Οινοποιείο Διαμαντάκης

Κάτω Ασίτες - Ηράκλειο 70013 - Κρήτη - ΕΛΛΑΔΑ +30. 6949198350 info@diamantakiswines.gr
Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Λίγα λόγια για τον παραγωγό

Κτήμα

Η αγάπη και το μεράκι για το ποιοτικό κρασί καθώς και η μακρόχρονη παράδοση της οικογένειας στην αμπελουργία αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για τη δημιουργία του μικρού οινοποιείου στην περιοχή. Η καλλιέργεια του αμπελώνα και η οινοποίηση γίνεται με βασικό γνώμονα την παραγωγή ποιοτικού οίνου δείχνοντας προσοχή και σεβασμό για αυτό που κάνουμε.

Ο στόχος είναι καλλιέργεια ποικιλιών με βάση τα χαρακτηριστικά του μικροκλίματος της περιοχής και η αξιοποίηση γηγενών ποικιλιών όπως το Λιάτικο, το Βιδιανό και το Μαντηλάρι για την παραγωγή εκλεκτών κρασιών.

 

Ιστορία

Το οινοποιείο ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗΣ ιδρύθηκε το 2007 από τα μέλη της οικογένειας Νικολάου Γ. Διαμαντάκη τον Ιωάννη, τονΜιχαήλ, και τον Ζαχαρία. Οι δύο πρώτοι, αμπελουργοί τρίτης γενιάς, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία στην αμπελοκαλλιέργεια και έχουν αναλάβει το αμπελουργικό τμήμα του οινοποιείου ενώ ο Ζαχαρίας με σπουδές οινολογίας έχει αναλάβει την διαδικασία της οινοποίησης και της προώθησης των κρασιών. Το οινοποιείο αποτελεί μια νέα σύγχρονη μονάδα παραγωγής ποιοτικών οίνων στην Κρήτη. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβυζίου, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες και την ιστορική Μονή Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη, στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη και σε υψόμετρο 450μ. Η περιοχή αυτή έχει μεγάλη ιστορία στην καλλιέργεια της αμπέλου και την παραγωγή κρασιών αλλά και αποσταγμάτων.

Η αγάπη και το μεράκι της οικογένειας για ποιοτικό κρασί, η μακρόχρονη παράδοση στην αμπελουργία και τα 70 ιδιόκτητα στρέμματα σταφυλιών αποτέλεσαν κίνητρο για τη δημιουργία ενός μικρού οινοποιείου στην περιοχή. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι ελληνικές, ντόπιες αλλά και διεθνείς. Σε αυτά προστέθηκαν άλλα 25 στρέμματα, που είναι διαμορφωμένα σε πεζούλες και φυτεύτηκαν την άνοιξη του 2010.

Η πρώτη εμφιάλωση ήρθε το 2009 με 2 φρέσκα κρασιά δεξαμενής, ένα λευκό ποικιλίας Malvasia di Candia Aromatica – Chardonnay και ένα ερυθρό ποικιλίας Syrah με το όνομα Prinos Malvasia di Candia Aromatica – Chardonnay 2008 και Prinos Syrah 2008 αντίστοιχα. Στις αρχές του 2010, κυκλοφόρησε μια νέα ετικέτα με το όνομα Διαμαντόπετρα Ερυθρή 2008. Πρόκειται για ένα ερυθρό κρασί παλαίωσης από τις ποικιλίες Syrah και Μαντηλάρι.. Στις αρχές του 2011, μια νέα ετικέτα, Διαμαντάκης Βιδιανό 2010, προστέθηκε στη συλλογή από την σπουδαία τοπική λευκή ποικιλία της Κρήτης, Βιδιανό. Το 2014 κυκλοφόρησε το τρίτο κατά σειρά κρασί με το όνομα Prinos, Prinos Rosé 2013, ένα ροζέ κρασί από τις ποικιλίες Syrah και Μαντηλάρι. Τέλος, το 2015 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά μια νέα ετικέτα με το όνομα Διαμαντόπετρα Λευκή 2014, και αφορά ένα λευκό κρασί παλαίωσης από τις ποικιλίες Βιδιανό και Ασύρτικο. Όλα τα κρασιά του οινοποιείου έχουν συμμετάσχει σε διαγωνισμούς και έχουν αποσπάσει σημαντικές διακρίσεις στους μεγαλύτερους διαγωνισμούς κρασιών στον κόσμο (Decanter World Wine Awards, Vienna Wine Challenge, International Wine Challenge, Concours Mondial de Bruxelles, Citadelles du Vin, Challenge International du Vin, Berliner Wein Trophy, Vinalies Internationales).

Σκοπός της οικογένειας είναι η καλλιέργεια ποικιλιών που θα συνδυάζονται αρμονικά με το μοναδικό μικροκλίμα της περιοχής για τη δημιουργία εκλεκτών κρασιών. Η αξιοποίηση των τοπικών ποικιλιών αμπελιού, όπως το Βιδιανό και το Μαντηλάρι, αποτελούν στόχο του οινοποιείου και υπάρχει πίστη για την μελλοντική ανάπτυξη και την δημιουργία εξαιρετικών κρασιών από αυτές.

 

Περιοχή

Το οινοποιείο βρίσκεται  νοτιοδυτικά της πόλης του Ηρακλείου, στην καρδιά της επαρχίας Μαλεβυζίου, σε υψόμετρο 450 μέτρα, έξω από το χωριό Κάτω Ασίτες. Το χωριό απέχει μόλις 24 χιλιόμετρα από το Ηράκλειο. Η διαδρομή μέσα από τα χωριά, τους  αμπελώνες και ελαιώνες δεξιά και αριστερά του δρόμου είναι απλά μαγευτική. Η περιοχή έχει μεγάλη ιστορία στην αμπελοκαλλιέργεια γεγονός που είναι εμφανές από τους απέραντους αμπελώνες.

Το χωριό ανήκει διοικητικά στην επαρχία Μαλεβιζίου και στο δήμο Γοργολαΐνη ενώ διαθέτει πάνω από 1200 κατοίκους. Μαζί με τις Άνω Ασίτες αποτελούν ένα από τα πιο γραφικά, παραδοσιακά χωριά της Κρήτης. Το χωριό είναι χτισμένο κοντά στους πρόποδες του Ψηλορείτη, κάτω από την κορυφή  “Κουδούνι” ενώ λίγα χιλιόμετρα έξω από το χωριό βρίσκεται η ιστορική Μονή του Αγίου Γεωργίου Γοργολαϊνη καθώς χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Στην αυλή της υπάρχουν ο τάφος του αγωνιστή, Φράγκιου Μαστραχά, καθώς επίσης και τα  δυο “θαύματα” της φύσης όπως επικαλούνται οι κάτοικοι του χωριού: ένας πλάτανος και ένα κυπαρίσσι τα οποία έχουν κριθεί διατηρητέα όπως και μια πελώρια δρύς που βρίσκεται στη θέση όπου σκοτώθηκε ο Μαστραχάς.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιοχές «Κάστελλας», το καταφύγιο “Πρίνος” και ο οικισμός “Νήσι” τα οποία μπορεί κανείς να τα επισκεφθεί κατά την επίσκεψή του στο χωριό. Τα αξιοθέατα όμως δεν σταματούν εδώ. Το χωριό διαθέτει Ρωμαϊκά Λουτρά καθώς και 18 εκκλησίες από τις οποίες η πιο ιστορική και φημισμένη είναι η Αγία Παρασκευή(Πολιούχος του χωριού, γιορτάζει 26 Ιουλίου) η οποία βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και είναι χτισμένη το 1745. Σε πολύ μικρές αποστάσεις από το χωριό, βρίσκονται πολλά σπήλαια όπως το ιστορικό σπήλαιο “Μέλισσα”, καθώς και άλλα γνωστά όπως τα: “Λέστα σπήλιος”, “Αστυράκου σπήλιος”, ”Κατσιβλή σπήλιος” το καθένα με τη δική του ιστορία και παράδοση.

Τέλος στο χωριό υπάρχουν παραδοσιακοί ξενώνες για διαμονή, παραδοσιακές ταβέρνες και καφενεία όπου ο επισκέπτης μπορεί να χαλαρώσει και να απολαύσει ποικιλία τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων της κρητικής κουζίνας.

 

Αμπελώνας

Ο ιδιόκτητος αμπελώνας εκτείνεται σε 150 στρέμματα. Ωστόσο δεν είναι ενιαίος. Τα 25 στρέμματα βρίσκονται γύρω από το οινοποιείο, μερικά από τα οποία είναι διαμορφωμένα σε πεζούλες. Τα υπόλοιπα 125 στρέμματα βρίσκονται διασκορπισμένα σε 30 διαφορετικά σημεία της περιοχής του νομού Ηρακλείου. Σε υψόμετρο 400μ. στους ανατολικούς πρόποδες του Ψηλορείτη, δίπλα στο οινοποιείο ο αμπελώνας παράγει Μαντηλάρι, Μαλβαζία, Βιδιανό , Syrah και Chardonnay ενώ σε υψόμετρο 600μ. βρίσκεται φυτεμένο το Ασύρτικο. Το κλίμα της περιοχής χαρακτηρίζεται τυπικό, μεσογειακό δηλαδή θερμά και ξηρά καλοκαίρια, αρκετές βροχοπτώσεις το φθινόπωρο, ήπιους χειμώνες, σπάνιες χιονοπτώσεις και αρκετά υψηλά ποσοστά υγρασίας. Η τοποθεσία των αμπελώνων είναι τέτοια ώστε να δέχονται τους ανέμους από το Αιγαίο πελάγος. Η σύσταση του εδάφους είναι κυρίως σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Γενικά, η περιοχή παρουσιάζει έντονη ποικιλομορφία και ιδιαίτερο ανάγλυφο το οποίο ευνοεί την αμπελοκαλλιέργεια διαφόρων ποικιλιών είτε ντόπιων είτε διεθνών.

Η καλλιέργεια του αμπελώνα γίνεται σύμφωνα με τις αρχές του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρησης, με κύριο στόχο την παραγωγή οινοποιήσιμων σταφυλιών. Όλες οι αγροτικές εργασίες γίνονται χειρωνακτικά με σεβασμό στη φύση και δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανάπτυξη και τις ανάγκες του αμπελιού.

Όπως αναφέρεται και παραπάνω, οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι ελληνικές και διεθνείς. Η Μαλβαζία και το Βιδιανό αποτελούν τις ντόπιες, λευκές ποικιλίες σταφυλιών που καλλιεργούνται.  Το Βιδιανό αποτελεί μια ξεχωριστή ποικιλία για τους οινοπαραγωγούς της Κρήτης μιας και ξανά-ανακλύφθηκε πρόσφατα και αποτελεί ένα από τα δυνατά χαρτιά του κρητικού αμπελώνα με υψηλό δυναμικό και μοναδικά χαρακτηριστικά. Ακόμη μια ελληνική, λευκή ποικιλία είναι και το Ασύρτικο το οποίο ωστόσο κατάγεται από τη Σαντορίνη. Τέλος, καλλιεργείται και η ποικιλία Chardonnay που ανήκει στις γαλλικές, λευκές ποικιλίες.  Όσον αφορά τις ερυθρές ποικιλίες, στον αμπελώνα καλλιεργούνται το διεθνές Syrah και το κρητικό Μαντηλάρι.

 

Οινοποιείο

Το οινοποιείο  ιδρύθηκε το 2008 από τα μέλη της οικογένειας Νικολάου Γ. Διαμαντάκη τον Ιωάννη, τον Μιχαήλ και τον Ζαχαρία και αποτελεί μια σύγχρονη μονάδα παραγωγής ποιοτικών κρασιών στην Κρήτη.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2006 και ολοκληρώθηκε το 2008. Το οινοποιείο περιβάλλεται από αμπελώνες και ελαιώνες, χαρίζοντας μια υπέροχη θέα σε όποιον το επισκέπτεται. Αποτελείται από δυο κτήρια. Στο κεντρικό κτήριο ο οποίος αποτελεί και το χώρο παραγωγής, στεγάζεται ο κύριος εξοπλισμός που είναι ανοξείδωτες δεξαμενές, ψυκτικά μηχανήματα, σπαστήρα, πιεστήρια, εμφιαλώτηριο και δρύινα γαλλικά και αμερικάνικα βαρέλια. Στο δεύτερο κτήριο, στεγάζεται το αποσταγματοποιείο και επιπλέον εξοπλισμός.

Διαβάστε Περισσοτερα

Επικοινωνήστε με τον παραγωγό

Η επικοινωνία γίνεται απευθείας με τον παραγωγό.
Όνομα *
Επώνυμο *

Email *
Τηλέφωνο