χοιρινού κρέατος, σκεπασμένα με χοιρινό λίπος, που πήρε το όνομα του απ την τεχνική του καβουρδίσματος που χρησιμοποιούνταν ως μέθοδος συντήρησης του. Παλαιότερα κάθε σπίτι έφτιαχνε τον καβουρμά του, με τους σφουγγαράδες και τους ναυτικούς να τον ιεραρχούν πολύ ψηλά στις προτιμήσεις τους μιας και διατηρούνταν εκτός ψυγείου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά μέσα στο πέρασμα των χρόνων η παραγωγή του καβουρμά έφθινε αφήνοντας ένα από τα πιο εκπληκτικά προϊόντα του νησιού στην αφάνεια και σχεδόν άγνωστο στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Παλαίστρος Αλλαντικά Λήμνου

 

Σήμερα λοιπόν η εταιρεία Παλαίστρος δημιουργεί καβουρμά για μερακλήδες με νοστιμιά και άρωμα που ξεχωρίζει. Με σύγχρονες εγκαταστάσεις, αγνά υλικά και περίτεχνες συσκευασίες παράγει προϊόντα χωρίς συντηρητικά, από 4 είδη κρέατος. Δοκιμάστε τον λοιπόν, είτε ως συνοδευτικό με το κρασάκι σας πάνω σε φρυγανισμένο ψωμί, είτε στην πιο εναλλακτική καρμπονάρα που έχετε δοκιμάσει ποτέ!

Παλαίστρος Αλλαντικά Λήμνου

 

Τυρί για πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό και βραδινό! Τυρί στα μακαρόνια μα και στα γλυκά!

 

Το τυρί αποτελεί για τη Λήμνο λαϊκή παράδοση που εξελίσσεται με τα χρόνια δημιουργώντας πιάτα φτιαγμένα με πάθος, αγάπη και σεβασμό στις γεύσεις και την ιστορία του νησιού. Λένε μάλιστα, πως η ιδιαίτερη γεύση των τυριών της Λήμνου οφείλεται και στα αρωματικά βότανα που μπερδεύονται μαζί με το χορταράκι που βοσκούν τα πρόβατα.

Το καλαθάκι Λήμνου, ξακουστό προϊόν του νησιού με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ), παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα και η ονομασία του προέρχεται από το σχήμα του τυριού το οποίο παίρνει από τα καλάθια που τοποθετείται για να στραγγίξει κατά τη διαδικασία παραγωγής του.

Βασικό και μη παραλειπόμενο συστατικό το καλαθάκι, συνδυάζεται με αρνί και ρύζι στο φούρνο φτιάχνοντας το γνωστό  κασπακινό ή κασπακ’νό, όπως το λένε οι ντόπιοι.

Ένα ακόμη είδος τοπικού τυριού, το μελίχλωρο, παρασκευάζεται και αυτό από αιγοπρόβειο γάλα κυρίως στο τέλος της άνοιξης που δεν έχει πολύ υγρασία, είναι ημίσκληρο, έχει χαρακτηριστικό υποκίτρινο χρώμα και χρησιμοποιείται κυρίως για μακαρόνια ή σαγανάκι.

 

Η πλούσια γαστρονομική παράδοση της Λήμνου παρουσιάζεται δυναμικά τα τελευταία τρία χρόνια μέσα από το Φεστιβάλ Γαστρονομίας και Οίνου Lemnos Philema. Στόχος του φεστιβάλ είναι να αναδείξει την τοπική γαστρονομία με ένα διαδραστικό και αυθεντικό τρόπο, αυτόν της φιλοξενίας και του φιλέματος. Οι παραγωγοί της Λήμνου συμμετέχουν στο Lemnos Philema παρουσιάζοντας τα προϊόντα τους. Το κοινό έχει την ευκαιρία όχι μόνο να γνωρίσει τα προϊόντα καλύτερα, αλλά να μιλήσει και να γνωρίσει τους ίδιους τους ανθρώπους που τα παράγουν.

Με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και τη φιλοξενία των ανθρώπων του νησιού, η Λήμνος έχει τοποθετηθεί στο «γαστρονομικό» χάρτη της Ελλάδας.

Οι ντόπιοι λένε πως "όσοι φεύγουν από το νησί ξαναγυρίζουν".

 

Σημαντικό ρόλο παίζει σίγουρα ο τόπος. Οι ομορφιές και οι γεύσεις του. Οι εικόνες που μένουν χαραγμένες στο νου. Από το κάστρο της Μύρνας μέχρι τις Αμμοθίνες και τα φλαμίνγκο  στο Μούδρο.

Μα, τον πιο σημαντικό ρόλο παίζουν οι άνθρωποι. Αυτοί είναι που κάνουν το νησί να μένει χαραγμένο όχι μόνο στο μυαλό μα και στην καρδιά του επισκέπτη. Και τον κάνουν να γυρνάει ξανά και ξανά. Οι Λήμνιοι είναι φιλόξενοι άνθρωποι. Δουλευταράδες. Μερακλήδες. Έχουν περάσει από δύσκολες εποχές φτώχειας, προσφυγιάς και μετανάστευσης. Μα δεν το ‘βαλαν κάτω. Εμπλούτισαν τον πολιτισμό, την κουλτούρα και φυσικά την κουζίνα τους, δημιουργώντας ιδιαίτερες γεύσεις και αγνά προϊόντα που διατηρούν την ποιότητα τους μέχρι και σήμερα.

Αξίζει μια επίσκεψη για να σας γεμίσει συναισθήματα, εμπειρίες και γεύσεις!

Καλή μας αντάμωση!

Share
Tags

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Απόρριψη