Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Όταν η επιστήμη συνάντησε την παράδοση και αναγεννήθηκαν οι Λημνιακοί Αναβιωμένοι Σπόροι ! Η Salamousas Agrifood και το μοναδικό project που ξεκίνησε μόλις μερικά χρόνια πριν!

Όταν η επιστήμη συνάντησε την παράδοση και αναγεννήθηκαν οι Λημνιακοί Αναβιωμένοι Σπόροι ! Η Salamousas Agrifood και το μοναδικό project που ξεκίνησε μόλις μερικά χρόνια πριν!

 

Ήταν το όχι και τόσο μακρινό 2007 όταν και γεννήθηκε η ιδέα από τον πατέρα, Χρήστο Σαλαμουσά, να επαναφέρει προϊόντα της γης που μεγάλωσε μαζί και γεύτηκε, πριν εξαφανιστούν. Και το όραμα έγινε πράξη, με πολύ προσωπική εργασία αλλά και επιστημονική έρευνα, βοήθεια από Κρατικά Πανεπιστήμια και πίστη στο πλάνο.

Και κάπως έτσι γεννήθηκαν οι πρώτοι αναβιωμένοι Λημνιακοί σπόροι, αγνοί, ποιοτικοί και ιδιαίτεροι τόσο σε σύσταση όσο και σε γεύση. Εμείς συζητήσαμε με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την παραγωγική διαδικασία της Salamousas Agrifood, μάθαμε τα πάντα για αυτούς και κάναμε μια όμορφη συζήτηση!

 


άλευρα-όσπρια-νομή-flour-legume-salamousas-nomee-foods

 

 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Η οικογενειακή επιχείρησή μας έχει τις ρίζες της στο μακρινό 1900. Καθ’ όλη τη μακρά πορεία της ασχολείτο με τον πρωτογενή τομέα και την τοπική παραγωγή. Η ενασχόληση με το τρόφιμο ξεκίνησε το 2007 όταν γεννήθηκε η ιδέα για επαναφορά των τοπικών ποικιλιών οσπρίων και σιτηρών στην αγορά ως σύγχρονα διατροφικά προϊόντα.

 

 

 

 

SALAMOUSAS Agrifood Παραγωγή & τυποποίηση αλεύρων, σιτηρών & οσπρίων Λήμνος Ποιοντα

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Ο κατάλογός μας περιλαμβάνει 6 κωδικούς προϊόντων, οι τέσσερις εκ των οποίων αφορούν τα τοπικά όσπρια ενώ διαθέτουμε έναν κωδικό αλεύρου και έναν κωδικό αποφλοιωμένου σίτου.

  • Αλεύρι κίτρινο από την τοπική ποικιλία σκληρού σίτου ‘Λήμνος’
  • Άφκος (φάβα Λήμνου) από την τοπική ποικιλία Lathyrus Ochrus
  • Ρεβύθι από την τοπική ποικιλία ‘Παναγιά’
  • Φασολάκι ασπρομύτικο από την τοπική ποικιλία Vigna Unguiculata
  • Κουκί – Φούλι Λήμνου από την τοπική ποικιλία Vicia Faba Major
  • Σιτάρι αποφλοιωμένο από την τοπική ποικιλία ‘Λήμνος’

Κοινό στοιχείο των προϊόντων μας είναι οτι προέρχονται από τοπικές ποικιλίες τις οποίες έχουμε αναβιώσει σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Η καλλιέργεια γίνεται σε ιδιόκτητα κτήματα της Ανατολικής Λήμνου αλλά και σε συνεργασία με τοπικούς παραγωγούς μέσω συμβολαιακής γεωργίας. Το 2007 ήμασταν  οι πρώτοι που εντάξαμε τον θεσμό στο τοπικό γίγνεσθαι δίνοντας το παράδειγμα και σε άλλες επιχειρήσεις.

 

 

 

 

Πείτε μας λίγα λόγια για την διαδικασία της αναβίωσης των ντόπιων πληθυσμών. Τι δυσκολίες συναντήσατε;

 

Η ιδέα γεννήθηκε το 2007 από τον πατέρα μας Χρήστο Σαλαμουσά. Ο ίδιος, έχοντας ζήσει σαν παιδί τις καλές εποχές της Λημνιακής γεωργίας και της πραγματικής παραγωγής όταν ο παππούς μας αντίστοιχα εξήγαγε στην ηπειρωτική χώρα μεγάλες ποσότητες φασολιού, φάβας, ρεβυθιού και σησαμιού στην υπόλοιπη Ελλάδα θεώρησε χρέος του να επαναφέρει τα προϊόντα αυτά στην αγορά τόσο για οικονομικούς όσο και για κοινωνικούς και ιστορικούς λόγους. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με το Τμήμα Τροφίμων και Διατροφής και ο καθηγητής κ. Σκάλκος ενστερνήστικε το όραμά του και σε συνεργασία κινήθηκαν προς την αναζήτηση των σπόρων αυτών, κάποιοι εκ των οποίων είχαν πάψει να καλλιεργούνται σε απόλυτο βαθμό. Όταν αυτοί βρέθηκαν και έγινε η ανάλυσή τους ακολούθησε ο πολλαπλασιασμός του υπάρχοντος υλικού, η ένταξή των προϊόντων στην αγορά της Λήμνου και την είσοδό μας ως νέα γενιά στην επιχείρηση αυτά βρίσκουν την θέση τους σε delicatessen και παντοπωλεία της χώρας ως τυποποιημένα και σύγχρονα αγροτικά προϊόντα, ενώ ξεκινήσαμε κάποιες μικροεξαγωγές στην αγορά της Γερμανίας.

 

 

 

 

SALAMOUSAS Agrifood Παραγωγή & τυποποίηση αλεύρων, σιτηρών & οσπρίων ΛήμνοςΗ γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Τόσο το μικροκλίμα όσο και τα ηφαιστειογενή χώματα της Λήμνου μας δίνουν πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη της δραστηριότητάς μας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πως προβλέπετε το μέλλον στην ελληνική παραγωγή; Υπάρχει περιθώριο για ανάπτυξη;

 

Αν και η ευρεία υπάρχουσα οικονομική κατάσταση της χώρας προβλέπει το μέλλον δυσοίωνο θεωρούμε οτι η πρωτογενής παραγωγή είναι μονόδρομος. Υπάρχει η δυνατότητα και είναι γεγονός οτι οι κατά τόπους μικροκαλλιεργητές παράγουν προϊόντα προστιθέμενης αξίας τα οποία ανταγωνίζονται στις διεθνείς αγορές με βάση την ποιότητα. Για εμάς αυτή είναι μια σωστή κατεύθυνση και βλέπουμε οτι γίνονται και πολύ αξιόλογα βήματα ως προς το marketing και την επικοινωνία που ακολουθούν τα προϊόντα αυτά.

 

 

άλευρα-όσπρια-νομή-flour-legume-salamousas-nomee-foods-2

 

 

 

Ελλάδα η διεθνείς αγορές; Που στοχεύετε και πως βλέπετε να εξελίσσεται η ελληνική αγορά;

 

Οι στόχοι μας συμβαδιζουν με την πραγματικότητα και τα δεδομένα που έχουμε στα χέρια μας. Τα προϊόντα μας είναι περιορισμένης παραγωγής προερχόμενα από αβελτίωτες ποικιλίες χαμηλής απόδοσης και υψηλής ποιότητας. Προς το παρόν στοχεύουμε στην περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας μας στην Ελληνική αγορά σε συνεργασία με καταστήματα που αναγνωρίζουν και σέβονται τον τοπικό παραγωγό και τα προϊόντα του. Σημαντικό κομμάτι για εμάς είναι κάποιες συνεργασίες που έχουμε ξεκινήσει με βιοτέχνες στο νησί στους οποίους και παρέχουμε άλευρα σαν πρώτη ύλη. Στους μελλοντικούς στόχους μας είναι η ένταξη των προϊόντων μας στον κλάδο της εστίασης σε συγκεκριμένα και αξιόλογα σημεία αλλά και η τόνωση της εξαγωγικής δραστηριότητάς μας με παράλληλη τόνωση της παραγωγής.

 

 

 

αλεύρι-κίτρινο-λήμνου-σαλαμούσας-νομή-yellow-flour-salamousas-nomee-foodsΞεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

 

Ενδεικτικά θα αναφερθούμε στο αλεύρι μας το οποίο προέρχεται από την τοπική ποικιλία σκληρού σίτου ‘Λήμνος’. Πρόκειται για ένα κίτρινο αλεύρι τύπου Μ, ίσως το μοναδικό μονοποικιλιακό στην Ελληνική αγορά το οποίο περιέχει όλα του τα σιμιγδάλια χωρίς προσθήκη συντηριτικών, βελτιωτικών και άλλων πρόσθετων. Είναι ιδανικό για ζύμωμα σπιτικού ψωμιού ψωμιού, παραδοσιακών ζυμαρικών και πιττών, για ζύμη πίτσας αλλά και τηγάνι. Οι κριτικές που λαμβάνουμε είναι πολύ καλές. Το προϊόν δεν κρεμάει στο ζύμωμα και δημιουργεί συμπαγείς και χορταστικές ζύμες. Ξεχωριστό προϊόν είναι και το ασπρομύτικό Φασολάκι, το οποίο είναι αντίστοιχο του μαυρομάτικου – αλλά έχει άσπρη μύτη όπως δηλώνει και η ονομασία του – και φύεται μόνο στην Λήμνο. Ο Άφκος, η φάβα της Λήμνου μας, έχει ήπια και γήινη γεύση.

 

 

 

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Η εικόνα ενός προϊόντος στο ράφι, για την αγορά στην οποία απευθυνόμαστε, αποτελεί το σημαντικότερο κριτήριο επιλογής για τον καταναλωτή κατά την πρώτη επαφή του με αυτό, ενώ η ποιότητά του σε σχέση με την τιμή θα καθορίσει την επαναληψιμότητα των αγορών. Χρησιμοποιούμε ειδικούς πιστοποιημένους περιέκτες τροφίμων, ενώ στις ετικέτες με αφαιρετική μέθοδο και απλό δημιουργικό αναδυκνείουμε τον τόπο προέλευσης και τα χαρακτηριστικά του κάθε προϊόντος. Το εικόσημο με το γράφημα της οργωμένης Λήμνου μεταφράζει τις αξίες μας για αληθινή πρωτογενή παραγωγή. 

 

 

 

SALAMOUSAS Agrifood Παραγωγή & τυποποίηση αλεύρων, σιτηρών & οσπρίων Λήμνος Σιτάρι Αποφλοιωμένο ‘Λήμνος’Σκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Είναι νωρίς για τέτοιες σκέψεις καθότι τα προϊόντα μας βρίσκονται μόλις ένα χρόνο στην αγορά με την υπάρχουσα μορφή. Έχουμε θετικές σκέψεις και θετημένους στόχους για το μέλλον. Δουλεύουμε συνετά και σταθερά, όμως κανείς δεν γνωρίζει τις του επιφυλάσει το μέλλον!

 

 

 

 

 

 

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η στροφή στην ποιότητα είναι η σωστή κατεύθυνση για τον Έλληνα παραγωγό και το πεδίο στο οποίο μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Η λογική της χαμηλής τιμής ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα δεν δύναται από το υψηλό κόστος με το οποίο επιβαρύνονται τα προϊόντα μας για λόγους όπως η υψηλή φορολογία, τα επιτόκια δανεισμού, τα κόστη παραγωγής (καύσιμα, μισθοδοσία), τα κόμιστρα. Προσωπικά το βλέπουμε και από μία άλλη οπτική. Αφού η Ελληνική γη μας προσφέρει την δυνατότητα να παράξουμε ποιοτικά προϊόντα, θα ήταν πραγματικά κρίμα να τους γυρίσουμε την πλάτη.

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Απόρριψη