Ξινόμαυρο, η ιστορία μιας ιδιαίτερης ποικιλίας από τον Σονιάδη

Ξινόμαυρο-Ποικιλία

Η ποικιλία ξινόμαυρο, μαζί με την ποικιλία Αγιωργίτικο θεωρούνται οι ευγενέστερες ερυθρές ελληνικές ποικιλίες. Είναι εξαιρετικά πολύτιμη για την οινοποιία της Βόρειας Ελλάδας. Έχει έντονο χρώμα, υψηλή οξύτητα και πλούσιο άρωμα. 

Το όνομά της δηλώνει και τα βασικά της χαρακτηριστικά: υψηλή οξύτητα (Ξινό-), μαύρο και βαθύ χρώμα (-μαυρο), παράλληλα με έντονες τανίνες. Αυτός ο συνδυασμός υψηλής οξύτητας και φαινολικού πλούτου δίνει στα κρασιά από Ξινόμαυρο τη δυνατότητα να παλαιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε κάποιες περιπτώσεις και για δεκαετίες. 

 

 

Ξινόμαυρο

Τα κρασιά και το τσίπουρο από Ξινόμαυρο έχουν ένα σύνθετο και ιδιαίτερο αρωματικό χαρακτήρα, ο οποίος αποτελείται από αρώματα φρουτώδη και φυτικά, με χαρακτηριστικότερα αυτά της ντομάτας και της ελιάς. Αυτός ο μοναδικός χαρακτήρας και η δύναμη του Ξινόμαυρου έχουν δημιουργήσει φανατικούς φίλους, οι οποίοι συνεχώς αυξάνονται, εντός και εκτός Ελλάδας.

 Το Ξινόμαυρο είναι μια ελληνική ποικιλία με πολλά υποσχόμενο μέλλον, αλλά και βαθιές ρίζες στο παρελθόν. Στη μακρόχρονη πορεία του έχει δημιουργηθεί ένα κλασικό, παραδοσιακό στιλ, όμως η πρόοδος στις μεθόδους καλλιέργειας και η εξέλιξη των τάσεων στην οινοποίηση, έχουν συμβάλλει πλέον στη δημιουργία ενός νέου, μοντέρνου στιλ κρασιού από Ξινόμαυρο, σε μια προσπάθεια να φανούν οι δυνατότητες της ποικιλίας και να διευρυνθεί περισσότερο ο κύκλος των φίλων της. 

 

Έτσι, στην παραδοσιακή του μορφή, ένα κρασί από Ξινόμαυρο έχει ασταθές χρώμα, υψηλή οξύτητα, δυνατές και κοφτές τανίνες, και πιο προβεβλημένο φυτικό χαρακτήρα σε σχέση με το φρουτώδη.

Το μοντέρνο στιλ κρασιών χαρακτηρίζεται από βαθύτερο χρώμα, πιο μαλακές τανίνες, υψηλότερο αλκοόλ, τονισμένο χαρακτήρα φρούτου και, γενικότερα, μεγαλύτερο αρωματικό δυναμικό.

Σονιάδης-Αποστάγματα-Οίνοι-Ερυθρός-Ξηρός-Αμύνταιο-Φλώρινα

Δείτε το Ξινόμαυρο του Σονιάδη εδώ!