Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Άλευρα & Δημητριακά
Αιθέρια Έλαια
Αλάτι & Μπαχαρικά
Αλιεύματα - Αλίπαστα
Αλλαντικά
Αυγά
Βιολογικά Προϊόντα
Βότανα & Μυρωδικά
Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά
Γλυκά, Σοκολάτες & Παγωτά
Ελαιόλαδο - Ελιές
Επαλείμματα
Ζυμαρικά & Τραχανάς
Κρασί & Αλκοολούχα
Μέλι & Προϊόντα Μελιού
Μανιτάρια & Τρούφες
Μαρμελάδες & Γλυκά Κουταλιού
Μπύρες
Ξηροί Καρποί & Σπόροι
Ορεκτικά & Έτοιμα Γεύματα
Παστέλια & Μπάρες
Προτάσεις Δώρου
Προϊόντα Μαύρου Σκόρδου
Προϊόντα Φούρνου
Ροφήματα
Σάλτσες & Αλείμματα
Σνακ
Τσάι, Καφές & Αφέψημα
Υπερτροφές
Φρούτα & Λαχανικά
Χυμοί & Αναψυκτικά
Ψάρια, Θαλασσινά & Αυγοτάραχο
Όσπρια & Ρύζι
Dressings, Ξύδι & Πετιμέζι
Αφιερώματα

Μια βαλίτσα γεύσεις από την… κατανυκτική Κέρκυρα!

"Δεν ξέρω αν διαλέγει κανείς τους χώρους ή οι χώροι μας διαλέγουν. Είναι σαν τον έρωτα: ή διαλέγεις ή σε διαλέγουν."

Η Κέρκυρα, το βορειότερο νησί των Επτανήσων με τη βενετσιάνικη αύρα, τα επιβλητικά φρούρια και παλάτια, τις απλωμένες μπουγάδες στα καντούνια και τη μοναδική γαστρονομία, προσφέρει ένα κράμα γεύσεων και αισθήσεων, απαράμιλλης ομορφιάς και αίγλης.

Πολλοί κατακτητές πέρασαν από το νησί αφήνοντας τα πολιτιστικά τους αποτυπώματα τόσο στην αρχιτεκτονική και την κουλτούρα των Κερκυραίων όσο και στη γαστρονομία του νησιού, με τους Ενετούς και τους Γάλλους να κυριαρχούν.

Μια βόλτα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας φτάνει για να σου μεταδώσει εικόνες που – τι περίεργο! – ανιχνεύεις με όλες σου τις αισθήσεις, από τον πολιτισμό και την ιστορία μιας αρχοντικής πολιτείας.

Το Πάσχα στην Κέρκυρα ξεχωρίζει και όμοιο του δύσκολα θα βρει κανείς. Ο συνδυασμός του ανοιξιάτικου τοπίου με τις τυμπανοκρουσίες των 18 Φιλαρμονικών του νησιού, τη συγκίνηση και την κατάνυξη των ημερών και τα μωβ βόλτα του Λιστόν δημιουργούν ένα κράμα συναισθημάτων που θα συντροφεύει όποιον επισκεφτεί το νησί για το υπόλοιπο της ζωής του.

Η Κέρκυρα αποτελεί πόλο έλξης και συνάντησης ταξιδιωτών από κάθε πλευρά της γης, που ακολουθούν ευλαβικά τα ήθη και τα έθιμα του νησιού. Συμμετέχουν στα δρώμενα που λαμβάνουν χώρα και αδημονούν να δοκιμάσουν ότι τους προσφέρει απλόχερα η πολυποίκιλη γαστρονομία του νησιού.

Κάθε χρόνο τη Μεγάλη Εβδομάδα, εκτός από την μυρωδιά των ανθισμένων πασχαλιών, τα καντούνια της Κέρκυρας ασφυκτιούν από την μυρωδιά των φογατσών και των κολομπίνων. Είναι είδη κερκυραϊκού τσουρεκιού βενετσιάνικης προέλευσης με λικέρ και κομματάκια γλυκού του κουταλιού κουμκουάτ. Το κουμκουάτ, το μικρό αυτό παραδοσιακό εσπεριδοειδές, χρησιμοποιείται σε γλυκά, μαρμελάδες και ποτά και αποτελεί σήμα κατατεθέν για το νησί.

Kum Quat Mavromatis

Κουμκουάτ Μαυρομάτης

Το εργοστάσιο Μαυρομμάτης Κουμκουάτ, μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται πάνω από μισό αιώνα στην επεξεργασία κουμκουάτ παράγει γλυκά (μπισκότα, λουκούμια, γλυκά του κουταλιού κ.α.) και λικέρ με μοναδική γεύση και άρωμα! Μια επίσκεψη στον εκθεσιακό χώρο της εταιρείας και μια δωρεάν γευσιγνωσία θα πείσουν και τους πιο απαιτητικούς! Με μόνιμη παρουσία σε Κέρκυρα, Ελλάδα και εξωτερικό, η οικογένεια Μαυρομμάτη κάθε χρόνο εξοπλίζει ένα μεγάλος μέρος της αγοράς με τα μοναδικά του προϊόντα από το παραδοσιακό καρπό της Κέρκυρας, Κουμ Κουάτ!

Τα κερκυραϊκά λουκούμια, οι μικρές αυτές γλυκές μπουκίτσες εμπλουτισμένες με αρώματα και γεύσεις απ την παράδοση του νησιού, συνοδεύουν άριστα τον καφέ ενώ συνάμα αποτελούν το πιο υγιεινό επιδόρπιο!

Lazaris Distillery & Artisan Sweets

Από το 2005 ο Κωνσταντίνος Λάζαρης και η εταιρεία Lazaris Distillery & Artisan Sweets, συνεχίζουν με μεράκι την γαστρονομική παράδοση του νησιού, φτιάχνοντας λικέρ και γλυκίσματα με άρωμα από το παρελθόν. Εκτός από τα λουκούμια και τα λικέρ κουμκουάτ και λιμοντσέλου, η εταιρεία Λάζαρης παράγει γλυκά εδέσματα, τις μάντολες και το μαντολάτο, αρωματισμένα με έλαια και εμπλουτισμένα με γεύσεις που απογειώνουν γευστικά τον ουρανίσκο, σεβόμενοι πάντα την παράδοση! Ο Κωνσταντίνος και η Lazaris Distillery & Artisan Sweets συμμετέχουν κάθε χρόνο σε τοπικές και διεθνείς εκθέσεις τροφίμων, δουλεύουν διαρκώς πάνω σε νέα προϊόντα και ιδέες, και έχουν κερδίσει επάξια την αγάπη του κοινού!

Lazaris Distillery & Artisan Sweets

Το νησί των Φαιάκων είναι προικισμένο από τη φύση με ειδυλλιακά τοπία, εντυπωσιακούς ελαιώνες και αμπελώνες που σε συνδυασμό με το μικροκλίμα του νησιού και την αλμύρα της θάλασσας παράγουν προϊόντα με ιδιαίτερους χυμούς. Το ελαιόλαδο της Κέρκυρας, φημισμένο και πολυβραβευμένο έχει μια ιδιαιτερότητα στη γεύση που το κάνει να ξεχωρίζει. Ο καλύτερος τρόπος για να το γευτεί κανείς είναι περιλουσμένο σε ένα κομμάτι παξιμάδι. Η απλότητα αυτής της εικόνας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολυπλοκότητα της γεύσης, του αρώματος και της υφής που αντιλαμβάνεται ο ουρανίσκος!

Olive Fabrica

Olive Fabrica

Ο «κυβερνήτης» (The Governor), από την Olive Fabrica, το premium αυτό μονοποικιλιακό ελαιόλαδο από την Λιανολιά της Κέρκυρας, με τα πολλά βραβεία τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο ξεχωρίζει σε γεύση και παρουσία. Η κομψή φιάλη με τη χρυσή χειροποίητη ετικέτα συνάδει άριστα με το πολύτιμο περιεχόμενο που χαρακτηρίζεται από ήπια πικάντικη γεύση και υψηλή διατροφική αξία. Ο Σπύρος και ο Γιώργος, τα δύο αδέρφια που ξεκίνησαν το 2011 την ενασχόληση τους με την Κερκυραϊκή ελιά και τον απίστευτο και πλούσιο καρπό που βγάζει, φροντίζουν κάθε χρόνο να διανέμουν την ποσότητα που βγάζουν σε όλη τη γη, εξάγοντας σε περισσότερες από 17 χώρες. Το The Governor Premium Olive Oil έχει εξασφαλίσει την αγάπη και το ενδιαφέρον του κοινού, που το κατατάσσει σε ένα από τα καλύτερα και πιο πολύτιμα ελληνικά ελαιόλαδα!

Paliolia Olive Oil

Η «παλιολιά» είναι ένα ακόμα λάδι που παράγεται από το αρχαίο δέντρο της Λιανολιάς πλούσιο σε βιταμίνη Ε, με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η ιδιαίτερη και πολύ προσεγμένη τεχνική συγκομιδής και παραγωγής που εφαρμόζεται κατατάσσουν το συγκεκριμένο ελαιόλαδο πολύ ψηλά στην ιεραρχία. Η οικογένεια Καρνέζη φροντίζει ώστε να παράγει ένα εξαιρετικό ελαιόλαδο με Κερκυραϊκή στάμπα, και παρότι νέο έχει κερδίσει ήδη τις καρδιές των ανθρώπων που αναζητούν κάθε χρόνο μια από τις λίγες ….περιζήτητες φιάλες.

Paliolia Olive Oil

Olithea

Olithea

Η «Olithea», το ελαιόλαδο από τον Άγιο Ματθαίο που παράγεται και αυτό από την ποικιλία Λιανολιά της Κέρκυρας, είναι το αποτέλεσμα πολύ κόπου και πείσματος της οικογένειας  Ανδριώτη. Το πάθος και το μεράκι του παραγωγού αποτυπώνονται σε κάθε σταγόνα του ελαιολάδου εντυπωσιάζοντας οπτικά και εξιτάροντας γευστικά τον ουρανίσκο! Είναι σχετικά νέα προσπάθεια, ξεκίνησε μόλις το 2018, όμως οι επισκέπτες της Κέρκυρας και οι κάτοικοι της Ελβετίας (μιας και στην Ελβετία μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να το βρει λόγω της αυξημένης ζήτησης) το έχουν ήδη βάλει στη λίστα με τα αγαπημένα Κερκυραϊκά τους ελαιόλαδα.

Dr. Kavvadia

Ο Dr Καββαδίας, ένας ορθοπεδικός χειρούργος με ιδιαίτερο πάθος για τους καρπούς της Λιανελιάς και πίστη στις φαρμακευτικές τους ιδιότητες, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και καθοδήγησης για τον εγγονό του Απόστολο.  Με σεβασμό στις συνταγές του παππού του και τις φυσικές μεθόδους καλλιέργειας, παράγει στη βόρεια πλευρά του νησιού, υψηλής ποιότητας βιολογικά πιστοποιημένο ελαιόλαδο, το Dr. Kavvadia.Το 2018 κατέκτησε ένα από τα ελάχιστα χρυσά βραβεία που έδωσε ο διαγωνισμός ελαιολάδου της Νέας Υόρκης και της Ιαπωνίας, όπου διαγωνίσθηκε μέσα σε ελαιόλαδα παγκοσμίου φήμης και κορυφαίου επιπέδου. Ελπίζουμε ο Απόστολος να συνεχίσει με αστείρευτο μεράκι να παράγει αυτό το μοναδικό προϊόν.

Dr. Kavvadia

Neolea

Neolea

Ένα σχετικά νέο ελαιόλαδο, η φρεσκάδα του οποίου αποτυπώνεται και στο όνομα του, το ελαιόλαδο «Neolea», σκοπό έχει να εμπνεύσει και να χαρίσει περισσότερο χρώμα και γεύσεις στην καθημερινότητα των καταναλωτών. Το 2013 λοιπόν, ο Ολλανδός Bart Jan έρχεται να δώσει μια καινούρια νότα στη μεσογειακή διατροφή παρέχοντας εξαιρετικής ποιότητας ελαιόλαδο τόσο στην ελληνική αγορά όσο και στο εξωτερικό σε περισσότερες από 8 χώρες. Με γραφεία σε Κέρκυρα και Ολλανδία, με φρέσκες ιδέες και κορυφαίο ελαιόλαδο, το Neolea Extra Virgin Olive Oil αποτελεί μια βιτρίνα για την Κέρκυρα, την παραγωγή και την οργανωμένη εξαγωγή ελαιολάδου και πολιτισμού στο εξωτερικό.

Andriotis Greek Olive Oil

Η οικογενειακή επιχείρηση Ανδριώτης, δηλώνοντας έτος ιδρύσεως το 1955, εξελίσσει σήμερα τα επιχειρηματικά σχέδια του παππού Δημήτρη και βγάζει στην αγορά τη σειρά ελαιολάδου «Kopos». Με αξίες που παραμένουν αναλλοίωτες στο χρόνο και σεβασμό στους ανθρώπους και στο περιβάλλον παράγει ένα εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε ιδιαίτερη φιάλη που εξασφαλίζει αναλλοίωτη την ποιότητα του προϊόντος και ξεχωρίζει! Η συλλεκτική φιάλη του Kopos Evoo Limited Edition είναι ξύλινη με πώμα το οποίο προέρχεται από κλαδιά ελαιόδεντρου και αξίζει να την αγγίξετε! Μόνο τότε θα καταλάβετε το μεγαλείο του προϊόντος! Η Andriotis Greek Olive Oil δεν σταματά εκεί, με την παραγωγή του Butelli, ενός εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου από Κερκυραϊκό λάδι. Κορυφαίο προϊόν πραγματικά, υπέροχη αισθητική, έντονη γεύση και αδιαπραγμάτευτη ποιότητα.

Andriotis Greek Olive Oil

Το κρασί της Κέρκυρας

 

Το εύφορο κερκυραϊκό έδαφος δίνει γεύση και χρώμα στα πιο εκλεκτά κρασιά που μπορεί να γευτεί ο επισκέπτης.

Grammenos Winery

Oικογένεια Γραμμένου

Το οινοποιείο της οικογένειας Γραμμένου στην κορυφή του βουνού των Σιναράδων παράγει με αγάπη και μεράκι ιδιαίτερα κρασιά, με αυτά της λευκής ποικιλίας Κακοτρύγης και της ερυθρής ποικιλίας Πετροκόρυθος να ξεχωρίζουν. Η εμπειρία που άφησαν τα πολλά χρόνια ενασχόλησης με την οινοποιία και την ολοένα αυξανόμενη αναγνωρισιμότητα του κρασιού αποτελούν  το κλειδί της επιτυχίας και δίνουν έναυσμα για συνεχή αγώνα εξέλιξης. Κάθε γενιά βάζει το χεράκι της, άλλες φορές με εξέλιξη του τρόπου παραγωγής, εξειδίκευση στην οινοποίηση, σχεδιασμού νέας ετικέτας και ανάπτυξης του Brand Name Κακοτρύγης, αποτελεί ένα από τα προϊόντα που θα πρέπει να γευτείτε η να πάρετε μαζί σας στην επιστροφή κατά την επίσκεψή σας στο νησί των Φαιάκων.

Pontiglio

Pontiglio ή αλλιώς Ποντίλιο θα πει πείσμα, και ο Μπάμπης Κουρής έχει πολύ από αυτό!

Το πείσμα του κου Μπάμπη και της κας Αθηνάς για ένα κρασί που αξίζει στην καταγωγή τους, σε αυτούς και στους επισκέπτες τους. Αυτό ειναι το Pontiglio! Το κρασί που καλλιεργεί η οικογένεια Κουρή από το 1824. Οι κυρίαρχες ποικιλίες είναι ο κακοτρύγης, το άσπρο κρασοστάφυλο και το σκοπελίτικο, μαύρο κρασοστάφυλο. Καλλιεργούν λοιπόν τα αμπέλια τους, που τα περισσότερα ανήκουν στην οικογένεια εδώ και 150 χρόνια, αλλά συνεργάζονται και με ντόπιους αμπελοκαλλιεργητές και απορροφούν την παραγωγή τους. Δίνουν έτσι ένα κίνητρο σε αυτούς που έχουν αμπέλια να συνεχίσουν να τα καλλιεργούν και σε πολλούς νέους να ξεκινήσουν φυτεύοντας νέα αμπέλια, πάντα με ντόπιες ποικιλίες και στόχο η περιοχή τους να αποκτήσει ξανά ένα μέρος από την αίγλη του παρελθόντος. Ελπίζουμε τα επόμενα χρόνια να δούμε μια στροφή της Κέρκυρας στην αύξηση της ποσότητας και ποιότητας της οινοποίησης, και ο Κύριος Μπάμπης θα είναι σίγουρα ένας από τους παραγωγούς που συνέβαλλαν πολύ σε αυτό!

Pontiglio

Αμπελώνας Corfu

Σε έναν καταπράσινο λόφο με άγρια βλάστηση στο βορειοδυτικό κομμάτι του νησιού εκτείνεται ο αμπελώνας Ambelonas Corfu. Αξίζει μια επίσκεψη στο κτήμα, όπου μπορεί κανείς να γευτεί τοπικές ποικιλίες κρασιού όπως ο Κακοτρύγης και το Σκοπελίτικο σε συνδυασμό με τοπικά παραδοσιακά εδέσματα πασπαλισμένα με τα ιδιαίτερα μπαχαρικά που παράγει η οικογενειακή αυτή επιχείρηση. Αν πάλι κάποιος προτιμά, μπορεί να πιεί καφέ στη χόβολη ή ένα αφέψημα με τη συνοδεία ενός γλυκού του κουταλιού ή μιας από τις εξαίσιες μαρμελάδες φραγκόσυκου και ξινονέρατζου. Η κυρία Καρούνου, ιδιοκτήτης του κτήματος και υπεύθυνη για ότι γευτείτε ή δείτε κατά την επίσκεψη σας, ετοιμάζει καθημερινά μοναδικές δημιουργίες τις οποίες συσκευάζει σε βαζάκια, για να πάρετε μαζί σας κατά την επίσκεψη σας στην Κέρκυρα. Μοναδικά προϊόντα, νόστιμες συνταγές, που παράγονται από ντόπια φρούτα και λαχανικά.

Τα πρωινά στην Κέρκυρα τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η καλύτερη ώρα για να χαθεί κανείς στα καντούνια της παλιάς πόλης και να αφεθεί στη γοητεία του πιο κοσμοπολίτικου πασχαλινού προορισμού στην Ελλάδα.

Αυτή είναι η ώρα που η πόλη ηρεμεί.

Είναι η ώρα που ένας καφές και ένα παραδοσιακό πρωινό είναι ό,τι χρειάζεται για να ξεκινήσει τη μέρα του.

Και πιστέψτε μας, οι Κερκυραίοι ξέρουν τι θα πει καλοπέραση και φιλοξενία!

Γαλακτοκομικά Κάστρος

Φρεσκοζυμωμένο ψωμί με το αυθεντικό βούτυρο Κερκύρας από την οικογένεια Κάστρου αρκούν για ένα μοναδικό γευστικό ταξίδι. Το μυστικό της αγνότητας και των αρωμάτων του βουτύρου προέρχονται από τη μοναδικότητα της χλωρίδας της Κέρκυρας και την υψηλή ποιότητα του γάλακτος. Η οικογενειακή επιχείρηση «Κάστρος» εδώ και τρεις γενιές παράγει εκλεκτά προϊόντα με βάση το γάλα και υψηλές ποιοτικές προδιαγραφές. Ο Παναγιώτης, 3η γενιά δημιουργού γλακτοκομικών προϊόντων πρόσφατα αναβίωσε τη συσκευασία και τη συνταγή από το Αυθεντικό Βούτυρο Κερκύρας, προϊόν που γίνεται ανάρπαστο σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Ποιό είναι το μυστικό για τη δημιουργία ενός τόσο νόστιμου Αγελαδινού βουτύρου; Αν σας το λέγαμε δεν θα ήταν πια μυστικό! Για αυτό μένουμε μόνο στο να το απολαμβάνουμε!

Γαλακτοκομικά Κάστρος

Γι’ αυτούς πάλι που θέλουν να προσθέσουν μια γλυκιά νότα στο ψωμί τους, 2-3 σταγόνες από το κερκυραϊκό χρυσαφένιο μέλι αρκούν! Η πλούσια ανθοφορία του νησιού δίνει το πολύτιμο νέκταρ στις κερκυραϊκές μέλισσες για την παραγωγή υψηλής ποιότητας μελιού. Στην Κέρκυρα υπάρχουν πολλά “βοσκοτόπια” μελιού, όπου οι μέλισσες τρέφονται και δημιουργούν το πολύτιμο προϊόν τους!

Του μελιού το πανηγύρι

Το μέλι Ανθέων από την εταιρεία Του μελιού το πανηγύρι είναι ο λόγος που ιδρύθηκε η επιχείρηση και η εξαιρετική υφή του είναι ο λόγος για να το δοκιμάσει κάθε επισκέπτης. Η οικογένεια της Βάσσιας, εμπνευστή της εταιρίας, ασχολείται καθημερινά με τη μέλισσα, προκειμένου να δημιουργήσει τις τέλειες συνθήκες για την παραγωγή ενός εξαιρετικού προϊόντος. Πάντα με σεβασμό προς την μέλισσα και την παραγωγική διαδικασία, με φρέσκες ιδέες και διαφοροποίηση από την αγορά, δημιουργούν μέλια που όποιος τα γευτεί θέλει να τα κάνει δικά του!

Η παρουσία τους σιγά σιγά πρόκειται να εξαπλωθεί και εκτός Κερκύρας, αν και ήδη οι τουρίστες που το προτιμούν για την εξαιρετική τους γεύση και εμφάνιση το έχουν μεταφέρει σε κάθε άκρη της γης!

Μελισσοκομική Κέρκυρας Βασιλάκης

Η οικογένεια Βασιλάκης μετρά σχεδόν 40 χρόνια στο χώρο της μελισσοκομίας και παράγει μια μεγάλη γκάμα μελισσοκομικών προϊόντων, όπως μέλι βιολογικής καλλιέργειας, λουκούμια με μέλι και αμύγδαλα κ.α.

Ο Παναγιώτης Βασιλάκης είναι ένας πραγματικός μελισσοκόμος που έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του στην παραγωγή βιολογικού και συμβατικού μελιού. Πολύς κόσμος έχει λατρέψει τα μέλια του και υπάρχουν αμέτρητες οικογένειες τόσο στην Κέρκυρα όσο και στην Ευρώπη γενικότερα, στις οποίες ο Παναγιώτης στέλνει προϊόντα κάθε νέα του σοδειά! Το βιολογικό μέλι Ερείκουσας, ενός εκ των μικρών διαπόντιων νήσων που βρίσκονται κοντά και ανήκουν στο διαμέρισμα της Κέρκυρας, είναι ένα εξαιρετικό προϊόν που παράγεται σε ελάχιστες ποσότητες και γίνεται ανάρπαστο!

Μελισσοκομική Κέρκυρας Βασιλάκης

Γλυκόν εστί

Γλυκόν εστί

Για πιο ιδιαίτερες υφές και γεύσεις αξίζει κανείς να δοκιμάσει το μέλι κρέμα με κανέλα Κεϋλάνης από την επιχείρηση Γλυκόν εστί που με περισσό μεράκι δημιουργεί θρεπτικά προϊόντα με μια νότα τσαχπινιάς! Ο Μιχάλης, που σταμάτησε την καριέρα τους ως καθηγητής για να ασχοληθεί με τη μέλισσα και την ανάπτυξη κολποκοιλιακών μελιών και άλλων προϊόντων, εξοπλίζει το νησί με το προϊόν που βγάζει με αδιάκοπο μεράκι!

 

Μετά από επτά ημέρες κατάνυξης, πένθους και αποχής από κάθε είδους γλέντι έρχεται η Πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. Οι καμπάνες χτυπούν χαρμόσυνα και οι μπότηδες, τα παραδοσιακά πήλινα κανάτια, γεμάτα με νερό, πέφτουν από τα παράθυρα των σπιτιών προκαλώντας μεγάλο κρότο. Ένα έθιμο – επιρροή από τους Ενετούς, που όμως αποτελεί πλέον σήμα κατατεθέν για το νησί! Η Ανάσταση στην Κέρκυρα γίνεται στην εντυπωσιακή Σπιανάδα που θεωρείται η μεγαλύτερη πλατεία των Βαλκανίων με τυμπανοκρουσίες και βεγγαλικά να σκίζουν τον ουρανό. Ακολουθούν οι φιλαρμονικές που ξεχύνονται στα καντούνια, αυτή τη φορά με χαρμόσυνα εμβατήρια και το γλέντι έχει μόλις αρχίσει. Ένα σημείο της ημέρας που ο κόσμος ελπίζει να δει έστω μια φορά στη ζωή του!

Η μαγειρίτσα έχει την τιμητική της καθώς και τα παραδοσιακά αλλαντικά του νησιού. Το παραδοσιακό νούμπουλο και το σαλάδο (παραδοσιακό σαλάμι) είναι δύο μόνο από τις πολυάριθμες ποικιλίες κερκυραϊκών αλλαντικών. Η Κέρκυρα, παρότι δεν συγκρίνεται με άλλες περιοχές της Ελλάδας στην παραγωγή αλλαντικών (βλέπε Βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία και Θράκη), έχει επιρροές από τα αρχαία χρόνια στην παραγωγή συγκεκριμένων αλλαντικών. Στα Κερκυραϊκά αλλαντικά θα συναντήσετε απαλές γεύσεις, φινέτσα, μαεστρία στην παραγωγή και ντελικάτα προϊόντα, που έχουν σκοπό να ενεργοποιήσουν τους γευστικούς σας κάλυκες και να σας ανοίξουν την όρεξη!

CO.ME.CO. Λαβράνος

Η εταιρεία COMECO Λαβράνος δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής, επεξεργασίας και τυποποίησης προϊόντων κρέατος από το 2001 και βασίζεται στην αναβίωση παλιών συνταγών και γεύσεων. Παρέχει μεγάλη γκάμα αλλαντικών σεβόμενη την παράδοση και αναπροσαρμόζοντας τις γεύσεις στις ανάγκες του σήμερα. Είναι πραγματικά μαέστροι στο Νούμπουλο, μια παλιά συνταγή από τη Βενετία που σπάνια θα συναντήσεις στον υπόλοιπο κόσμο. Παρόλα αυτά η τεχνογνωσία και το ενδιαφέρον που έχουν στο να παράξουν νέα, ντελικάτα προϊόντα, τους έχει οδηγήσει στο να παράγουν δεκάδες κωδικούς με ιδιαίτερες γεύσεις και κορυφαίες πρώτες ύλες. Θα τα συναντήσετε σε πολλά καταστήματα της Κέρκυρας, ιδίως σε εστιατόρια, καθώς και στα Κέντρα Κρέατος Λαβράνος, όπου θα έχετε την ευκαιρία να τα δοκιμάσετε κιόλας!

COMECO

Αλλαντικά Λ&Α Μιχαλάς

Αλλαντοποιία Μιχαλάς

Η Αλλαντοποιία Μιχαλάς ξεκινώντας από την παραγωγή σαλάδο, έφτασε σήμερα να παράγει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων διατηρώντας την παραδοσιακή γεύση και τις παραδοσιακές τεχνικές. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που έχει αφιερώσει τη ζωή της σε νέες συνταγές, αναζήτηση κορυφαίας ποιότητας και γεύσης. Ότι φάει κανείς και ότι αγοράσει έχει παραχθεί με σεβασμό και ασφάλεια, σαν να το έφτιαχναν οι ίδιοι για το δικό τους τραπέζι. Για αυτό και αν αφεθεί κανείς στα χεράκια τους, είναι σίγουρο πως θα δοκιμάσει νόστιμες γεύσεις! Αν το επισκεφθείτε, φροντίστε να δοκιμάσετε τα καπνιστά του!

Pasta Corfu Μακαρονοποιήματα

Αν πάλι κάποιος προτιμάει να φάει κόκορο παστιτσάδα, το κερκυραϊκό εργαστήριο Pasta Corfu Μακαρονοποιήματα παρασκευάζει φρέσκα και ξηρά ζυμαρικά με αγνά υλικά και χωρίς συντηρητικά ικανά να συνοδεύσουν και τις πιο δύσκολες γαστρονομικές απαιτήσεις. Η Λουίζα ξέρει! Αυτό είναι νόμος! Μετά από πολλά ταξίδια, πολλά πειράματα και αμέτρητες ώρες στο εργαστήριο της, είναι αδιαμφισβήτητο πως τα ζυμαρικά της, φρέσκα είτε ξηρά θα σας αφήσουν άφωνους!

Pasta Corfu Μακαρονοποιήματα

Το γιορτινό κλίμα όμως της Λαμπρής θα παρέμενε ανολοκλήρωτο αν δεν υπήρχε και η συνοδεία του κατάλληλου κρασιού, μπύρας ή λικέρ. Είναι άλλωστε νόμος σε ένα πολιτισμό με ιταλικές επιρροές, ότι το Aperitivo καθώς και το Digestivo είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Κερκυραϊκης κουλτούρας

Corfu Beer

Corfu Beer

Η μικροζυθοποιία Corfu Beer, το πρώτο ζυθοποιείο σε ολόκληρη τη χώρα, παράγει φρέσκια μπύρα με πιστοποιημένες πρώτες ύλες που προσδίδουν στα προϊόντα απαράμιλλη γεύση και άρωμα. Η κόκκινη μπίρα της είναι απλά μαγευτική, και είναι και το προϊόν που οδήγησε την Κερκυραϊκή μικροζυθοποιία στο να ανελιχθεί γρήγορα και να αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα και κάποιες χώρες της Ευρώπης. Πάντα αστείρευτοι από ιδέες και ανάπτυξη νέων προϊόντων, έχουν επενδύσει στα νέα τους προϊόντα του, μια σειρά από Premium μπίρες, ή αλλιώς Exclusive Series, καθώς και τη νέα Pink Grapefruit & Bergamont Soda που λάνσαραν  πρόσφατα. Έρχονται και άλλα!

Seven Island Brewery

Η μπύρα Citra Blast East Coast, η ξεχωριστή αυτή μπύρα από την Seven Island Brewery, θυμίζει αρωματική βόμβα λυκίσκου που πλημμυρίζει τον ουρανίσκο με τροπικά φρούτα και αρώματα κίτρου. Ο Λευτέρης Μεσημέρης αποτελεί ένα από τα σύγχρονα “ταλέντα” της ζυθοποίησης στην Ελλάδα, και ενώ προετοιμάζει το ζυθοποιείο του στη Βόρεια Κέρκυρα, “μαγειρεύει” τις μπίρες του σαν πραγματικός Νομας σε επιλεγμένα ζυθοποιεία της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Σκανδιναβίας. Ότι βγαίνει από τα χέρια του είναι χρυσός, και έχει παγκόσμια αποδοχή και απήχηση σαν ζυθοποιός!

Seven Island Brewery

Και κάπως έτσι οι μουσικές παύουν, τα φώτα σβήνουν και το κερκυραϊκό Πάσχα λαμβάνει τέλος.

Μέχρι του χρόνου πάλι! Που θα είμαστε όλοι εκεί, με ένα κερί στη Σπιανάδα να περιμένουμε το «Χριστός Ανέστη» και το σκίσιμο του ουρανού απ’ το πρώτο βεγγαλικό.

Για να καταλάβει κανείς το μεγαλείο αυτού του νησιού και να γευτεί όλα όσα απλόχερα του χαρίζει πρέπει να το επισκεφτεί.

Και μπορεί να βρει πολλούς λόγους για να το κάνει, μα σίγουρα ακόμα περισσότερους για να επιστρέψει!

 

Καλή μας αντάμωση!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου