Εγγραφείτε στο Newsletter της ΝΟΜΗΣ

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου
Όλες οι κατηγορίες
Συνεντεύξεις

Το Konos, η οικογένεια της Μαρίας Μιχελή και η ανάδειξη της ποικιλίας Μάκρης από τη Θράκη!

Η Μαρία Μιχελή και οι γιοί της Δημήτρης και Βασίλης μας μιλούν για το ελαιόλαδό τους KONOS, την ποικιλία Μάκρης και τις παραμέτρους που συντελούν στη δημιουργία ενός ντελικάτου ελαιολάδου!

 

 Ένα ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας και γεύσης. Άνθρωποι ευγενικοί, συνετοί και με μακροχρόνιο όραμα. Ένα ξεκίνημα που στα μάτια μας μοιάζει δυνατό και σταθερό. Αυτό είναι για εμάς μέχρι σήμερα το Konos. Συναντήσαμε λοιπόν την οικογένεια Μιχελή για να γνωρίσουμε από κοντά την προσπάθεια τους και να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες!

 

εξαιρετικό-παρθένο-ελαιόλαδο-ψυχρής-έκθλιψης-αφιλτράριστο-κώνος-νομή-extra-virgin-olive-oil-cold-pressed-unfiltered-konos-nomee-foods-10

 

Πείτε μας λίγα λόγια για τη δραστηριότητα σας. Πώς ξεκινήσατε; Γιατί ασχοληθήκατε με το τρόφιμο;

 

Όλα ξεκίνησαν το 1935, από τον παππού μου Ιωάννη Μιχελή με την αγορά μόλις 15 στρεμμάτων γης με άγρια στην πλειοψηφία  ελαιόδεντρα τα οποία στη συνέχεια εμβολίασε με την τοπική ποικιλία Μάκρης. Στα αμέσως επόμενα χρόνια, τη σκυτάλη πήρε ο πατέρας μου Δημήτριος Μιχελής, ο οποίος κατά την διάρκεια της πεντηκονταετούς ενασχόλησής του, εκσυγχρόνισε το κτήμα. Συγκεκριμένα,  εφάρμοσε  για  πρώτη  φορά,  πριν  από 30 χρόνια, σύστημα στάγδην άρδευσης, το πρώτο στην Αλεξανδρούπολη. Με αυτόν τον τρόπο, διαμόρφωσε τον σημερινό ελαιώνα  στον οποίο εφαρμόζονται ορθές καλλιεργητικές πρακτικές για τα δέντρα και φιλικές προς το περιβάλλον.

Είμαστε  μια  οικογενειακή  επιχείρηση  που συμπληρώνουμε  πλέον οκτώ δεκαετίες στη καλλιέργεια της τοπικής ποικιλίας Μάκρης. Αυτό μας  δίνει  το  πλεονέκτημα  μιας  μεγάλης  εμπειρίας  σχετικά  με  την ελαιοκομία.

Ωστόσο, έχοντας ως στόχο τη παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, είμαστε σε συνεχή αναζήτηση νέων τεχνικών βελτίωσης της παραγωγικής διαδικασίας. Νιώθοντας έντονα την επιθυμία να ακολουθήσουμε την εξελικτική πορεία των προηγούμενων γενεών, εκσυγχρονίσαμε την επιχείρησή μας με τη πρόσφατη επένδυση ενός σύγχρονου ελαιοτριβείου δυο φάσεων και τη μονάδα επεξεργασίας ελιάς και τυποποίησης των παραγόμενων προϊόντων μας. Κεντρικός  γνώμονας  της  πορείας  μας  είναι  η  ποιότητα  και  η παραγωγή  προϊόντων με μοναδικά χαρακτηριστικά που μαρτυρούν την ιδιαίτερη περιοχή του Κώνου (από εδώ προκύπτει και η ονομασία μας KONOS).    «Μαρία Μιχελή»

 

 

 

 

εξαιρετικό-παρθένο-ελαιόλαδο-ψυχρής-έκθλιψης-αφιλτράριστο-κώνος-νομή-extra-virgin-olive-oil-cold-pressed-unfiltered-konos-nomee-foods-8Η γεωγραφική θέση έχει κάποια σχέση με τα προϊόντα σας;

 

Καλλιεργούμε τα ελαιόδεντρα της τοπικής ποικιλίας Μάκρης στο βορειότερο σημείο της Μεσογείου, 6 χλμ. δυτικά της Αλεξανδρούπολης, στις υπέροχες πλαγιές του λόφου Κώνος. Αυτό μας δίδει ένα αίσθημα γνήσιας υπερηφάνειας για τα ιδιαίτερα προϊόντα που παράγουμε.

Στη διαμόρφωση των τελικών γευστικών και αρωματικών χαρακτηριστικών των ελαιοκάρπων και του ελαιολάδου μας, καθοριστικό ρόλο παίζουν τόσο το ιδιαίτερο μικροκλίμα όσο και το σχιστολιθικό υπέδαφος του λόφου. Από τη μια το υψόμετρο και από την άλλη η αύρα του θρακικού πελάγους, το οποίο απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από το κτήμα μας, αποτελούν τη βάση του μικροκλίματος της περιοχής.

 

 

 

 

Τι κρύβεται πίσω από ένα τέτοιο προϊόν; Υπάρχει κάποια πληροφορία που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας;

 

Ελαιοτριβείο

Ιδιόκτητο, διφασικό και ψυχρής έκθλιψης μέσω του οποίου μας δίνεται  η  δυνατότητα  να  εξάγουμε  το  ελαιόλαδο λίγες  μόλις  ώρες έπειτα τη συγκομιδή των καρπών, αβίαστα χωρίς προσθήκη νερού. Αυτό  έχει  ως  αποτέλεσμα  να  μην  απομακρύνονται και  να  μη καταστρέφονται πολύτιμα βιοενεργά συστατικά του (όπως βιταμίνες, λιπαρά  οξέα  και  πολυφαινόλες). Μας επιτρέπει να λαμβάνουμε το βέλτιστο του καρπού!

 

 

μαύρες-αφυδατωμένες-πατητές-ελιές-κώνος-νομή-black-dried-pressed-olives-konos-nomee-foods-2«Εξαγωγή εν ψυχρώ»

Η έκθλιψη των ελιών, γίνεται σε θερμοκρασία μικρότερη των 25 oC

καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Το ελαιόλαδο απελευθερώνεται

μέσα από την πάστα και τον χυμό της ελιάς κάτω από ελεγχόμενα χαμηλές θερμοκρασίες μάλαξης της ελαιόμαζας.

 

Αφιλτράριστο

Το τελικό προϊόν είναι παχύρευστο και θολό λόγω του αφιλτράριστου. Μετά την ελαιοτρίβηση καθιζάνει φυσικώς σε ανοξείδωτες δεξαμενές για συγκεκριμένο διάστημα, προτού εμφιαλωθεί. Έχει πλούσια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, έντονο φρουτώδες και πλήθος βιοενεργών συστατικών.

 

 

 

 

 

-Π.Ο.Π.

Το Π.Ο.Π. είναι μια σημαντική αναγνώριση για το τόπο μας και για εμάς ως επιχείρηση. Είναι μια διαπίστευση της μοναδικότητας του ελαιολάδου μας. Με τον όρο Π.Ο.Π. η ποικιλία Μάκρης και κατ’ επέκταση το παραγόμενο ελαιόλαδο Μάκρης θα λάβει μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Αρχικά, από το κοινό της υπόλοιπης Ελλάδας και έπειτα από τις αγορές του εξωτερικού. Γίνονται γνωστά πλέον, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος και ελπίζουμε να έχουν και την αντίστοιχη αποδοχή από το καταναλωτικό κοινό. Είναι ένα άμεσο μέσο πληροφόρησης για τους καταναλωτές και μαρτυρά κάτι το ξεχωριστό. Μαρτυρά τη μοναδικότητα του τόπου μας και μπορεί να αυξήσει την επισκεψιμότητα της περιοχής μας. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί έτσι ώστε να συνεχίσουμε να διατηρούμε υψηλή ποιότητα στα προϊόντα μας για να εξακολουθούμε να ικανοποιούμε τις απαιτήσεις του κοινού.

 

 

 

konos-olive-oil-νομη-ελληνες-παραγωγοι-ελαιολαδοΣκεφτήκατε ποτέ να τα “παρατήσετε” και να αλλάξετε δραστηριότητα;

 

Πολλές είναι οι φορές που οι δυσκολίες φαντάζουν μεγάλες, ακόμη και ανυπέρβλητες καθώς υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους καλείσαι να αντιμετωπίσεις προβλήματα αλλά και προκλήσεις σε καθημερινή βάση. Το θέμα όμως, σε τελική ανάλυση, είναι πως υπερβαίνεις τα διάφορα εμπόδια που προβάλλονται εμπρός σου. Να είσαι σε θέση να βρίσκεις, μέσω των δυσκολιών, το δημιουργικό κομμάτι και να εξελίσσεσαι! Η εμπειρία και η ουσιαστική γνώση πάνω σε οποιοδήποτε τομέα δεν αποκτούνται εν μέσω ευνοϊκών συνθηκών.

Χρειάζεται συνεχής προσπάθεια, πείσμα, πυγμή και αγώνας. Θέλει κόπο και στόχευση καθώς και επαναπροσδιορισμό σε περίπτωση αποκλίσεων. Ωστόσο, εάν αυτά δε συνοδεύονται από ευνόητη διακοπή και ουσιαστική ξεκούραση δε μπορούν να υλοποιηθούν.

 

 

 

 

εξαιρετικό-παρθένο-ελαιόλαδο-ψυχρής-έκθλιψης-αφιλτράριστο-κώνος-νομή-extra-virgin-olive-oil-cold-pressed-unfiltered-konos-nomee-foods-9Μπορούν οι Έλληνες παραγωγοί να κάνουν τη διαφορά στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων; Τι πιστεύετε;

 

Ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο! Είμαστε τυχεροί.

Κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει να προσφέρει ένα ή και περισσότερα μοναδικά προϊόντα. Αυτό που πιστεύω πως χρειάζεται είναι επίγνωση. Οφείλουμε, ο καθένας στον τομέα του, να προσπαθεί να κατανοήσει εις βάθος το αντικείμενό του. Να αφιερώνει εποικοδομητικό χρόνο για την εξέλιξη αυτού. Να αντιλαμβάνεται το επίπεδο όπου βρίσκεται και να πράττει για τη βελτίωσή του. Να μαθαίνει διαρκώς, να ακολουθεί τις εξελίξεις και να καινοτομεί.

Τότε μόνο θα καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει: «το καλύτερο» υπάρχει: «το διαφορετικό», αυτό που φέρει ένα ή μια ποικιλία διαφορετικών χαρακτηριστικών χάρη στα οποία καλείται μοναδικό!

 

εξαιρετικό-παρθένο-ελαιόλαδο-ψυχρής-έκθλιψης-κόνος-νομή-extra-virgin-olive-oil-cold-pressed-konos-nomee-foods-2

Share
Tags

Έχω διαβάσει και συμφωνώ με την Πολιτική Απορρήτου

This is a demo store for testing purposes — no orders shall be fulfilled. Απόρριψη