Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Επικοινωνήστε με ΝΟΜΗ
Όλες οι κατηγορίες
Άλευρα & Δημητριακά
Αιθέρια Έλαια
Αλάτι & Μπαχαρικά
Αλιεύματα - Αλίπαστα
Αλλαντικά
Αυγά
Βιολογικά Προϊόντα
Βότανα & Μυρωδικά
Γαλακτοκομικά & Τυροκομικά
Γλυκά, Σοκολάτες & Παγωτά
Ελαιόλαδο - Ελιές
Επαλείμματα
Ζυμαρικά & Τραχανάς
Κρασί & Αλκοολούχα
Μέλι & Προϊόντα Μελιού
Μανιτάρια & Τρούφες
Μαρμελάδες & Γλυκά Κουταλιού
Μπύρες
Ξηροί Καρποί & Σπόροι
Ορεκτικά & Έτοιμα Γεύματα
Παστέλια & Μπάρες
Προτάσεις Δώρου
Προϊόντα Μαύρου Σκόρδου
Προϊόντα Φούρνου
Ροφήματα
Σάλτσες & Αλείμματα
Σνακ
Τσάι, Καφές & Αφέψημα
Υπερτροφές
Φρούτα & Λαχανικά
Χυμοί & Αναψυκτικά
Ψάρια, Θαλασσινά & Αυγοτάραχο
Όσπρια & Ρύζι
Dressings, Ξύδι & Πετιμέζι
Συνεντεύξεις

Το Άξιον Εστί ξεκίνησε από την οικογένεια Δημακόπουλου και την αγάπη τους για τις μέλισσες.

Μία οικογένεια με μακρά παράδοση στη μελισσοκομία και σεβασμό προς τη φύση και εμάς!

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

Η παράδοση της οικογένειας Α. Α. Δημακόπουλου στο χώρο της μελισσοκομίας ξεκινά περί το 1957, στη Στεμνίτσα Αρκαδίας. Τόπος καταγωγής της οικογένειας και απαρχή της μελισσοκομικής δραστηριότητας, στα πλούσια βοσκοτόπια μελισσών που διαθέτει, αρχικά από περιέργεια για τη θαυμαστή τους κοινωνία και ύστερα επαγγελματικά. Αυτή η φροντίδα και η αφοσίωση πέρασε από τον πατέρα μας σε εμάς από μικρή ηλικία και έτσι το βίωμα έγινε αγάπη και μεράκι που εξελίσσεται σε σκληρή αλλά και ποιοτική εργασία. Αυτός λοιπόν είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίο ασχοληθήκαμε με τα τρόφιμα.

Επίσης πιστεύουμε πως είναι ένας τομέας ο οποίος συνεχώς εξελίσσεται και είναι χαρά μας να προσφέρουμε καινούριες ποιοτικές γεύσεις στον κόσμο.

Πείτε μας λίγα λόγια για την εταιρία σας και τα προϊόντα σας.

 

Το όραμα μας για μια αγνή και βιολογική μελισσοκομία ξεκινά από το όνομα μας και την αγάπη μας για τις μέλισσες. Άξιον Εστί είναι η φράση που θα μπορούσε να αποδοθεί καλύτερα η φιλοσοφία μας και τα πιστεύω μας για το πιο έξυπνο και ευεργετικό έντομο του πλανήτη, τη μέλισσα. Η μέλισσα μας χαρίζει απλόχερα όλα της τα προϊόντα και έτσι εμείς μπορούμε και παράγουμε διάφορες ποικιλίες μελιού, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη, προϊόντα κεριού που είναι ευεργετικά για την καλή μας υγεία αλλά και τη ζωοφόρο δύναμη της επικονίασης.

Στόχος μας είναι τα προϊόντα των μελισσών μας, να φθάσουν στα χέρια του κόσμου ακατέργαστα κατευθείαν από την κυψέλη, με σεβασμό στη φύση και τον καταναλωτή.

Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Στο επάγγελμά μας η γεωγραφική θέση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, τόσο στην ποιότητα του μελιού όσο και στην ποικιλία που θα συλλέξουμε. Το μέλι που παράγεται στη χώρα μας διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Έτσι οφείλουμε να γνωρίζουμε και να έχουμε μελετήσει από πριν την τοποθεσία στην οποία θα τοποθετήσουμε τα μελίσσια μας.

Επειδή ασχολούμαστε με τη βιολογική συγκομιδή, θα πρέπει τα μελίσσια μας να  βρίσκονται σε ακτίνα εντός 3 km από βιολογικές καλλιέργειες ή και από αυτοφυή βλάστηση και μακριά από οποιεσδήποτε πηγές μη γεωργικής παραγωγής και συμβατικής καλλιέργειας που ενδεχομένως προκαλούν μόλυνση, όπως για παράδειγμα: αστικά κέντρα. Επομένως η γεωγραφική θέση για εμάς τους μελισσοκόμους είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες.

Ξεχωρίζετε κάποιο από τα προϊόντα σας; Αν ναι ποιο και γιατί;

 

Ένα από τα προϊόντα μας το οποίο ξεχωρίζουμε λίγο παραπάνω μέχρι σήμερα είναι η νέα μας ποικιλία μελιού, το Βιολογικό Μέλι από θυμάρι περιορισμένης συγκομιδής. Είναι αποτέλεσμα μιας υπεύθυνης οικολογικής παραγωγής θυμαρίσιου μελιού, με υψηλή συγκέντρωση γυρεόκοκκων. Το προϊόν αυτό το παραδίδουμε στον κόσμο με ιδιαίτερη συγκίνηση, καθώς στην ετικέτα απεικονίζεται ο άνθρωπος που μας ενέπνευσε και μπόλιασε στην καρδιά μας την αγάπη και το μεράκι του για τις μέλισσες, ο πατέρας μας. Θεωρούμε λοιπόν πως είναι χρέος μας να του το αφιερώσουμε ως δείγμα ευγνωμοσύνης προς εκείνον.

Τι σημασία έχει για ένα προϊόν να είναι βιολογικό και που απευθύνεται;

 

Με τον όρο βιολογικό εννοούμε ένα προϊόν απαλλαγμένο από χημικές ουσίες το οποίο έχει παραχθεί με φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους. Στη βιολογική μελισσοκομία για παράδειγμα, απαγορεύεται η χρήση αντιβιοτικών και λοιπόν φαρμάκων για την αντιμετώπιση ασθενειών της μέλισσας, είτε για προληπτικούς ή ακόμα θεραπευτικούς σκοπούς. Υπάρχουν εγκεκριμένοι φορείς που ελέγχουν τα προϊόντα και κρίνουν αν τηρούν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να χαρακτηρίζονται ω βιολογικά. Συνεπώς με την κατανάλωση βιολογικών προϊόντων, είμαστε σίγουροι και ασφαλείς ως προς την ποιότητά τους και ακολουθούμε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η κατηγορία αυτή απευθύνεται σε όλες τις κοινωνικές ομάδες και σε ανθρώπους που προσέχουν καθημερινά τη διατροφή τους.

Στην Ελλάδα παρατηρούμε πολύ καλό επίπεδο σε συσκευασίες και εικόνα από τους παραγωγούς. Τι σας ωθεί να προσπαθείτε για ένα καλό packaging;

 

Για να μπορέσεις να προωθήσεις σωστά ένα προϊόν πρέπει να είναι ελκυστικό όχι μόνο εσωτερικά αλλά και εξωτερικά. Το πρώτο πράγμα που θα κοιτάξουμε όλοι πριν αγοράσουμε κάτι είναι η συσκευασία. Εάν είναι ελκυστική, μας προδιαθέτει να την αναζητήσουμε και να την αγοράσουμε. Αν όμως δεν μας κάνει το απαραίτητο «κλικ» απλώς θα την προσπεράσουμε χωρίς να δώσουμε σημασία. Ένα καλό packaging λοιπόν είναι μια επένδυση σε ένα προϊόν.

Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Οι Έλληνες παραγωγοί δίνουν καθημερινά πολλές μάχες σε διάφορα μέτωπα. Οι συνθήκες σήμερα είναι αρκετά δύσκολες για όλους. Όμως δεν πρέπει να χάνουμε την ελπίδα μας. Θα δώσουμε τον αγώνα με οδηγό την παράδοσή μας, την πρωτοτυπία, το πείσμα και τη δίψα για την επιτυχία. Φυσικά αυτά από μόνα τους δεν φτάνουν. Χρειάζεται δουλειά, κόπος, μεράκι και πίστη στη δύναμή μας και σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου