Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Άλευρα & Δημητριακά
Αιθέρια Έλαια
Αλάτι & Μπαχαρικά
Αλιεύματα - Αλίπαστα
Αλλαντικά
Αυγά
Βιολογικά Προϊόντα
Βότανα & Μυρωδικά
Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά
Γλυκά, Σοκολάτες & Παγωτά
Ελαιόλαδο - Ελιές
Επαλείμματα
Ζυμαρικά & Τραχανάς
Κρασί & Αλκοολούχα
Μέλι & Προϊόντα Μελιού
Μανιτάρια & Τρούφες
Μαρμελάδες & Γλυκά Κουταλιού
Μπύρες
Ξηροί Καρποί & Σπόροι
Ορεκτικά & Έτοιμα Γεύματα
Παστέλια & Μπάρες
Προτάσεις Δώρου
Προϊόντα Μαύρου Σκόρδου
Προϊόντα Φούρνου
Ροφήματα
Σάλτσες & Αλείμματα
Σνακ
Τσάι, Καφές & Αφέψημα
Υπερτροφές
Φρούτα & Λαχανικά
Χυμοί & Αναψυκτικά
Ψάρια, Θαλασσινά & Αυγοτάραχο
Όσπρια & Ρύζι
Dressings, Ξύδι & Πετιμέζι
Συνεντεύξεις

Το Μέλι: “Οι μέλισσες με βοήθησαν να καταλάβω πως αυτό που ονομάζουμε ‘φυσικό περιβάλλον’ είναι ένας τρόπος να ζεις!”

Ο κος Ανδρέας μας μιλάει για το Μέλι του!

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις μέλισσες το 2012. Πέρα από μερικά άτυχα τσιμπήματα σαν παιδί δεν είχα κάποια ιδιαίτερη διάθεση να τις γνωρίσω. Συμβάντα και συζητήσεις εκείνο το χειμώνα όμως με έσπρωξαν να ασχοληθώ τόσο έντονα, ώστε πολλές ώρες καθημερινά μελετούσα βιβλία και άρθρα για τον οργανισμό, τον κόσμο και τον τρόπο τους. Πίστεψα πως η συχνή μελέτη κατά τους χειμωνιάτικους μήνες και η αναμονή είχε ήδη ωριμάσει μέσα μου την μελισσοκομική μου ικανότητα.

 

Ώσπου ήρθε η Άνοιξη και απέκτησα τα πρώτα μου δύο μελίσσια. Τα άνοιξα. Είχα ήδη ξεχάσει τις σελίδες, τους χειρισμούς, τις συμβουλές μελισσοκόμων και καθηγητών ανά τον κόσμο. Πώς να τα θυμηθώ μόνος και χωρίς προηγούμενη εμπειρία, μπροστά στο μικρό αυτό μαγικό πλάσμα που δεν εξημερώνεται κι ας έχουμε συχνά αυτή την ψευδαίσθηση; Σιγά σιγά, άλλοτε -συχνότερα- με λάθη κι άλλοτε -σπανιότερα- με μικρές κατακτήσεις, είχα αρχίσει να τις γνωρίζω. Τα μελίσσια μου μεγάλωναν στον αριθμό μαζί με την υπομονή μου και τη γνώση που έρχεται πάντα όταν νομίζεις ότι πλέον γνωρίζεις αρκετά.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Το χειμώνα φροντίζουμε να παρέχουμε ζεστά, στεγνά μέρη, όπου οι μέλισσες θα ξεκουραστούν και θα ανανεώσουν τις δυνάμεις τους. Το ταξίδι για το μέλι αρχίζει την Άνοιξη- από τα ημιορεινά στα ρείκια, κατεβαίνουμε στον κάμπο με τις πορτοκαλιές (έχεις μυρίσει περβόλι την Άνοιξη, τη νύχτα;!).

Κατόπιν, επιστροφή στα πιο ψηλά και προετοιμασίες άλλοτε για τα μεγάλα δάση- έλατα, βελανιδιές- κι άλλοτε για τους ευκάλυπτους, το φασκόμηλο και το θυμάρι. Καταμεσίς του καλοκαιριού, τρύγος και ίδρωτας. Πιο γλυκιά η σκιά κι απ’το μέλι. Μας περιμένουν τα πεύκα, με το ιώδιο και τις κρουστές βελόνες τους στο θρόισμα. Επιστροφή στα ρείκια, οι μέλισσες το αγαπούν γιατί τις δυναμώνει από την εξαντλητική εργασία στα πευκοδάση. Ο χειμώνας έρχεται αλάργα, μαζί με την ανασκόπηση, τα σχέδια και την αναζήτηση νέων τόπων. Κάθε χρονιά και λίγο κάπου αλλού, κάθε χρονιά και κάτι νέο.

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Παλιότερα, στον περίπατο, δεν με συγκινούσαν πολλά από το ‘φυσικό περιβάλλον’, το σεβόμουν σαφώς, όμως δεν με αφορούσε ιδιαίτερα. Απ’ όταν ασχολήθηκα με τις μέλισσες, κάθε βόλτα είναι και μια αναζήτηση, μια ερώτηση για το ένα ή το άλλο φυτό, αν έχει πάνω του μέλισσες, κι αν δεν έχει τώρα, μήπως τις έλκει κάποια άλλη στιγμή, όταν το φως και η υγρασία είναι διαφορετικά.

Οι μέλισσες με βοήθησαν να καταλάβω πως αυτό που ονομάζουμε ‘φυσικό περιβάλλον’ δεν είναι απλά ένας τόπος να βγεις, αλλά ένας τρόπος να ζεις. Σήμερα, χρόνια μετά από την πρώτη εκείνη ιδέα να ασχοληθώ με τις μέλισσες, διατηρώ ένα μεγάλο αριθμό μελισσιών.

Και δεν είμαι πλέον μόνος, πάντα συνδράμουν φίλοι, πολύτιμοι βοηθοί, σε παντός είδους εργασίες και μεταφορές.

 

 

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Οι νομάδες μελισσοκόμοι είμαστε κυνηγοί μελιού, ταξιδεύουμε όπου ανθίζουν τα λουλούδια.

Το μέλι, η αυθεντική ουσία ενός τόπου.
Το απόσταγμα σε γεύση, χρώμα και άρωμα.
Δεν μπορείς να φας το χώμα, τα φύλλα, τα λουλούδια.
Όμως έρχονται οι μέλισσες, αυτοί οι φτερωτοί μεσάζοντες, οι γευστικοί μεταπράτες και τρυγούν το ελάχιστο βάρος της σταγόνας που εμπεριέχεται στον εκάστοτε χώρο.

 

Και πλάθοντάς την σε μέλι, μας δίνουν την ευκαιρία να δοκιμάσουμε αυτό, που ενώ είμαστε πλάι του, δεν έχουμε πρόσβαση.
Από την επιφάνεια ως το βάθος, οι μέλισσες έρχονται να μας θυμίσουν ότι  ο κόσμος μπορεί να είναι και γλυκός.

 

 

Πως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

 

Η παραγωγή μελιού δεν είναι μια σίγουρη κι εγγυημένη απασχόληση.

Καμιά χρονιά δεν είναι σαν τις άλλες. Ακόμα και στο ίδιο περιβόλι το φετινό μέλι που θα παραχθεί δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο με το αντίστοιχο της περασμένης χρονιάς. Ο καιρός και οι εκάστοτε συνθήκες του τόπου αλλάζουν. Αυτό έχει το ενδιαφέρον του, έχει και τα ρίσκα του. Όμως μας δείχνει πως τα φυσικά αγαθά δεν τυποποιούνται σε συγκεκριμένα σχήματα, χρώματα και μυρωδιές.   

 

 

Ελλάδα ή διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Είτε εντός είτε εκτός ο στόχος είναι η επικοινωνία με ανθρώπους που εκτιμούν τα προσεγμένα προϊόντα!

Μέλι Δάσους
Μέλι από Έλατο – Μέλι

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

 

Κάθε είδος μελιού είναι διαφορετικό. Η γλυκιά κι αρωματική πορτοκαλιά, το πικάντικο ρείκι, η ρωμαλέα μαύρη βελανιδιά…

Όμως, η αλήθεια είναι ότι αγαπώ πολύ την ελατοβανίλια.

 

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Μια καλή εικόνα, ειδικά όταν ανταποκρίνεται σε ένα εξίσου καλό περιεχόμενο, προετοιμάζει ευνοϊκά τη γεύση γι’αυτό που θα συναντήσει.

Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Να τα παρατήσω όχι, αλλά οι δυσκολίες που υπάρχουν, λόγω οικονομικής δυσχέρειας του κοινού κι εξαιτίας των εισαγωγών κακής ποιότητας μελιών δημιουργούν αναστάτωση και ενίοτε απογοήτευση.

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Σαφέστατα μπορούν και την κάνουν. Όμως, συχνά έχουν να αντιμετωπίσουν κάκιστα προϊόντα που υποβαθμίζουν τη συνολική εικόνα, αφήνοντας λάθος εντυπώσεις.

Ποια είναι τα όνειρα σας για το μέλλον;

 

Ωραίες νομές, συναρπαστικές γεύσεις, νέες αγορές!

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου